Meg kell mosni a darált húst fogyasztás előtt?

A húsok mosásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények – most néhány táplálkozási szakértő is állást foglalt egy vírusként elterjedt videó után.

Nemrég egy Emily Harper nevű TikTok-felhasználó egy sokakat meglepő videót töltött fel a platformra. A felvétel elején a nő azt ígéri, hogy mutat egy trükköt, amit egy táplálkozási szemináriumon tanult, és ami garantáltan egészségesebbé teszi a darált hússal való főzést. A képsorokon azt látjuk, hogy teljesen megszokott módon megfőzi a húst, majd elkezdi lecsöpögtetni – ezt sokan megteszik, hogy eltávolítsák a „felesleges” zsírt.

Meg kell mosni a darált húst fogyasztás előtt?

A fordulat ezután jön: Harper egy szűrőbe helyezi, majd elkezdi leöblíteni a húst vízzel.

Itt fontos megjegyezni, még mielőtt rátérünk az élelmiszerbiztonsági szempontokra, hogy ez a mosogató állapota miatt nem feltétlenül jó gyakorlat. A zsír ugyanis idővel megkeményedhet, ezzel összetapasztva a lefolyócsövek belsejét. A felhasználók viszont nem csak ezt kritizálták: sokak szerint ezzel kiszárítja a húst, ami így elveszíti finom ízét és szaftos jellegét.

De mit szólnak ehhez a szakértők?

Diana Clark, a Certified Angus Beef húskutatója így fogalmaz:

az Egyesült Államok élelmezési rendszere biztosítja, hogy minden (marha)hús biztonságosan fogyasztható, így azt nem kell megmosni.

Hozzátette, hogy ha valaki mégis aggódik az élelmiszerbiztonság miatt, a legjobb gyakorlat az, ha a darált húst hűtőszekrényben tárolja, majd 160 fokon felfőzi.

Arra is kitért, hogy néhányan főzés előtt, tehát nyers állapotban mossák le a húst - ez nálunk, Magyarországon kifejezetten bevett szokás. Azonban ez kifejezetten veszélyes lehet: az így szétfröcskölő húsos levek ugyanis olyan baktériumokat terjeszthetnek, amelyektől akár komoly betegségeket is elkaphatunk.

A darált húst és általában a nyers húst tehát összességében nem szükséges megmosni hőkezelés előtt, de ha mégis ragaszkodunk hozzá, figyeljünk oda, hogy a leve ne juthasson a konyhapultra vagy a konyha más részeire!

Forrásunk volt.


zeket a konyhai trükköket is érdemes ellesni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...