A cukorbetegségről

A cukorbetegség különféle típusai egyre gyakoribbak Magyarországon. Az étrendhez kapcsolódó sorozatunk első részében ismerkedjünk meg a betegség alapvető jellemzőivel.

A diabetes mellitus vagy hétköznapi nevén cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara. A betegségnek több típusa van, ezek közül a legismertebbek, leggyakrabban előfordulók az ún. inzulinfüggő (avagy 1-es típusú) és a nem inzulinfüggő (avagy 2-es típusú) cukorbetegség.

FONTOS!

A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

Emellett várandós nők gyakran találkoznak a gesztációs diabetesz, avagy a terhességi cukorbetegség fogalmával. A betegséggel küzdők szervezetében vagy az inzulin termelése csökken vagy szűnik meg (1-es típusú) vagy az inzulin és a sejtek kapcsolódása nem jön létre (2-es típusú). Mindegyik eset eredménye, hogy a glükóz nem jut be a sejtekbe, így a sejtek "éheznek", a vércukorszint pedig a kóros tartományba emelkedik.

A két fő típus, az 1-es és 2-es típusú közötti alapvető különbség, hogy míg az első egy autoimmun betegség, jellemzően gyermek- és fiatal korban alakul ki, és kezeléséhez mindenképpen inzulinterápia szükséges (azaz e nélkül a beteg meghal), addig a 2-es típusú cukorbetegség esetében, ha idejében kerül sor a diagnózisra, akkor első lépésként elegendő lehet az életmódváltás, a megfelelő étrend, a testsúlycsökkentés, a rendszeres mozgás. Ha kései a diagnózis, akkor ennél a betegségnél is gyógyszeres kezelésre van szükség, első körben orális antidiabetikumokra, ill. szükség esetén inzulinterápiára.

A diabetesszel küzdő beteg étrendje mindkét fő típusnál fontos a terápiában, a 2-es típusúnál az egyik legfőbb eszköz, hiszen a megfelelő étrend idejében való elkezdésével, betartásával elkerülhető a gyógyszeres kezelés.

A diabetes mellitushoz kapcsoló étrendi kérdésekről szóló sorozatunkban igyekszünk válaszokat adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Cukormentes recepteket itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.