Ezekkel a mosószerekkel távolítottuk el a makacs szennyeződéseket a Kádár-korszakban

A gulyáskommunizmus alatt gyártott mosószerek hatékonyan harcoltak a makacs szennyeződések ellen, Hajdú mosógép és centrifuga nélkül pedig egyetlen háztartás sem létezhetett.

Rettegett étel-, kávé- vagy borfolt a ruhán? Léteznek természetes módszerekaz eltávolításukra, de már a Kádár-korszak is a mosószerek hatékonyságát hangoztatták szennyeződések eltávolítására a reklámokban. A gulyáskommunizmus alatt a legtöbb mosóport hazánkban gyártották, ahogy a mosógépeket is.

Az ötvenes évek második felében állami mosógépprogramot hirdettek, mellyel a munkába álló nők életét szerették volna megkönnyíteni. 1957-ben készültek az első magyar keverőtárcsás mosógépek a hajdúsági Téglás község határában található üzemben. A készülékek hamar a hazai háztartások kedvenceivé váltak. Talán néhányatok padlásán, pincéjében még ott porosodik egy régi Hajdú mosógép és centrifuga.

Hajdú mosógép és centrifuga

A rendszerváltás után aHajdúsági Iparműveket privatizálták, az üzem még napjainkban is működik és gyárt az ikonikus mosógépek és centrifugák mellett vízmelegítőket és forróvíztárolókat. De nem ez az egyetlen mosáshoz kötethető magyar márka, ami fenn tudott maradni. A mosóporok között is találni olyat, ami már a Kádár-korszakban is elérhető volt boltok polcain.

Hol volt, hol nem volt: Biopon és Tomi

A Tomi mosóporok gyártását 1969-ben kezdték meg a szolnoki Tiszamenti Vegyiművek mosószerüzemében. A termékek gyorsan népszerűvé váltak a magyar háziasszonyok körében. Az évek során folyamatosan fejlődő család többszörös termékdíj kitüntetésekben részesült.

A Tomi Sztár mosópor reklámfigurája eleinte egy kéményseprő volt, amit a rendszerváltás után egy róka váltott a Tomi Kristály dobozokon. A régi időkben a termék tévéreklámjában még a legendás magyar komikus,Kabos László is szerepelt.

A Tomit 1992-ben a Henkel vette át. A mosópor csomagolása mára letisztult, a reklámfigura pedig eltűnt róla.

A német Henkel gyártja a Biopon mosóport is, amiket a Tomi családdal egy időben, 1969-ben mutattak be a Budapesti Őszi Vásáron. Valójában nem is mosószer volt, hanem előáztató tisztítószer.

A korabeli írások szerint a Biopon különleges hatásának titka az, hogy fehérjeoldó enzimet tartalmaz.

„A mosásra szoruló holmik többségénél a szennyezettség elsősorban az emberi testből származó fehérjét tartalmaz. A fehérejoldó enzim oly mértékben bontja a szennyezettséget okozó fehérjéket, hogy pár órás áztatás után szinte már mosni sem kellett a ruhát, csak kiemelték a vízből...” - írják a termékről egy 1970-ben megjelent újságban.

A Biopon áztató- és mosópor a budapestiNövényolajipari Országos Vállalatnál készült. Az üzem egyik részlegét át kellett alakítani csak ennek a terméknek a gyártására, mivel annyira megnövekedett rá a kereslet.

Perlux és Unimo

A a Növényolajipari Országos Vállalat sikertermékei közé tartoztak a Perlux mosóporok és az Unimo gallér- és kézelő-mosókrém. Utóbbi az ingek mosásánál nyújtott segítséget.

A rendszerváltás után mindkét termék eltűnt a piacról, de a Perluxot végül egy magyar vállalat feltámasztotta. A márka alatt ma mosóporok, gélek és tisztítókendők is kaphatóak.

Külföldi márkák: Fewa, Persil és Henko

A rendszerváltás előtt nyugati mosóport csak elvétve vagy egyáltalán nem lehetett kapni a boltokban. A szocialista tömb slágertermékeit pedig nem volt könnyű beszerezni a határon túlról, de a szerencsésebbeknek ezekből is jutott.

Nektek melyik mosópor volt a kedvencetek a rendszerváltás előtt? Írjátok meg kommentben!

Ezeket olvastad már?

via, via,via

Címlapfotó: Pinterest

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: