Neked is viszket a fejbőröd? – Komoly probléma is állhat a dolog hátterében

Az állandó viszketés amellett, hogy rettentő idegesítő, komoly problémát is okozhat a későbbiekben.

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy viszket a fejbőrünk, a korpa, de előfordulhat, hogy akár gombás fertőzés áll a dolog hátterében. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a rossz higiénia okozza, hiszen akár önhibádon kívül is elkaphatod. Érintkezés útján terjed ugyanis, így akár úgy is, ha felpróbálsz egy sapkát az üzletben, amit előtte egy fertőzött is felvett, de akár egy nem megfelelően tisztított hajkefe is veszélyforrás lehet a fodrásznál. És sajnos azuszodában sem vagy teljes biztonságban.

További tünetek

A viszketés után a hajszálak a fejbőr közelében letörnek, és hámló, vörös, akár teljesen kikopaszodó foltok alakulnak ki. Továbbá megduzzadhatnak a nyirokcsomóid, alacsonyabb láz is jelentkezhet, és kérges, akár gennyedző duzzanatok is kialakulhatnak a fejbőrödön, bár ez elég ritka.

Mit tehetsz?

Fontos, hogy ne próbálkozz házi praktikákkal, inkább keress fel egy bőrgyógyászt! Az orvos általában már ránézésre meg tudja állapítani, de haj-, illetve bőrmintát is vehet, melyeket laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy minden kétséget kizáróan igazolják a gombák jelenlétét.

A fertőzés nagyon hatásosan kezelhető gyógyhatású samponnal, súlyos esetben gyógyszerrel. A teljes gyógyulás viszonylag sok idő, ugyanis akár 4-6 hétig is eltarthat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?