Erre csireg-csörög a csörögefánk – így süsd meg

Nemcsak a farsang jegyében érdemes fánkot süti, bármikor váratlan meglepetést lehet vele szerezni a családnak. Nem nagy tűz a készítése, mutatjuk, hogyan csináld! Csörögefánkot sütöttünk.

Kezdhetnénk egy kis vitával, hogy melyik fánk a legjobb a világon, de felesleges ezen hajba kapni. Nemcsak a legrövidebb hónapunk, a február áll rendelkezésünkre fánkozni, itt az egész év. Sorra vehetjük az összes már ismert receptet, sőt újabbakat is kipróbálhatunk a nagyvilágból. Nálunk minden farsangi szezon csörögével kezdődik, aztán egy jó lekváros krumplifánk után az olasz finomságokat tanulmányozzuk.

Fodros csöröge - receptért katt a képre!

Csöröge alaptészta

A legtöbb házi recept maximum sütőport vagy egy csepp szódabikarbónát tartalmaz, de a teltebb idomok kedvelői élesztővel szobrászkodnak, sőt töltelékkel is megtömik, biztos, ami sicher. A leírások tojáshozzáadás terén is különbözőek, sokszor csak a sárgája szerepel a listán. Zsiradékként olaj és vaj is működik benne, aztán ki-mivel bolondítja, egy csepp rummal, citromlével vagy ecettel keveri a tésztát. Nálam mindenből a legjobbat kapja, nézzétek meg a képre kattintva a receptem!

Fodros csöröge - sosem nem elég, receptért katt a képre!

Alakzat és névváltozatok

Úgy lesz szép, ha derelyevágóval daraboljuk, vágjuk fel az általában rombusz alakú fánkot. Középen egy lyukkal vagy, hogy jobban ficeregjen az olajban, két lyukkal készítik. Az egyhasadékosat sokszor egyik oldalról behajtva, áthúzva sütik, ezzel adva meg neki, az általam is hagyományosnak ismert formát.

A csak lyukasztott, vagy csíkokba vágott formát forgácsfánknak hívják, de hallottam már úgy is, hogy herőce.

Egy régi kolléganőm sulyom alakú, négy szélén széthúzott csörögét készített mindig unokáinak. Hívják még székely rétesnek is, ez talán a legkevésbé ismert formája.

Tálalás

Vigyázat, gyorsan sül, ha túl forró az olaj, könnyen meg is éghet. Sütés után szűrőben vagy papírtörlőn csepegtessük le, de ne várjunk túl sokáig, mert azon melegében a legfinomabb. Porcukorszórás menjen a tetejére, jól is áll neki, és az alaptésztát egyébként sem kell túl édesre keverni, attól csak jobban ég az olajban. Ha van sárgabarackból főzött házi lekvár a szekrény tetején, ehhez akár a legutolsó tavaly eltettet is érdemes kibontani.

Házi baracklekvárral a legjobb a házi csöröge - receptért katt a képre!

Régen úgy tartották, hogyha csöröge kerül az asztalra, akkor megbecsült vendég érkezett a házhoz, tehát, ha neked süt valaki ilyet, tudhatod, nagyra tart, vagy te is kifejezheted általa egy másik ember iránt érzett csodálatod.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek