Csodásan mutat a cékla, ha sütibe vagy előételbe teszed

Bárcsak úgy élnénk, ahogy élünk! Ez a mondat a céklás torta és a céklatatár láttán bárkiből feltörhet. Aztán kis nézelődés után érdemes kóstolni is, ne csak a szemünket küldjük élményfürdőzni!

Megint csak egy olasz sztori jön. Kicsi toszkán város, ukrán szakács, tőle kóstoltam a legfinomabb stroganoffot, de arról majd később értekezünk, mert most veganuár van. Céklás dolgokat nem igazán jut eszébe az embernek arrafelé rendelni, de ezen a kis „szláv szigeten”, ebben az étteremben igen. Olasz-ukrán-orosz fúziós fogásaik parádésak, még sosem ettem megközelítőleg sem rosszat náluk. Kicsi étlappal, velős felhozatallal dolgoznak, és a cékla mint egyik fő alapanyag, mindig szerepel. Ha csak a borscsban, de folyamatosan megtaláljuk náluk.

Céklatatár avokádósalátával - receptért kattints a képre!

Ezt a céklás avokádósalátát rendeltem egy kevésbé hideg decemberi estén náluk. Szeretek inspirálódni Roman, a szakács főztje által, már más fogásait is megosztottam itt a Nosaltyn. Törökmogyorót adott hozzá, és teljesen összekeverve a céklát az avokádóval, ami ezáltal teljesen lilás-bordós lett. Az íze zseniális volt, ezért egyenként mazsolázva, megállapítottam, mik lehetnek még benne. Amikor a lila köd kitisztult, egyeztettem a részleteket, mindent leírtam, aztán egy saját köntösben, külön rétegekben megcsináltam a saját változatomat.

Céklatatár avokádósalátával - ezekből készül - receptért katt a képre!

A karamellizált céklához került a pirított szezámmag és a gránátalmamag az alsó karéjba, aztán erre halmoztam a mandulás avokádót, amit egy csepp vinaigrettel krémesítettem. A tálalásnál került öntet, gránátalmamag és koriander a színes torony mellé. Apropó, az építkezéshez viccből használhattok kerek és szögletes formákat is, ha kipróbálnátok a (kinézete miatt) céklatatárra keresztelt receptet.

Triplacéklás triplacsokis torta - receptért kattints a képre!

A másik történet egy álom szüleménye. A cékla színe egy csoda, ez a gyökérzöldség egy igazi múzsa a konyhában. Hiába készítünk bármit gyümölcsből, sosem kapunk olyan pinket, mint amilyet céklával, céklalével érhetünk el. Szóval, az álmomban arra voltam kíváncsi, hogyan tudnék egy triplán céklás-csokis sütit előállítani, itt a bizonyíték, hogy ez lehetséges.

A tripla csokis és céklás torta alapja egy vegán brownie-szerű sütiréteg, ez sütős, nagyon egyszerű, és külön elkészítve is megenném bármikor. A céklás-fehércsokis krém csak hab a tortán. Vegán mascarponéból, vegán habkrémből, egy csepp csalással fehércsokiból – ebből ugyanis nem kaptam vegánt, pedig létezik, a kakaóvajhoz növényi zsiradékot tesznek, azzal krémesítik tovább – és céklaredukcióból készült. Ide csak fehércsoki jó, a tej- vagy az étcsoki elszínezné, és akkor fuccs a rózsaszínünknek. Aki nem bízik a hab tartósságában, kis agaragarral segíthet a feszességén, vagy hagyja éjszakára a hűtőben, ahogy én. A céklaléből készült szirup másik fele a díszítés sztárja, alig kapott egy kevés barnacukrot és pár csepp citromot, csak ki kellett várni, hogy lassú tűzön besűrűsödjön. A díszítgetés magánügy, de ebből a szirupból kötelező tenni rá. A továbbiakban engem a torta színe ihletett, liofilizált málnát, és a salátakésíztésnél megmaradt gránátalmamagokat szórtam rá. Aztán, hogy csokiból is meglegyen a hármasfogat, fehér csokoládéforgácsot rezseltem rá. A cékla mától legyen gyümölcs is, a kérvényt még ma be kell nyújtani hozzá!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...