Kevesen tudják, de így fogyasztva mérgező lehet a bodzavirág

A bodza közkedvelt májusi növény, hiszen sokféleképpen felhasználható virágából készülhet szörp, tea, és akár palacsinta is. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a növény egy része, nyersen fogyasztva nem éppen tesz jót az egészségünknek, pláne nagy mennyiségben.

A bodza a tavasz egyik legkedveltebb illatos növénye, aminek virága szinte mindenkit elcsábít, és sokféleképp feldolgozható. Ha te is előszeretettel használod a konyhádban, akkor fontos tudni, hogy a bodza nyersen fogyasztva veszélyes lehet az egészségre.

Bodzavirág
A bodzavirág nyersen cianidot tartalmaz, ami rosszullétet okozhat

A bodza felhasználását általában forralással kezdjük, de ha nem tennénk, mégis érdemes megfontolni ezt a lépést!

Ugyanis kevesen tudják, hogy a bodzavirág bizonyos mennyiségű szambunigrint is tartalmaz. Ez egy természetes vegyület, amely a szervezetben hidrogén-cianiddá (cianiddá) bomlik. Ez fejfájást, hányást, hányingert, nehézlégzést és eszméletvesztést is okozhat.

Bár ennek a vegyületnek a mennyisége sokkal alacsonyabb a virágokban, mint az éretlen gyümölcsökben, levelekben és szárban, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk nyersen, következmények nélkül. Ez az oka annak, hogy nem szokás friss bodzavirágot tenni nagy mennyiségben turmixba vagy salátába, ha előtte nem hőkezeljük (sütés, főzés, forrásban lévő víz).

Receptajánlónk:

Így használjuk biztonságosan a bodzavirágot a konyhában

  • lehetőség szerint mindig a feketebodza virágát válasszuk felhasználásra, egyéb fajtákat (például vörösbodza) kerüljük
  • csak a teljesen kinyílt virágokat használjuk fel, a bimbókat pedig hagyjuk ki
  • a zöld részek, mint a levelek és szárak maradjanak ki a feldolgozásból, mert hiába van jó illatuk, ezek mind mérgezőek

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...