A bodza a tavasz egyik legkedveltebb illatos növénye, aminek virága szinte mindenkit elcsábít, és sokféleképp feldolgozható. Ha te is előszeretettel használod a konyhádban, akkor fontos tudni, hogy a bodza nyersen fogyasztva veszélyes lehet az egészségre.
A bodza felhasználását általában forralással kezdjük, de ha nem tennénk, mégis érdemes megfontolni ezt a lépést!
Ugyanis kevesen tudják, hogy a bodzavirág bizonyos mennyiségű szambunigrint is tartalmaz. Ez egy természetes vegyület, amely a szervezetben hidrogén-cianiddá (cianiddá) bomlik. Ez fejfájást, hányást, hányingert, nehézlégzést és eszméletvesztést is okozhat.
Bár ennek a vegyületnek a mennyisége sokkal alacsonyabb a virágokban, mint az éretlen gyümölcsökben, levelekben és szárban, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk nyersen, következmények nélkül. Ez az oka annak, hogy nem szokás friss bodzavirágot tenni nagy mennyiségben turmixba vagy salátába, ha előtte nem hőkezeljük (sütés, főzés, forrásban lévő víz).
Receptajánlónk:
Így használjuk biztonságosan a bodzavirágot a konyhában
- lehetőség szerint mindig a feketebodza virágát válasszuk felhasználásra, egyéb fajtákat (például vörösbodza) kerüljük
- csak a teljesen kinyílt virágokat használjuk fel, a bimbókat pedig hagyjuk ki
- a zöld részek, mint a levelek és szárak maradjanak ki a feldolgozásból, mert hiába van jó illatuk, ezek mind mérgezőek
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: