Ezeket a csokis gabonapelyheket érdemes adni a gyerekeknek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete osztrák, cseh, horvát, szlovák és szlovén szervezetekkel karöltve 102 csokoládés ízesítésű gabonapehelyből választotta ki a legjobbakat.

A FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok (osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén) fogyasztói szervezeteivel együtt 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A magyar boltok csokis gabonapehely-kínálatából 18 terméket küldtek el a laboratóriumba, melyek mind töltetlen csokis golyók vagy pelyhek voltak. A szakértők vizsgálták többek között a tápértéket (cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalom), az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat.

Vajon jó helyen végzett a nyuszis gabonapehely?

A gabonapehely szerte a világon népszerű napindító étel, mivel tápláló és finom, alapvetően egészséges összetevőkből áll, elkészítése pedig egyszerű és gyors. A boltokban a gabonapelyhek óriási választékával találkozhatunk: müzli, zabkása, pehely, golyó, karika, párna és társaik, sok forma, íz és szín, már-már átláthatatlan a kínálat. Egy korábbi online felmérésük szerint a felnőttek Magyarországon leggyakrabban zabpelyhes termékekhez folyamodnak, és ahogy az várható volt, a csokis készítményeket inkább a gyermekek fogyasztják.

Túl magas cukortartalom és adalékanyagok

A magas gabonatartalom biztosítja ugyan a rost és fehérjebevitelt, de a magas cukortartalom miatt a legtöbb vizsgált termék inkább desszert, mint reggelire alkalmas étel. A tesztelt termékek 15,8 és 30,9 g/100g közötti cukormennyiséget tartalmaznak, ezek pedig kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek. E szerint egy 14 éves kor alatti gyerek napi energiabevitelének maximum 10%-át ajánlott cukorból fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent - ami kb. 12 darab kockacukornak felel meg. A WHO azt is előírja, hogy a reggeli gabonapelyhek kevesebb, mint 15 g cukor/100 g gabonapehely mennyiséget tartalmazhatnak, amennyiben gyermekeknek szánt termékről van szó. Ennek egyetlen vizsgált termék sem tudott megfelelni.

Nem mindegy, mennyit eszik ezekből a gabonapelyhekből egy gyerek (forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok

A gabonapelyhek természetesen előforduló vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a dúsított termékek esetében pedig mesterségesen adnak ilyeneket is hozzá. Minden vizsgált termékben megmérték a vas- és folsavtartalmat és arra számítottunk, hogy a dúsított termékekben az értékek magasabbak lesznek. A dúsított termékek átlagosan 40 százalékkal több folsavat tartalmaznak, a vasra viszont ez nem mondható el, mivel az értékek nem szignifikánsan magasabbak, sőt, egyes esetekben még a természetesen előforduló vastartalomhoz is hasonlíthatók.

Egy biztos: finom és ropogós

A minősítés 40%-át tette ki az érzékszervi vizsgálat eredménye, a szakértők először az ízt (50%) és az illatot (30%) értékelték, majd a termékek állagát (20%), miután 5 percig tejben áztak. Az érzékszervi tesztben valamivel jobban teljesítettek azok a termékek, amelyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek és azok, amelyek a tejbe áztatás után ropogósabbak és keményebbek maradtak, de alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt ezen a teszten.

Hiányos tájékoztatás

A címkézés minőségét 10%-os súlyozással vették figyelembe az értékelésnél, mivel fontos a vásárlók számára, hogy termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen. Összehasonlították a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje-, élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat. 7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtak, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek a termékben, mint amit a gyártó állított.

Fenntarthatósági szempont - legalább a dupla csomagolást kerüljük!

Az értékelésbe nem számítottak bele a fenntarthatósági tulajdonságok, de ezek is fontosak, például, hogy a felhasznált kakaó Fairtrade vagy UTZ minősítésű-e, tartalmaz-e pálmaolajat a termék, illetve milyen csomagolásban kapható, és hogy van-e öko minősítése. A jó hír az, hogy a magyar piacon is beszerezhetők öko/bio csokis gabonapelyhek, például a Spar sajátmárkás Bio-Crispies Schokos terméke, amely az osztrák és a szlovén mezőnyben első, illetve második helyezést ért el.

A kartondobozokban árult termékek műanyag zacskóba is be vannak csomagolva, hogy megőrizzék a termék minőségét. A fenntarthatóság jegyében szeretnék arra ösztönözni a vásárlókat, hogy olyan terméket válasszanak, amelyhez a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használták fel, a vizsgált gabonapelyhek közül a többség, 11 darab csak zacskóba van csomagolva, míg 7 darabnál dobozt is találunk. A pálmaolaj összetevőként való használata is elfogadhatatlan a fenntarthatóság szempontjából, szerencsére csak 4 termékben szerepelt. Azon túl, hogy sok telített zsírsavat tartalmaz, amelyet egy kiegyensúlyozott étrendben korlátozni kell, a pálmaolaj előállításának módszere is problematikus, mert erdőirtással jár, árt a lakóinak és a környezetnek. Az UTZ és a Fairtrade tanúsítványok a fenntartható kakaótermelésről jó irányba mutatnak, megpróbálják megszüntetni a rossz munka- és fizetési feltételeket a gazdálkodók számára. A tesztelt termékek közt 7 darab UTZ minősítésű volt.

Végeredmény

Az összesítés alapján, a vezető pozíciót a Nesquik Alphabet terméke szerezte meg, melynek cukortartalma a második legkisebb érték a mezőnyben, ám a másik két Nestlé-termék, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú. Fenntarthatóság szempontjából pedig kifejezetten rosszul szerepelt ez a három termék.

Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S-Budget, ehhez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor. Őt rögtön követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb és a gyártáshoz felhasznált kakaó is UTZ minősítésű. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan sajátmárkás terméke és két Cornexi termék.

Mit tanácsol a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Véleményük szerint az egészséges életmód szempontjából ebben a tesztben rossz és rosszabb termékek szerepelnek, ezt jelzi az is, hogy a tesztgyőztes termék is csak 70%-ot ért el.
Milyen lehetne a tökéletes csokis gabonapehely? Összesítésben 100%-ot érhetne el egy olyan gabonapehely, aminek a cukortartalma a lehető legkisebb, amellett, hogy élvezeti értéke megmarad, valamint rost- és fehérjetartalma magas. Így tehát, ha tápláló, egészséges és finom reggelire vágyunk, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között találjuk.

Ha mégis a csokis gabonapehely mellett döntünk:

  • Válasszuk azokat, amelyek kevesebb cukrot és több mint 6 gramm rostot tartalmaznak 100 gramm termékben.
  • Ne hagyjuk, hogy a csomagolás elején található állítások meggyőzzenek, mivel a termékek túl sok cukrot tartalmaznak. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk.
  • A felbontott gabonapelyhet szorosan zárjuk le, és száraz helyen tároljuk. Így hosszabb ideig marad ropogós.
  • Keressük a gabonapelyheket a csomagolásmentes boltokban, így csökkentve a műanyag hulladékot háztartásában.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sokat segít a legjobb termékek kiválasztásában, olvasd el ezeket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek