Ezt jelenti pontosan a csoki csomagolására írt százalék

Nagyjából tisztában vagyunk a csokoládék százalékaival, nem? Vagy nem is nagyon foglalkozunk vele, mert úgyis tudjuk, hogy melyik tábla a tej, az ét és a fehér? A biztonság kedvéért inkább nézzük meg, mit jelentenek pontosan a számok, nehogy valakit meglepetés érjen.

Amikor csokoládét vásárolunk, különböző dolgokat tartunk szem előtt attól függően, hogy mire akarjuk majd használni a táblát. Sütéshez egyesek inkább a gyengébb minőséget választják, mint evéshez, a forró csokiba megint más kerül, mint amit szülinapra ajándékozunk. Persze az ízlésünk is közbeszól: nem mindenki szereti a nagyon keserű csokoládét, és van, aki a nagyon cukrostól irtózik. Mindezen faktorokat meghatározhatjuk egyetlen apró számmal: a tábla csoki csomagolásán szereplő százalékkal. A dolog azonban ennél azért egy kicsit komplikáltabb.

Ezt jelenti pontosan a csokoládén lévő százalék

Mit rejt egy tábla csoki?

Persze mind tudjuk (legalábbis remélhetőleg), hogy egy rendes tábla csoki elsősorban kakaóból áll. Nem kakaóporból, hanem a kakaóbab különböző feldolgozott részeiből. Hiszen az édesipar (mint minden ágazat) nem szeret pazarolni, így a bab legtöbb része valamilyen úton-módon belekerül a táblába.

A tiszta kakaón kívül ott van például a kakaóvaj, ami krémesebbé teszi a csokit, a kakaó szárazanyag pedig erőteljesebbé teszi íz ízt.

Ne ijedezzünk, a kakaóbab teljes feldolgozása nem egy rossz dolog, nem teszi silányabbá a terméket. Ez nem valamilyen gonosz húzás a gyártók részéről, egyszerűen tényleg csak a kakaóbab 100%-os felhasználását jelenti. És ezen kívül fontos szerepet játszik a csokoládé százalékának meghatározásában is.

Mit jelent a százalék?

Tehát, amikor látunk egy százalékot a kedvenc csokoládénk csomagolásán, az a következőket jelenti. A táblában gyakran vannak más hozzávalók is a kakaón túl, ezek aránya határozza meg a végső termék színét és ízét (a minőséghez csak ritkán van köze).

A százalék a tiszta kakaó mennyiségét határozza meg: azt, hogy a tábla súlyához mérten hány százalékot tesz ki ez a hozzávaló. Ez a korábban említett három dolgot foglalja magában: kakaó+kakaóvaj+kakaó szárazanyag.

Miért nem ugyanolyan minden tábla?

Sokan azt gondolják, hogy a százalék minőséget jelent. Tehát minél magasabb a százalék, annál finomabb lesz a tábla. Ez annyiban igaz, hogy a magasabb százalékkal rendelkező csokoládéknak erőteljesebb csokoládéíze van.

Persze ugyanúgy léteznek minőségi tejcsokoládék (35-40% kakaótartalommal), mint ahogy rossz étcsokoládék is. Láthatjuk tehát, hogy a százalék egyáltalán nem a minőség indikátora.

Amire viszont számíthatunk egy alacsonyabb százalék esetében, az az édes íz hangsúlya. A tejcsokoládék jellemzően édesebbek, míg az éttáblák gyakorta kesernyés aromát hordoznak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amik kihúznak a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!