Ezt jelenti pontosan a csoki csomagolására írt százalék

Nagyjából tisztában vagyunk a csokoládék százalékaival, nem? Vagy nem is nagyon foglalkozunk vele, mert úgyis tudjuk, hogy melyik tábla a tej, az ét és a fehér? A biztonság kedvéért inkább nézzük meg, mit jelentenek pontosan a számok, nehogy valakit meglepetés érjen.

Amikor csokoládét vásárolunk, különböző dolgokat tartunk szem előtt attól függően, hogy mire akarjuk majd használni a táblát. Sütéshez egyesek inkább a gyengébb minőséget választják, mint evéshez, a forró csokiba megint más kerül, mint amit szülinapra ajándékozunk. Persze az ízlésünk is közbeszól: nem mindenki szereti a nagyon keserű csokoládét, és van, aki a nagyon cukrostól irtózik. Mindezen faktorokat meghatározhatjuk egyetlen apró számmal: a tábla csoki csomagolásán szereplő százalékkal. A dolog azonban ennél azért egy kicsit komplikáltabb.

Ezt jelenti pontosan a csokoládén lévő százalék

Mit rejt egy tábla csoki?

Persze mind tudjuk (legalábbis remélhetőleg), hogy egy rendes tábla csoki elsősorban kakaóból áll. Nem kakaóporból, hanem a kakaóbab különböző feldolgozott részeiből. Hiszen az édesipar (mint minden ágazat) nem szeret pazarolni, így a bab legtöbb része valamilyen úton-módon belekerül a táblába.

A tiszta kakaón kívül ott van például a kakaóvaj, ami krémesebbé teszi a csokit, a kakaó szárazanyag pedig erőteljesebbé teszi íz ízt.

Ne ijedezzünk, a kakaóbab teljes feldolgozása nem egy rossz dolog, nem teszi silányabbá a terméket. Ez nem valamilyen gonosz húzás a gyártók részéről, egyszerűen tényleg csak a kakaóbab 100%-os felhasználását jelenti. És ezen kívül fontos szerepet játszik a csokoládé százalékának meghatározásában is.

Mit jelent a százalék?

Tehát, amikor látunk egy százalékot a kedvenc csokoládénk csomagolásán, az a következőket jelenti. A táblában gyakran vannak más hozzávalók is a kakaón túl, ezek aránya határozza meg a végső termék színét és ízét (a minőséghez csak ritkán van köze).

A százalék a tiszta kakaó mennyiségét határozza meg: azt, hogy a tábla súlyához mérten hány százalékot tesz ki ez a hozzávaló. Ez a korábban említett három dolgot foglalja magában: kakaó+kakaóvaj+kakaó szárazanyag.

Miért nem ugyanolyan minden tábla?

Sokan azt gondolják, hogy a százalék minőséget jelent. Tehát minél magasabb a százalék, annál finomabb lesz a tábla. Ez annyiban igaz, hogy a magasabb százalékkal rendelkező csokoládéknak erőteljesebb csokoládéíze van.

Persze ugyanúgy léteznek minőségi tejcsokoládék (35-40% kakaótartalommal), mint ahogy rossz étcsokoládék is. Láthatjuk tehát, hogy a százalék egyáltalán nem a minőség indikátora.

Amire viszont számíthatunk egy alacsonyabb százalék esetében, az az édes íz hangsúlya. A tejcsokoládék jellemzően édesebbek, míg az éttáblák gyakorta kesernyés aromát hordoznak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amik kihúznak a csávából:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...