Szinte minden családban rendszeresen főzik: így készítve a legkárosabb leves az egészségünkre

Az egyik legtáplálóbb levesként tartjuk számon, vasárnapi ebédek elmaradhatatlan része és megfázás elleni elixír, melyről most a tudósok nagyon negatív véleménnyel vannak, legalábbis, ha bizonyos módon készítjük el a húslevesünket.

A tudósok potenciálisan az egyik legkárosabb levesként nevezték meg a csirkehúslevest. Ez elsőre felháborítónak tűnhet, de állításuk nem alaptalan: ha bizonyos módon készül a vasárnapi csirkehúsleves, akkor többet árthatunk vele a szervezetünknek, mint gondolnánk.

Leves
Az ipari állattartás miatt rengeteg káros anyag kerülhet főzés során a húslevesbe

Az egyik legegészségesebbnek gondolt levesünk hírnevére az ipari baromfitenyésztéssel kapcsolatos kutatások vetettek árnyékot. A betegségek megelőzése érdekében mindenhol antibiotikumokat használnak a nagy gazdaságokban.

Ezzel az a probléma, hogy ezek a káros anyagok nagyobb mennyiségben képesek felhalmozódni a baromfi bőrében, csontjában és zsírszövetében, melyeket mind felhasználunk egy „gyógyító" húsleves elkészítéséhez.

Az ilyen leves rendszeres fogyasztása súlyos következményekkel járhat, úgy mint:

  • antibiotikum-rezisztencia, mikor a szervezet elveszíti az antibiotikumokkal szembeni érzékenységét, és ez ellehetetleníti a jövőbeni fertőzések kezelését;
  • hormonális egyensúlyhiány is kialakulhat, ha az állatok esetében használt hormonális stimulánsok maradványai a szervezetbe jutnak, és ezek befolyásolják a gyermekek fejlődését és az endokrin rendszert, akár felnőttek esetében is.

Receptajánlónk:

Hogyan kerülhetjük el, hogy a leves károssá váljon?

  • A forrás utáni 10-15 percben öntsük le az első főzővizet a leves tetejéről, mert ilyenkor szabadulnak fel a legkárosabb anyagok.
  • Használjunk minél kevesebb sót, mellyel a szív- és érrendszerünk, valamint a vesénk egészségéért is teszünk.
  • A rossz minőségű, szűretlen csapvíz sem a legalkalmasabb egy egészséges leves elkészítéséhez, mert klórt és egyéb nem kívánatos anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe - szűrt vizet használjunk, ha tehetjük!
  • Távolítsuk el a bőrt a húsról főzés előtt - ebben rengeteg adalékanyag felhalmozódhat.
  • Tegyünk friss fűszereket a levesbe, hanyagoljuk a bolti leveskockát.

A legjobb pedig, amit tehetünk: háztáji, szabadon tartott csirkéből főzzük a levest!

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...