A tudósok potenciálisan az egyik legkárosabb levesként nevezték meg a csirkehúslevest. Ez elsőre felháborítónak tűnhet, de állításuk nem alaptalan: ha bizonyos módon készül a vasárnapi csirkehúsleves, akkor többet árthatunk vele a szervezetünknek, mint gondolnánk.
Az egyik legegészségesebbnek gondolt levesünk hírnevére az ipari baromfitenyésztéssel kapcsolatos kutatások vetettek árnyékot. A betegségek megelőzése érdekében mindenhol antibiotikumokat használnak a nagy gazdaságokban.
Ezzel az a probléma, hogy ezek a káros anyagok nagyobb mennyiségben képesek felhalmozódni a baromfi bőrében, csontjában és zsírszövetében, melyeket mind felhasználunk egy „gyógyító" húsleves elkészítéséhez.
Az ilyen leves rendszeres fogyasztása súlyos következményekkel járhat, úgy mint:
- antibiotikum-rezisztencia, mikor a szervezet elveszíti az antibiotikumokkal szembeni érzékenységét, és ez ellehetetleníti a jövőbeni fertőzések kezelését;
- hormonális egyensúlyhiány is kialakulhat, ha az állatok esetében használt hormonális stimulánsok maradványai a szervezetbe jutnak, és ezek befolyásolják a gyermekek fejlődését és az endokrin rendszert, akár felnőttek esetében is.
Receptajánlónk:
Hogyan kerülhetjük el, hogy a leves károssá váljon?
- A forrás utáni 10-15 percben öntsük le az első főzővizet a leves tetejéről, mert ilyenkor szabadulnak fel a legkárosabb anyagok.
- Használjunk minél kevesebb sót, mellyel a szív- és érrendszerünk, valamint a vesénk egészségéért is teszünk.
- A rossz minőségű, szűretlen csapvíz sem a legalkalmasabb egy egészséges leves elkészítéséhez, mert klórt és egyéb nem kívánatos anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe - szűrt vizet használjunk, ha tehetjük!
- Távolítsuk el a bőrt a húsról főzés előtt - ebben rengeteg adalékanyag felhalmozódhat.
- Tegyünk friss fűszereket a levesbe, hanyagoljuk a bolti leveskockát.
A legjobb pedig, amit tehetünk: háztáji, szabadon tartott csirkéből főzzük a levest!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: