Szinte minden családban rendszeresen főzik: így készítve a legkárosabb leves az egészségünkre

Az egyik legtáplálóbb levesként tartjuk számon, vasárnapi ebédek elmaradhatatlan része és megfázás elleni elixír, melyről most a tudósok nagyon negatív véleménnyel vannak, legalábbis, ha bizonyos módon készítjük el a húslevesünket.

A tudósok potenciálisan az egyik legkárosabb levesként nevezték meg a csirkehúslevest. Ez elsőre felháborítónak tűnhet, de állításuk nem alaptalan: ha bizonyos módon készül a vasárnapi csirkehúsleves, akkor többet árthatunk vele a szervezetünknek, mint gondolnánk.

Leves
Az ipari állattartás miatt rengeteg káros anyag kerülhet főzés során a húslevesbe

Az egyik legegészségesebbnek gondolt levesünk hírnevére az ipari baromfitenyésztéssel kapcsolatos kutatások vetettek árnyékot. A betegségek megelőzése érdekében mindenhol antibiotikumokat használnak a nagy gazdaságokban.

Ezzel az a probléma, hogy ezek a káros anyagok nagyobb mennyiségben képesek felhalmozódni a baromfi bőrében, csontjában és zsírszövetében, melyeket mind felhasználunk egy „gyógyító" húsleves elkészítéséhez.

Az ilyen leves rendszeres fogyasztása súlyos következményekkel járhat, úgy mint:

  • antibiotikum-rezisztencia, mikor a szervezet elveszíti az antibiotikumokkal szembeni érzékenységét, és ez ellehetetleníti a jövőbeni fertőzések kezelését;
  • hormonális egyensúlyhiány is kialakulhat, ha az állatok esetében használt hormonális stimulánsok maradványai a szervezetbe jutnak, és ezek befolyásolják a gyermekek fejlődését és az endokrin rendszert, akár felnőttek esetében is.

Receptajánlónk:

Hogyan kerülhetjük el, hogy a leves károssá váljon?

  • A forrás utáni 10-15 percben öntsük le az első főzővizet a leves tetejéről, mert ilyenkor szabadulnak fel a legkárosabb anyagok.
  • Használjunk minél kevesebb sót, mellyel a szív- és érrendszerünk, valamint a vesénk egészségéért is teszünk.
  • A rossz minőségű, szűretlen csapvíz sem a legalkalmasabb egy egészséges leves elkészítéséhez, mert klórt és egyéb nem kívánatos anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe - szűrt vizet használjunk, ha tehetjük!
  • Távolítsuk el a bőrt a húsról főzés előtt - ebben rengeteg adalékanyag felhalmozódhat.
  • Tegyünk friss fűszereket a levesbe, hanyagoljuk a bolti leveskockát.

A legjobb pedig, amit tehetünk: háztáji, szabadon tartott csirkéből főzzük a levest!

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...