Így lett szerelmünk a gyors és egyszerű, tojásmentes citromos tiramisu

Citromisu, azaz tiramisu citrommal. Mindenféle hőkezelés és tojás nélkül készül, ha laktózmentes termékeket használunk hozzá, az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Melyik az a sárga szépség, amire az olaszok a legbüszkébbek, habár az egzotikus gyümölcsnek számít? Gyors megfejtés: a citrom. Leginkább Nápoly, Sorrento és Szicília az igazi citromtermelő vidék, de Róma alatt szinte minden kertben megtalálható a savanykás gyümölcs fája. Minél lejjebb haladunk az olasz csizma szárán, egyre nagyobb, vastagabb héjú, göcsörtösebb küllemű, viszont annál ízletesebb citromot találunk. Aki még nem kóstolt ottani vagy onnan érkezett terményt, az nem is tudja, milyen az igazi limone-élmény!

Citromisu - receptért kattints a képre!

Limoncello

Ezt a citromcsodát az olaszok "megörökítik", vagyis folyékony formában palackba zárják, ennek a nedűnek pedig limoncello a neve. Létezik sima és tejszínes változatban. Aki elsőre kóstolja, azt gondolhatja, hogy valami plusz ízt adtak hozzá, talán ízfokozót, de téved, csak a citrom maga, a gyümölcshús és a csodás ízű héj adják az egyedi aromát. A nálunk kapható citromból, még ha bio vagy kezeletlen, sem lesz olyan házi limoncello, hacsak nem találunk egy szuper dél-olasz citromforrást! Ezt a likőrt használhatjuk a citromos tiramisuban is. Az eredeti tiramisu receptben a jó erős kávéhoz egy kevés marsalát, szicíliai desszertbort adnak, vagy éppen pár csepp amarettóval fűszerezik. A citromos tiramisuhoz pedig a limoncello tud esszenciálisan hozzájárulni.

Tipp:

A krém elkészíthető hagyományosan, cukorral felhabosított tojássárgával, és fehérjével, ekkor a tejszínhab elhagyható, itt viszont a citromot tényleg csak cseppenként adjuk a sárgájához, ne húzza össze azt.

Krém

Mascarpone az alapja minden misunak, kezdődjön akárhogy: tira-, citro-, eper-, matcha- stb. A tejszínes krémsajt töménységét könnyíti ki a tejszínhab. Aki fogyókúrázik, ezeket a sorokat ne is olvassa, mert a krém következő hozzávalója a cukor, ami azon kívül, hogy édesít és a habot keményíti, a kalóriatartalmat is jócskán dagasztja! Ízesítőként használjunk hozzá egy egész citromról nyert héjat, nem lesz sok neki. Először pár csepp limoncellóval lazítsuk a mascarponét, aztán mehet bele a hab és a citromhéj.

Szuper kezeletlen citromos a citromisu - receptért kattints a képre!

Savoiardi

Olasz édességhez savoiardi jár, így hívják Olaszországban, a tiramisu hazájában azt a piskótát, amivel megágyazunk a tejzsírban nem szegénykés krémnek. Angol nyelvterületen nevezik ladyfinger-nek, vagyis hölgyujjnak, ez is sok izgalmat rejthet, de a francia boudoirs, vagyis budoárok, női szalonok megfejtést átadom másnak. Nálunk babapiskóta a becses elnevezése, ez érthető, mert magában ezt a sütit nem nagyon fogyasztják, inkább csak azoknak a babáknak adják, akiknek éppen nő a foguk. Ahhoz elég kemény kívülről, hogy el lehessen rágcsálni, viszont amint nyál éri, és az ilyenkor van bőven, rögvest elázik, így nem fulladhat meg tőle a kisgyermek. Ugye, milyen különbözőek ezek a nevek, akárcsak ha a macskanyelv külföldi elnevezéseit nézzük, érdemes utánuk böngészni!

Tipp: a krémet és a piskóta áztatásához készített keveréket édesíthetjük házi citromos cukorsziruppal, amit egy kezeletlen citrom héjával, 5 ek cukor és 10 ek víz összeforralásával készítünk el.

Nem bírod abbahagyni - Citromisu receptért katt a képre!

Tea

Ahogy korábban írtam, ez a piskóta száraz, a mascarponés krém pedig nincs olyan hatással rá, hogy megpuhuljon tőle, ezért, és az ízlelőbimbóink kényeztetése érdekében egy villámgyors áztatásra van szüksége. Az originális receptúrában kávét, itt teát érdemes használni, amit aztán édesíthetünk citromos cukorsziruppal és limoncelloval, vagy csak egy kis citromlével. A tea legyen jó erős, csak a meghatározó ízek tudnak átjutni a piskótán, különben elnyel mindent. Ennek a desszertnek csak úgy tobzódnia kell a citromaromában, azzal a meghagyással, hogy közben se nem savanyú, se nem édes!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

Ismered ezt a csókát? Spéci olasz articsókabefőtt készült nálunk!

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos, igazán különleges, ízletes és sokoldalú növény, bár nálunk sajnos nem túlzottan ismert. Európa nagy része szereti, de leginkább Olaszországban termesztik, virágzatát pedig változatosan használják a konyhában, sőt, akár a virágkötészetben is. Mi most megmutatjuk, hogy kell vele szakszerűen bánni, illetve hogyan érdemes fogyasztani!

Gerzsenyi Flóra

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!