Ezt tudja a legszebb salátaféle sütőben sütve és sós palacsintába töltve

Nemcsak a színével, de az ízével is hódít a radicchio, az endíviák családjának egyik legenyhébben kesernyés tagja. Most sütve is bemutatkozik!

Radicchio nem minden piacon kapható, de ha igen, akkor nem lehet csak úgy elsétálni mellette, gyönyörű színével felhívja magára a figyelmet. Hazait ritkán, általában olasz terméket találunk, ezért nem is olyan olcsó, mint egy sima saláta, de ha már elhozták hozzánk, néha napján egészségünk és aznapi jókedvünk érdekében megvásárolhatjuk. Sok jótékony tulajdonságán kívül még megemlítendő, hogy hosszan eláll a hűtőben, maximum a külső takarólevele kiszárad, de ezt amúgy is lebontanánk róla felhasználás előtt.

Radicchios palacsinta - receptért kattints a képre!

Tudtad?

A radicchiot csak meghatározott körülmények között, szigorú feltételek mentén termeszthetik Olaszországban. A növény külső takarólevele igazából zöldes, de ezt fogyasztóként már nem láthatjuk, a termelők szedés után leválasztják róla, mivel emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Egészséges

Feltűnő külseje egyébként is kiemelné salátatársai közül, de más tulajdonságai sem elhanyagolhatók. A lila színű zöldségek, főleg a lilakáposzta és a radicchio ajánlott a hölgyeknek fogyasztásra, hiszen könnyen emészthetősége és alacsony kalóriatartalma miatt akár diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Ezen kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort és folsavat, valamint A-, C-, B1-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminokban, szelénben, vasban, rézben, mangánban, kalciumban és cinkben is gazdag...és ez mind csak a kezdet, millió más miatt is érdemes fogyasztani, járjatok utána!

Radicchio sütőben sütve - receptért kattints a képre!

Tipp: mindig csak a feltűnően friss, kemény fejeket vásároljuk meg, a puha darabok kevésbé jó ízűek, sütés után gyorsan barnulnak, salátában pegig élvezeti értékük igen alacsony.

Sokszínű

Radicchiot találhatunk fejes-, csúcsos és leveles formában is, ezeket ünnepek alkalmával előkelő módon, és sima hétköznapi fogásban is tálalhatjuk. Feltétként egy burgonya- avagy zöldségpüré tetején, vagy köretként egy szelet hús mellett, grillezve polentával, valamint salátában is jól kamatoztatható a radicchio tudománya. Most sütőben sütve és sós palacsintába töltve mutatjuk meg, mit is tud valójában:

Mézzel csorgassuk a radicchis palacsintát - receptért katt a képre!

Radicchioval készíthetünk még többek között:

  • lasagnét – olasz honban salsiccia-val, vagyis egy nyers, fűszeres kolbászkával sütik össze, de használhatunk sima darált húst is hozzá
  • töltött radicchiot – általában a főtt burgonyát villával összetörik, parmezánnal, petrezselyemmel és fűszerekkel ízesítik, ezzel töltik meg a radicchio blansírozott leveleit, majd sütőben megpirítják az egészet
  • tésztát – hagymával párolva, ahogy a palacsintába is kerül. főként fusillivel tálalják, de biztosan más tésztatípussal is jól megfér
  • rizottót - ehhez turmixolnak keveset a párolt radicchioból, ezzel krémesítik a rizottórizst, a többi szépség a kitálalt étel tetejére megy ízesítés- és díszítésképpen

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek