Chilis bab, amitől még Bud Spencer sem jönne dühbe

A jó munkához idő kell, hát még a jó chili con carnehoz! Ez viszont van annyira jó, hogy még a jó öreg Piedone sem csapkodna meg érte.

Minden bizonnyal ilyen lenne az, ha egy francia és egy amerikai chilis babot készítene. Igen, amerikai, merthogy ennek az ételnek Mexikóhoz annyi köze van, mint Japánnak a rántott húsos sushihoz. Ez egy ízig-vérig tex-mex fogás, és eredetileg nem is volt benne bab, hanem egy szimpla csípős húsétel volt.

Ráérős chili con carne

Na de miért mondom ezt, mármint a fúziót? Az történt, hogy nagyon megkívántam a chili con carnet, de darált húsra nem, omlós marhafalatokra annál inkább vágytam. A megoldás: ötvöztem a burgundi marha recepttel! A kockára vágott húst először serpenyőben körbepirítottam, majd hőálló tálba szedtem. Főztem egy fűszeres, paradicsomos szószt és ezzel öntöttem nyakon és alacsony fokozaton kezdtem rotyogtatni a sütőben. Egy óra után beletoltam a beáztatott babot, majd újabb egy óra múlva ment hozzá a többi zöldség, a legvégén pedig a kukorica, amivel már nem is főztem. Tudom, van aki a kukorica szó láttán zárta be a böngészőablakot és felháborodásában egész hátralevő életében a blog közelébe sem jön, de ugyan már! Nagyon jót tesz neki az az édeskés íz, pláne az aranyszínű zöldségdarabok.

Ráérős chili con carne

Az alapanyagok fokozatos hozzáadásának az a lényege, hogy a végén minden egyszerre készüljön el, azaz semmi ne főjön szét. A húsnak kell a legtöbb és még lehet hogy annál is több, mint amit én a receptben írtam, attól függően milyen vén marhát fogtunk ki. Alapesetben a lábszárra szavazok, de a kicsit szaftosabb, zsírosabb húsrészek is szóba jöhetnek.

És akkor még nincs vége, ha egy fél délelőttöt rászánva sütögettük, mert a tetejéről a jó kis cheddar sajt valamint a koriander nem elhagyható, kötelező elem! Én még egy adag tejfölt is adok neki, különösen akkor, ha túlzásba estem a chilivel.

A chili con carne receptjét itt találod!

Zene főzéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!