Íme a Cavallucci, avagy a legcukibb olasz töltött süti karácsonyra

Szeretnél idén valami izgalmas, új sütivel előrukkolni karácsonykor? Ezekkel a „kis lovacskáknak” becézett sütikkel biztosra mehetsz!

Olaszországban a legtöbb édesség eredetét kutatva több régióba is eljuthatunk, minden változat szuper lesz. Ez a jelenség a cavallucci elnevezésű sütinél is megfigyelhető, a találatok hasonlítanak abban, hogy az egyes változatok elég hasonló alapanyagokból készülnek, viszont különböző „testet öltenek”. Ha a két legismertebbet nézzük, akkor az egyik kerek, vagy inkább egy rusztikus puszedlire hasonlít, a másik inkább félholdalakú, duci, töltött.

Mi az utóbbi izgalmasabb, hasas kiflicskét sütöttük meg, és kicsit sem bánjuk, sőt, nektek is ajánljuk! Nézzétek, így készültek:

Cavallucci sütik kínálótálon, karácsonyi asztali díszekkel
Cavaluccci - hagyományos olasz karácsonyi süti - receptért kattints a képre

Cavallucci

Mindenhol másképpen néz ki a cavallucci: Toszkánából, pontosan Siennából származik, és ott például kerekded, ánizst, koriandermagot és kandírozott gyümölcsöket tesznek bele. Édes desszertbort kínálnak mellé, ebbe pedig bele is mártják, mielőtt beleharapnának. Apiroban, Marchéban már egész másként gondolkodnak a kicsi lovacskákról, itt patkóformában sütik, és a végeit villával mintázzák, mintha lófarokban végződne.

Tipp: készítsetek nagyobb adag cavalluccit ünnepekkor, mivel nagyon ízletes, ezért szuper gasztroajándék válhat belőle.

Forma és elnevezés

Patkó, szaloncukor, kiflicske, félhold... és még sorolhatnánk, mire hasonlít ez a kis töltött süti, amibe minden gazdagságot belezárnak karácsonyra az olaszok, akik valami miatt kis lovacskáknak nevezték el. Ha cavallucci di mare lenne, akkor akár csikóhalacskának is gondolhatnánk. Az elnevezés pontos miértjére nem derült fény, főleg, hogy a korábbiakban leírt toszkán változatot maximum egy lócitromhoz tudjuk hasonlítani, ha mindenképpen lovas kapcsolódást keresnénk.

Töltelék

Csak arra tudok gondolni, hogy mivel szaloncukrot nem kapni az olasz boltokban, helyette ilyen szép sütiket kínálnak a nagyik a családnak.

Ebbe aztán minden jót beletesznek, szívük minden szeretetével. Erre konkrét visszajelzéseim is vannak, akit megkínáltam vele, mindenki kiemelte, dicsérte ízének gazdagságát.

A süti tölteléke mosto cottoval, musttal, vagyis préselt kékszőlő besűrített levével, szirupjával készül, amit nemcsak ehhez a sütihez, hanem sült húsokhoz, saláták ízesítésére is használnak Itáliában.

Olajos magvak

Aki utána keres a Marche tartományi hagyományos karácsonyi édességnek, ennek az eredetileg szegény paraszti eredetű receptnek, elámulhat, amikor megláthatja, hogy a szőlőmust mellett micsoda magkeverék megy még a tartalmas töltelékbe. Nálunk ezt biztosan nem neveznék szegények eledelének, ugyanis kerül bele dió, törökmogyoró, mandula, amely magvak ára nálunk az egekbe szökött. Ettől azonban ne kedvetlenedjen el senki, mert mindegyikből csak egy-másfél maroknyira lesz szükség, sőt, ha valamelyik hiányzik a kamrából, akkor kipótolhatjuk azzal, amiből többel rendelkezünk.

Cavallucci, olasz sütik kínálótálon, karácsonyi asztali díszekkel, dióval
Cavallucci - olasz töltött kiflicskék - receptért kattints a képre

Íztuning

Itt még nincs vége a töltelék-hozzávalók felsorolásának, további ízeket rejtenek bele: ezek közül a narancs héja és leve lesz az egyik meghatározó szegmens. Utóbbiba mazsolát is áztatunk, ami ugyancsak belekerül, így plusz édességet, és sütés után krémes textúrát ad neki. Kakaóport is kap, ami színezi és mélyíti az ízét, a kávélikőr ugyancsak szuper pikantériát kölcsönöz neki.

Tipp: ha kisgyermekek is esznek a sütiből, akkor a kávélikőr helyett kávét, a bor helyett langyos vizet, a pálinka helyett pedig narancslevet használhatunk a cavallucci elkészítéséhez.

3 x alkohol

A nagyon összetett töltelék egy elég egyszerű tésztába kerül, ami tojás- és tejmentes, viszont fehérborral lazítják, és napraforgóolajjal keverik. A cavallucci másik két részébe, a töltelékbe és a mázba is kerül alkoholos ital. A korábbiakban már említettük a kávélikőrt, a porcukor és grappa keverékéből készült mázról viszont még nem volt szó. Ez az egy, amiben nem elfőzve használjuk fel a szeszes italt. Grappa helyett magyar törkölypálinkát, vagy ha ezt túl erősnek találnánk, akkor szőlőpálinkát vagy limoncellót is tehetünk bele, utóbbival viszont különösen édes ízekre számítsunk majd!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Cavallucci - karácsonyi sütik Marchéból – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...