Toboz alakú brownie – Meglepő alapanyagtól lesz cukormentes

Te is várod már a havazást és az ünnepeket? Hangolódj a télre ezzel a brownie-t idéző, vega, cukormentes, meglepő tésztájú formasütivel!

Zöldségből készítettünk már sütit nem egyszer. Közülük a répás húsvéti finomságok a legismertebbek, a kókuszos-ananászos répatorta egyenesen feledhetetlen. Most egy másik narancssárga, mézédes gyökér lesz a segítségünkre abban, hogy ne kelljen gondolkodnunk rajta, veszünk-e még egyet a tányérról a tobozdesszertek közül vagy sem.

Sütés nélküli brownie-toboz: receptért kattints a képre!

Édesburgonya

Krém- és ragulevesbe, pürébe, currybe, sütve és töltve nagyon szeretjük és használjuk kis hazánkban az édesburgonyát. Sütibe viszont inkább csak a japánok teszik. Ezért amikor aztán megláttam ezt a receptet, nem gondoltam, hogy az összetevők között találom majd. Klasszul lehet sütni, főzni, akár a mikróba tenni, mindegyik módszerrel megpuhíthatjuk, hogy aztán villával összetörve krémesítse, édesítse a tobozsütit.

Massza

A süti alapját képező masszát, ha tehetjük, mindenképpen robotgépben dolgozzuk össze, így teljesen egyneművé tudjuk keverni. Más ételekben jól néz ki, ha néhol látunk narancsos pettyeket: itt nem feltétlenül erre vágyunk. A színét a magas minőségű kakaó adja majd. Ahogy az édesburgonya és a kakaó együttműködnek, abból lesz az igazi brownie-s íz! Ehhez még egy alternatív liszt segíthet hozzá.

Test

Első gondolatomban a toboz testét a kókuszgolyó alapja adta volna ki, és aki azt nagyon szereti, úgy is el tudja készíteni ezt a desszertet. Keksz, vagyis az összetartó helyett a mi tobozsütinkben az előbb említett golyókra hajazva kókuszliszt került, de ehelyett még tehetünk bele mandulalisztet, vagy nagyon apró zabpelyhet például.

Hozzáadottcukor-mentes

Kevés agavesziruppal édesítettem pluszban, de használhatunk még mézet és akár kókuszcukrot hozzá. Minden az édesburgonya ízétől függ, mert lehet, hogy magában is megadja már a kellő édességet a masszának.

Sütés nélküli brownie-toboz: receptért kattints a képre!

Alternatívák

Sima- és laktózmentes vajjal, növényi vajalternatívával is keverhetjük a tésztát, kinek mik a preferenciái. Ez azonban mindenképpen szükséges hozzá, nem csak ízben, de a könnyebb fogyaszthatóság, emészthetőség érdekében is. Sőt, a hűtőben ettől szilárdul meg, áll össze klasszul majd a tobozsütink.

Mandula, mint tobozlevél

Kipróbáltam, de bármilyen egyszerűnek is tűnik, hogy bolti mandulapelyhekkel díszítsük a tobozformájú sütitesteket, nem működik. Főleg, ha még meg is pirítjuk. Eszméletlenül törnek. Az egész blansírozott mandula pedig túl nagy, ráharapni sem biztos, hogy tud vagy szeretne mindenki. A jó megoldás, ha éles késsel, persze óvatosan, felezzük ezeket, így pirítjuk kissé, és ezekkel díszítünk.

Sütés nélküli brownie-toboz: receptért kattints a képre!

Csokimáz

Egy tábla csoki nem elég, másfél vagy két táblát olvasszunk egy széles és magas pohárban, hogy jó mélyen belemárthassuk a tobozokat. Ehhez használjunk evőpálcát, az egyiket nyomjuk a süti aljába, a másikkal pedig segítsük a pohárból való kiemelését, mert a sok-sok csoki olyan nehézzé teheti, hogy lecsúszik, belefejel a csokiba és onnan kiemelni már nem lesz könnyű. Menő étcsokit használjunk, mert ennek is fontos szerepe van az ízek összességében. A csokimártogatóhoz keverjünk egy-két kanál kókuszolajat vagy napraforgóolajat, ezzel lágyítjuk, így könnyebben bele tudjuk mártani a sütit, és kicsit fényesebb lesz a bevonat általa.

Plusz íz és dísz

Persze, ebbe a sütibe is kerülhet rum, de nem szükséges, főleg, ha gyermekek is esznek majd belőle. Kókuszból ellenben sosem elég, az elkészült sütitobozokra szórjunk kókuszreszeléket, amivel teljesen úgy néznek ki, mintha behavaztuk volna őket. Legyen szép ünnepetek kókuszos tobozsütivel!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sütés nélküli brownie-toboz – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...