Búza, rozs, árpa vagy rizs? Melyiket eheted, ha fogyni szeretnél?

Jobb a quinoa, mint a rizs? Esetleg érdemes gluténmentes termékeket fogyasztani, ha fogyni szeretnénk? Ismerjétek meg a dietetikus véleményét!

Fogyókúrába kezdők egyik legtipikusabb első lépése, hogy elhagyják étrendjükből a kenyeret, tésztát, rizst - mondván, hogy lisztből készülnek, aminek magas a kalória- és szénhidráttartalma. Ez az elképzelés sajnos túl régóta tartja magát a közhiedelemben, pedig annak érdekében, hogy egészségesebbek legyünk, hogy fogyjunk nincs szükség a gabonaalapú élelmiszerek elhagyására.

Quinoa vagy rizs?

Ha csak a száraz számokat nézzük, akkor a gabonák, vagy a quinoa tekintetében az álgabonák energia- és tápanyagtartalma azonos nagyságrendben mozog: 100 g-ra nézve ~340-370 kcal, 8-12 g fehérje, 1-2 g zsír és 66-77 g szénhidrát. Ebből a tekintetből tehát mindegy, hogy mit fogyasztunk, mindegyik gabona felhasználása esetén az adagnagyság lesz az irányadó a testtömeg-csökkentő étrendben. Ha ezeket a gabonákat köretként fogyasztjuk például ebédre, az egy főre jutó adagjuk a testsúlycsökkentő étrendben 50-80 g (szárazon, nyersen mérve) és ezeket is kísérjük minden esetben párolt vagy sült zöldségekkel, friss zöldsalátákkal.

Jobb, ha gluténmentes?

Sokan vannak, akik azt várják a gluténmentes étkezéstől, hogy fogyni fognak. Ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni, ha alapvetően nem változtatunk az étkezési szokásainkon. Természetesen bátran kipróbálhatjuk a quinoát, hajdinát, kölest az étrendünkben, de önmagában ettől még nem fog lefelé mozdulni a mérleg nyelve.

Búza, rozs, árpa vagy rizs?

Ha tehetjük búza esetén válasszuk a teljes gabonaszemből illetve a durumbúzából készült termékeket. Egy sok zöldséges bulgur- vagy kuszkuszsaláta tökéletes eleme lehet étrendünknek, de nem kell megijednünk a tésztaételektől sem. A bulgurt, a kuszkuszt használhatjuk olyan ételekben, amelyben rizst is használunk, pl. rakott, töltött zöldségek, húsgombócok stb.

Hasonlóan használhatjuk fel a quinoát is, míg hajdinából, kölesből, kukoricából kását készíthetünk köretként. A köles szuper alapanyag süteményekhez, felfújtakhoz is.

Meglepő talán, de a roppanósra főzött árpából isteni salátákat lehet készíteni, és húsos, zöldséges levesek levesbetétjeként is megállja a helyét.

Zabpehelyből készíthetünk sokgyümölcsös kásákat, süteményeket, péksüteményeket.

A fentiek alapján kiderül, hogy a sikeres, tartós testtömegcsökkentésben nincs jelentősége annak, hogy milyen gabonákat fogyasztunk. Törekedhetünk ezek terén is a változatosságra, próbáljunk ki új recepteket újfajta gabonákkal, álgabonákkal.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...