Búza, rozs, árpa vagy rizs? Melyiket eheted, ha fogyni szeretnél?

Jobb a quinoa, mint a rizs? Esetleg érdemes gluténmentes termékeket fogyasztani, ha fogyni szeretnénk? Ismerjétek meg a dietetikus véleményét!

Fogyókúrába kezdők egyik legtipikusabb első lépése, hogy elhagyják étrendjükből a kenyeret, tésztát, rizst - mondván, hogy lisztből készülnek, aminek magas a kalória- és szénhidráttartalma. Ez az elképzelés sajnos túl régóta tartja magát a közhiedelemben, pedig annak érdekében, hogy egészségesebbek legyünk, hogy fogyjunk nincs szükség a gabonaalapú élelmiszerek elhagyására.

Quinoa vagy rizs?

Ha csak a száraz számokat nézzük, akkor a gabonák, vagy a quinoa tekintetében az álgabonák energia- és tápanyagtartalma azonos nagyságrendben mozog: 100 g-ra nézve ~340-370 kcal, 8-12 g fehérje, 1-2 g zsír és 66-77 g szénhidrát. Ebből a tekintetből tehát mindegy, hogy mit fogyasztunk, mindegyik gabona felhasználása esetén az adagnagyság lesz az irányadó a testtömeg-csökkentő étrendben. Ha ezeket a gabonákat köretként fogyasztjuk például ebédre, az egy főre jutó adagjuk a testsúlycsökkentő étrendben 50-80 g (szárazon, nyersen mérve) és ezeket is kísérjük minden esetben párolt vagy sült zöldségekkel, friss zöldsalátákkal.

Jobb, ha gluténmentes?

Sokan vannak, akik azt várják a gluténmentes étkezéstől, hogy fogyni fognak. Ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni, ha alapvetően nem változtatunk az étkezési szokásainkon. Természetesen bátran kipróbálhatjuk a quinoát, hajdinát, kölest az étrendünkben, de önmagában ettől még nem fog lefelé mozdulni a mérleg nyelve.

Búza, rozs, árpa vagy rizs?

Ha tehetjük búza esetén válasszuk a teljes gabonaszemből illetve a durumbúzából készült termékeket. Egy sok zöldséges bulgur- vagy kuszkuszsaláta tökéletes eleme lehet étrendünknek, de nem kell megijednünk a tésztaételektől sem. A bulgurt, a kuszkuszt használhatjuk olyan ételekben, amelyben rizst is használunk, pl. rakott, töltött zöldségek, húsgombócok stb.

Hasonlóan használhatjuk fel a quinoát is, míg hajdinából, kölesből, kukoricából kását készíthetünk köretként. A köles szuper alapanyag süteményekhez, felfújtakhoz is.

Meglepő talán, de a roppanósra főzött árpából isteni salátákat lehet készíteni, és húsos, zöldséges levesek levesbetétjeként is megállja a helyét.

Zabpehelyből készíthetünk sokgyümölcsös kásákat, süteményeket, péksüteményeket.

A fentiek alapján kiderül, hogy a sikeres, tartós testtömegcsökkentésben nincs jelentősége annak, hogy milyen gabonákat fogyasztunk. Törekedhetünk ezek terén is a változatosságra, próbáljunk ki új recepteket újfajta gabonákkal, álgabonákkal.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...