A bűvös 90 - ha jól csinálod, nem lutri

A karácsonyi eszem-iszomnak megvan a böjtje. Tegye fel a kezét, aki még soha nem állt rá a mérlegre január elején, és nem szisszent fel: na, jó, akkor jövő héttől saláta és edzőterem. Mivel azonban a klasszikus, önsanyargatós fogyókúrák általában eredménytelenek, szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a súlycsökkentéshez.

Egyre több fogyókúrás csodamódszer létezik, amire páran esküsznek, páran pedig mélységesen elítélik.

Természetesen, akárcsak atöbbi fogyókúránál, itt is be kell tartani bizonyos szabályokat. Orvosi konzultáció nélkül ne kezdjünk bele. Rendszeresen végezzünk testmozgást, és fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot fogyasszunk. Végül pedig ne felejtsük el, hogy a fogyókúráknak csak akkor van tartós hasznuk, ha az étkezési szokásainkat nemcsak a kúra idejére, hanem tartósan is meg tudjuk változtatni.

Előzőleg apaleodiétátmutattuk be, most a hazánkban is népszerű 90 napos diéta kerül terítékre. Ennek a fogyókúrának a lényege az elválasztásban rejlik, vagyis, hogy egyszerre lehetőleg csak egyfajta táplálékot vigyünk a szervezetbe. Az állati eredetű élelmiszerek,a fehérjék(hús,hal, tojás, tejtermék) lebontásához főként savas emésztőnedvekre van szükség, amelyek azonban nem bontják jól aszénhidrátokat. Ha a kettő egyszerre kerül a gyomorba, valamelyik lebontásába hiba csúszik, és az elfogyasztott táplálék zsírpárnácskák formájában velünk marad.

Aki ezt a fogyókúrát választja, a hetet különböző napokra kell bontania. Az első afehérje-, második akeményítő-, majd a szénhidrát-, végül pedig agyümölcsnap. A sorrendet nem szabad felcserélni, havonta egyszer pedig víznapot kell tartani egy gyümölcsnap és egy fehérjenap közé ékelve. Mindegyik napon déli 12 óráig csak gyümölcs fogyasztható, de az ebéd előtt egy órával már ne együnk semmit.

A fehérjenap a legegyszerűbb, ilyenkor minden ehető, ami állati eredetű, hús, hal, tej és tojás is. Kísérő lehet zöldsaláta, de a joghurtos, cukros, majonézes dresszingek szigorúan tiltólistások! A keményítő- és szénhidrátnap megkülönböztetése okozhatja kezdetben a legnagyobb problémát. Tudni kell, hogy a keményítő, sőt a gyümölcs is szénhidrát, a különbség az, hogy míg a szénhidrát egyszerű, addig a keményítő összetett cukrokat tartalmaz. Keményítős napon fogyaszthatunk mindenfélezöldséget,burgonyát, sütve (nem bő olajban!), főzve, párolva, grillezve, szénhidrátnapon pedig cukrot,tésztaféléket,rizst,esetleg egy kissüteményt. Mértékkel.

További fogyókúrás receptjeink

Címlapról ajánljuk

További cikkek