A borsó héja nem szemét: így főzhetsz belőle könnyed, nyári levest

A nyár harsány zöldsége a friss zöldborsó. A téli mirelit verzióhoz képest hatalmas felüdülés olyan borsóval főzni, amit nem egy zacskóból, hanem a saját hüvelyéből csomagolunk ki. De mi lesz azzal a rengeteg maradék zöld hüvellyel? Van egy jó ötletünk rá.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell a zöldborsó hüvelyét felhasználni. Ha azt gondoljuk, hogy az üde, zöld íz csak magában a zöldségen van benne, akkor nagyot tévedünk. A borsó héja is ugyanúgy megőriz valamennyit ebből a nyári aromából, amit könnyen kinyerhetünk belőle. Ne hagyjuk, hogy bármi is kárba vesszen, tanuljuk meg, hogy tudjuk a zöldborsó hüvelyét felhasználni!

A borsó héja nem szemét: így főzhetsz belőle könnyed, nyári levest

Az íz kell, az állag kevésbé

A legtöbbször azért vándorol a borsó levetett héja a szemetesbe vagy jobb esetben a komposztra, mert első pillantásra nem tűnik ehetőnek. A látszat azonban csal, bizonyos módon elkészítve fogyaszthatóvá válik a zöldségnek ez a része is.

Tulajdonképpen nem fogjuk megenni magát a hüvelyt, inkább a benne lévő ízeket szabadítjuk fel és használjuk ki.

A héj elég kemény, rostos és szálas, ezért bármennyit főzzük is, nem lesz olyan puha, hogy kellemesen el tudjuk fogyasztani. Azonban segítségünkre siet egy konyhai gép, amivel még több borsóízt nyerhetünk ki a zöldségből.

Egy maradékmentő leves

Egy olyan könnyed, nyári levest tudunk főzni a borsó elhanyagolt részeiből, ami tökéletes beharangozója lesz bármilyen fogásnak, amit magukból a zöld szemekből csinálunk, legyen tészta, ragu vagy egyszerű köret.

Kezdetnek mossuk meg nagyon alaposan a borsó héját. Ha megszabadultunk az összes kosztól, hevítsünk olajat egy fazékban, majd pirítsunk meg rajta egy fej hagymát és néhány gerezd fokhagymát.

Mehetnek rá a borsóhéjak, amiket egy percig kicsit lepiríthatunk, ezzel is több ízt kapnak. Tegyük fel főni a hüvelyeket annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje őket. Nagyjából 30-45 percre lesz szükségük, hogy teljesen kiadjanak magukból minden ízt.

Ha letelt a 45 perc, egy botmixerrel turmixoljuk le a lábas tartalmát. Nem fogjuk tudni teljesen krémesre dolgozni a levest, de ez nem baj. Egy sűrű szűrőn passzírozzuk át az egészet, ekkor egy halványzöld levet kapunk.

A kész levest ízesítsük sóval és borssal. Fűszereket is tehetünk bele: a borsó mellé nagyon jól illik a kakukkfű vagy a bazsalikom. Citromlével, citromhéjjal is feldobhatjuk, igazi nyári íze lesz tőle.

Akár hidegen is tálalhatjuk, hogy a nagy nyári melegben ne legyen túl nehéz fogás. Egy kanál joghurttal, friss fűszernövényekkel vagy citromkarikával fel is díszíthetjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Együk tele magunkat nyári zöldségekkel:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek