A legjobb borjú bécsik nyomában – 7 budapesti étterem, ahol érdemes enned

A köznyelvi rántott hús készülhet gyakorlatilag bármiből a sertéskarajtól a szűzpecsenyén át a soványabb csirkemellig. Bécsi szelet alatt azonban hagyományosan a bundázott borjút értjük, ami méretes szeletként, citromcikkellyel érkezik a vendéglői tányérokra, és a hétvégi trakták megkophatatlan fényű szimbóluma. Nem mindennapi csemege a borjúhús, és évtizedeken át bevett éttermi szokás volt csalni vele. Tejbe áztatott pulykával vagy sertéssel verték át a vendégeket, hiszen az omlós borjú drágább, és nehezebben beszerezhető.

21 A Magyar Vendéglő, a kreatív séf Bíró Lajos

Monarchikus nosztalgia a Budai Várban: a Zsidai-csoport étterme a hagyományos magyar konyha szolgálatában, a kortárs gasztronómia által megkövetelt technológiákkal. A 21 A Magyar Vendéglő óriási leigazolása idén Bíró Lajos, aki kreatív séfként került a nagy múltú étterem élére. A borjú bécsi mellett itt bécsi burgonyasaláta néven fut a rántott szelet méltó kísérete is.

21 A Magyar Vendéglő

Budapest I. kerület, Fortuna utca 21.

Wolf András tolmácsolásában: Séf Asztala

A legjobbak között is aranylik a bécsi (Fotó: Facebook.com)

A Kossuth téri Séf Asztalában Wolf András kovászos kenyerei és bomba péksüteményei is főszerepben vannak a rántott mezőny mellett. A legjobb persze, ha két, helyben sütött kenyérszelet közé vagy zsömlébe kerül a 16 dekás rántott borjúnk, de klasszikus párja a hideg burgonyasaláta.

Séf Asztala

Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 6.

Egy klasszikus a trendi KIOSK-tól

Az ellenállhatatlan (Fotó: Facebook.com)

Az étterem kínálatában a KIOSK Classics között is joggal szerepelhetne a Tradicionális borjú bécsi, de a bundások körében indul úgy, ahogyan azt kell. Citrommal, krumplipürével, és még gluténmentes opció is kérhető. Itt kell megjegyeznünk, hogy a retró hangulatú rizi-bizivel kínált kijevi csirkéjük is remek!

KIOSK

Budapest V. kerület, Március 15. tér 4.

Semmi Extra, csak egy borjú bécsi

A Semmi Extrában sosem csalódunk! (Fotó: Facebook.com)

A Semmi Extra sokunk emlékezetében talán inkább jókedvű iszogatások, kisebb eszegetések helyszíneként él a Bartók Béla úton és a Lajos utcában. Utóbbi egységükben, Óbudán a vaslapon sült borjú bécsi mindenesetre igazán korrekt darab, ráadásul a sima burgonyapürén kívül kínálnak cheddarsajtosat is, fokozva a jót. Gasztrocsmaként igazán jó választás.

Semmi Extra

Budapest III. kerület, Lajos u. 46.

Pizza, pasta, borjú bécsi: Trattoria Serafina

Pizza, pasta, dolce vita! – mutatkozik be a Bikás Park trattoriája, de közel sem csak tésztavonalon jeleskednek. A kötelező olasz körök mellett mindig étlapon vannak magyar kedvencek is, és megbízunk bennük a borjúhúsbeszerzés terén is. Kínálnak borjú saltimboccát, a pármai sonkás, zsályás olasz slágert, a borjú bécsijük pedig úgy terpeszkedik el a tányéron, hogy akár köret nélkül is jóllakhatunk vele. De köret nélkül sem hagynak, házi sült krumplival kínálják.

Trattoria Serafina

Budapest XI. kerület, Bártfai u. 52/b

Pankómorzsában a Pastramiban

Bécsi szelet pankókabátban (fotó: Facebook.com)

Úgy látszik, hogy Óbuda forgalmas útja, a Lajos utca megbízható forrás, ha bécsi szeletet akarunk. A Semmi Extra a Kolosy tér, a Pastrami az Amfiteátrum magasságában kínálja a monarchikus klasszikust. A Pastramiban szemcsésen ropogós pankómorzsa borítja, bécsi burgonyasalátával, az Újházy-tyúkleves pedig szinte kívánkozik elé.

Pastrami

Budapest III. kerület, Lajos u. 93.

Nomen est omen: Pörc & Prézli Étterem

A Pörc & Prézlit sem szabad kihagyni! (Fotó: Facebook.com)

Az Arany János utca magasságában éttermi kínálat éppenséggel van, a Pörc & Prézli mégis megjegyzendő, ha magyar konyhára vágyunk, lehetőleg nem lisztes rántástól és olajtól elnehezült verzióban. Itt még a sertéscsülök és a rakott krumpli is szexi, a borjú bécsi pedig alap. Petrezselymes pirított burgonyával érkezik.

Pörc & Prézli Étterem

Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Pastrami /Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...