Bloody Maryt nőnapra!

Mai írásunk címszereplője a koktélok Drakulája, Báthory Erzsébete, Alkonyat-trilógiája. A Bloody Mary azonban nemhogy kiszívja vérünket, hanem alkohollal vagy anélkül is felébreszti a bennünk élő hedonista vámpírt: mi töltődünk fel, hogy újult erővel tapaszthassuk szomjas szánkat az Élet zsenge nyakára!

"Sank Roo Doe Noo, please!"

Azaz „5 rue Danou” amerikai turistául.Félre a cukros, citrusos, kókusztejes karibi pancsokkal, latin-amerikai hókuszpókuszokkal! A helyszín Párizs, az 1920-as évek elején. Minden bárok bárja, a Harry’s New York Bar 1911 óta működik e cím alatt, és készteti megannyi szitok elfojtására azóta is az amerikai turistákat fuvarozó párizsi bérkocsisok tömegeit, legyen szó akár a spicces Hemingwayről vagy Johnsonékról Ohióból. Itt dolgozott a Bloody Mary szülőatyja, Fernand Petiot, aki itt kevert először össze paradicsomlevet, vodkát meg ezt-azt- amazt. A fáma szerint az első két vendég, aki megkóstolta az új italt, Chicagóból jött a Fény városába...

Miért Bloody Mary? Rossz az, aki rosszra gondol, nem azért. A chicagói illetőknek az ital egy otthoni bár pincérnőjét juttatta eszébe. A bár neve Bucket of Blood, azaz Vödörnyi Vér volt, a felszolgáló hölgyet pedig mindenki Bloody Marynek hívta. Hát, így is lehetett.

A receptúra

Fernand barátunk aztán 1925-ben kivándorolt Amerikába, és az ottani, fűszeresebb igényekhez igazodva hangolta finomra az italt. Így született meg a Tökéletes Bloody Mary, amelynek összetevői az International Bartenders Association szerint ezek:

Hozzávalók

Elkészítés - Fernand Petiot nyomán

A zellersót, a borsot a shakerbe szórjuk, rácsepegtetjük a worchestershire szószt (4-6 csepp) és a Tabascót (1-3 csepp). Jöjjön a citromlé és tört jég, maximum a shaker negyedéig. Ezt követően töltsük a shakerbe a vodkát és a paradicsomlevet, majd rázzuk, szűrjük és töltsük ki „on the rocks”, azaz kockajégre. A pohár legyen highball, de más is megteszi. Általános díszítés a halványítózeller-szár és a citrom, de optikailag tuningolhatjuk bátran akármivel a friss koriandertől, spárgától a répán át az olívabogyóig.

Van egyébként, aki turmixolva készíti, vagy nem rázza, hanem keveri, de ettől még az is lehet jó.

Bloody Mary családja

  • Virgin Mary: a húga, vodka nélkül, de ugyanolyan hatással, igazi alkoholhelyettesítő.
  • Proud Mary: gőzös a Mississippin, dalcím, de milyen dalé!
  • Bloody Maria: ereiben tequila folyik vodka helyett.
  • Bloody Beer: német unokatesó dirndliben, vodka helyett sörrel bélelve és keverve, nem rázva.
  • Bloody Molly: ír whiskey-vel vodka helyett, ha el tudják képzelni...
  • Bloody „és így tovább”: minden országnak megvan a maga „Bloody plusz saját égetett szesz neve vagy egy tipikus csajnév” formátumú és mixtúrájú koktélja. Előre hát a barackpálinkás Bloody Mariskáért!

Hölgyek, Világegyetem Életben Tartói: Nőnap van, meg egyébként is, fogyasszák egészséggel!

Italszeretettel: Al

Italhoz korcsolyát, kísérők jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

4 ötlet, hogyan tárold a karácsonyi dekorációkat konyhai eszközök segítségével

A karácsonyra való hangolódás elengedhetetlen része, hogy ünnepi dekorációval dobjuk fel a lakást. Amíg a díszítgetés fázisában vagyunk megesik, hogy a tárolódobozt kidobjuk, legyen az az eredeti csomagolása, akár az, amiben elővettük a régebbit. Ha pedig vége a karácsonyi szezonnak nincs miben elpakolni. Erre az eshetőségre megosztunk most veletek 4 ötletet, ráadásul nem kell messzire menni, mert mindent megtalálsz a konyhádban, hogy hogyan tárold a karácsonyi dekort!

Balogh Lilla

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek