Bloggerharc töltött káposztával

Nem, a bloggerharcot nem úgy kell elképzelni, hogy töltött káposztával dobáltuk egymást, csak ízHUSZÁRral együtt elkészítettünk két klasszikust - a döntés legyen a tiétek!

Nem nagyon hiszem, hogy van olyan család ebben az országban, akinek karácsonykor ne kerülne az asztalára a töltött káposzta az első vagy a második napi vacsoránál/ebédnél. Hogy milyen az igazi töltött káposzta, arról fölösleges is vitatkozni, szilárd meggyőződésem ugyanis, hogy a káposztafőző-korú lakosság számát kell megszorozni hárommal ahhoz, hogy a megtudjuk, hány variáció létezik. A három, karácsonykor kötelező, magyaros ízlésnek legkedvesebb káposztán kívül ugyanis több tucat elkészítési mód létezik még világszerte, de erről majd a kolléga mesél nektek. Itthon ilyenkor a szabolcsi, kolozsvári, és a csomborral-borsikafűvel készült erdélyi a legáltalánosabb.

A szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod

Én egyszer már megmutattam, hogy a kolozsvárit hogyan csinálom, úgyhogy csak annyi dolgunk volt, hogy a maradék kettőt elosszuk, és én a szabolcsi paradicsomosat kaptam.

Agyaltam rajta sokat, hogy miért pont a töltött káposzta lett a mi szimbolikus karácsonyi ételünk a hal mellett, mert a paraszti világban nem tartozott szorosan ehhez az ünnephez. Ilyenkor főleg a nekik tulajdonított szimbolikus jelentés miatt került az asztalra mák, alma, dió. A hal részben a korábban szigorú böjt, részben pedig a gazdagságot jelképező pikkelyek miatt volt népszerű. Sertéshúst főleg Erdélyben ettek, módosabb családokban, ahol a disznóvágás utáni friss hurka és kolbász volt a főfogás. A töltött káposzta is valószínűleg innen ered - régen is kifejezetten ünnepi fogásnak számított. Nem azért, amiért ma, nem mert sokáig tart elkészíteni, sokkal inkább, mert ennyi drága füstölt húst csak lakodalomkor vagy jeles eseménykor engedhettek meg maguknak még a módosabbak is. Emlékeztek Móricz Tragédiájára? Az alapvetően lakodalmi fogásnak számító töltött káposzta valahogy így lett részese a karácsonyi asztalnak.

Hogy miért a három különböző verzió, arra sajnos már nincs válaszom. A paradicsomos változatot szabolcsinak hívjuk, de tulajdonképpen a Hajdúságban és a Nyírségben is így készítik. Tucatnyi receptet átnyálaztam a készítése előtt, sokkal sokkal okosabb nem lettem, de legalább irányelveket kaptam - így meg már csak egy lépés volt, hogy a saját ízlésem szerint alakítsam. Több helyen olvastam, hogy a rizs helyett régen darált kukorica került a töltelékbe, én a köles mellett döntöttem. Valahogy a saját, jól bevált kolozsvári töltött káposztámba nem nyúlnék bele, de mivel ilyet most készítettem először, úgy döntöttem, az én szabolcsim köleses lesz. Egyébként, ha valaki tudja, hogy miért szent és sérthetetlen a megszokott töltött káposztánk, akkor jelentkezzen - én még magamon is azt látom, hogy egész évben bármit és bármikor átvariálok és felforgatok, de hogy a karácsonyi káposztát máshogy csináljam - neeeem, azt semmiképpen.

A szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod

A két káposzta között amúgy nem volt nagy különbség - ugyanazt a húst és füstölt húst használtuk, az ízesítésben sem volt sok különbség, de míg az enyémbe köles került, ÍzHUSZÁR rizst használt. A főbb különbségek a töltelékek elkészítése után következtek.

ízHUSZÁR erélyi lucskos káposztáját itt találjátok

Be kell vallanom, hogy nem tudtuk eldönteni, melyik lett jobb, igaz, erre már a kezdettekor is számítottunk. Senkit nem is akarunk befolyásolni, de ha véletlenül nem lenne még meg a karácsonyi káposztareceptetek, akkor mindkettőt nagy szeretettel ajánlom - hogy a paradicsomos vagy a savanyú káposztás változatot választjátok, azt rátok bízzuk.

Hozzászólások (2)

witch

Szia Dacota! Ez pontosan igy van, hogy "a kaposztafozo-lakossag szamat kell megszorozni harommal", hehe. Ram legalabb is ez ervenyes, de karacsonykor a paradicsomos valtozatott fozom mindig, mert az anyukam is azt fozte. Aztan az evek soran egy kicsi plusz kerult bele, mert o nem rakott oldalast, szalonnat meg kolbaszt melle, de en mar igen. A legutolso "adalek" a toltelekbe kerulo suritett paradicsom lett (ami gyonyoru szint es konnyedseget ad neki) meg harom kulonbozo hus (sertes, marha, sonka) lett, ami ha lehet fokozni az elvezeteket, hat nalunk akkor ez az. Az utobbi harom evben, pedig a sutoben sutes lett a nyero, ami itt amerikaban szokas es eloszor nekem furcsa volt. Az biztos, hogy mindegyik valtozatot szeretem! udv:witch

Dacota

Drága witch, Mindegyik nagyon jól hangzik. :) Boldog ünnepeket kívánok, Szeretettel, Nóra

witch

Kedves Nora! Koszonom szepen, boldog karacsonyt kivanok en is Neked! Szeretettel: Aniko

Hobbychef

Szerintem mindkett? nagyon finom., de az almát a körtével nem lehet összehasonlítani, egyébként is, ahogy írtad, ahány ház annyi szokás. Szerintem kövessétek a régi Ki mit tud példáját, osszátok meg a dobogó legfels?bb fokát.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.