12 tipp a töltött káposzta készítéséhez

Savanyú vagy édes káposztából készítsük? Átöblítsük? Fazékban vagy cserépedényben az igazi? Tarts velünk, hogy istenien sikerüljön a karácsonyi asztal főszereplője!

Ahány ház, annyiféleképpen készül, de azért a töltött káposzta készítésének is megvannak a maga fortélyai. Lássuk!

Tippek a töltött káposzta készítéséhez

  1. Kóstoljuk meg a savanyú káposztát: ha túl sósnak vagy nagyon savanyúnak érezzük, mossuk át néhányszor hideg vízben.
  2. A káposztalevelek vastagabb ereit vágjuk le.
  3. Ha édes káposzta levélébe kerül a töltelék, forrázzuk le a leveleket, hogy könnyen lehessen bele csomagolni.
  4. A füstölt húst érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap félig (!) megfőzni, és a kihűlt főzőlevet (ha túl sós, egy kis vízzel hígítva) a töltött káposzta készítésekor folyadékként használni, ezáltal plusz füstös ízt kölcsönzünk az ételnek. Vigyázat, ilyenkor még óvatosabban sózzunk!
  5. Sózáskor azt is vegyük figyelembe, hogy a töltött káposzta felmelegítve a legjobb, pár nap csak jót tesz neki, viszont a sóssága is egyre fokozódik. Tényleg bánjunk csínján a sóval!
  6. A rizs előfőzése szokás és ízlés dolga: van, aki félig megpárolva adja a töltelékhez, mások csak átmossák a rizst és megy is a darált húshoz.
  7. A töltelék legtöbbször darált sertéshús, de lehet vegyesen keverve marhahússal is. Csak marhahúsból viszont nem célszerű készíteni, mert túl száraz lenne a végeredmény. Készülhet háromféle húsból is: tehetünk egy kis darált pulykát is az előző kettőhöz, arra ügyeljünk, hogy combhús legyen, semmiképpen se a száraz mellehúsát válasszuk.
  8. Ha a nagy töltelékeket preferáljuk, tehetünk némi savanyú káposztát is a húsos masszába, hogy lazább legyen.
  9. Ügyeljünk arra, hogy lazán töltsük a káposztaleveleket.
  10. Keverni tilos, főzéskor/sütéskor csak rázogassuk az edényt, különben összetörnek a csinos csomagok.
  11. A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást, már csak ezért sem érdemes kis adagot készíteni belőle. Ha egyszer nekiállunk, tankoljunk fel belőle!
  12. Sütőben célszerű felmelegíteni, gáz felett könnyen odakozmál.

Töltött káposzta-receptekért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

További cikkek