Szabolcsi töltött káposzta Dacotától recept

Szabolcsi töltött káposzta Dacotától
Szabolcsi töltött káposzta Dacotától
160 perc / előkészület: 40 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a savanyú káposztás verzió a bevett karácsonykor, de ízHUSZÁR-ral rendeztünk egy kis káposzta versenyt - én kaptam a paradicsomosat, ő az erdélyit. Így aztán életemben először, elkészítettem a szabolcsi verziót. A bloggerpárbaj további részleteiről a blogon olvashattok.

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

  • 1 kg sertésdagadó
  • 40 dkg sertéstarja (nyers, füstölt)
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 25 dkg köles
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 közepes db káposzta

A paradicsomos mártáshoz

  • 15 dl paradicsomlé (házi)
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • 1 kk bors (4-5 kisebb szem)
  • 25 dkg füstölt oldalas
  • 2 db babérlevél

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

paradicsomos töltött káposzta, hagyományos töltött káposzta, szabolcsi töltött káposzta dagadóból
Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez

  1. A dagadót, a tarját és a szalonna felét összedaráltatjuk a hentessel.
  2. A káposzta legnagyobb, külső levelét levesszük, majd mintha dinnyét lékelnénk, kivágjuk a torzsáját. Egy nagy fazékban, bő, forrásban lévő vízbe tesszük, adunk hozzá egy fél deci ecetet, és ízlés szerint sózzuk. Nem kell vele sokat foglalkoznunk, de 10 percenként egy megfelelő eszközzel (pl. egy húsfogó csipesszel vagy egy húsvillával) eltávolítjuk a legfelül lévő leveleket. Maradhatnak még a vízben, csak így az alsóbb levelek is esélyt kapnak arra, hogy megfőjenek. Nem kell túlfőzni, de annyira mindenképp legyenek puhák, hogy hajtogatás közben ne törjenek.
  3. Amíg ez készül, addig a maradék szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassú tűzön kiolvasztjuk. Ha kész, a szalonnákat szűrőkanállal kivesszük, és egy részét a darált húsokhoz adjuk, a másik részét félre tesszük.
  4. A kiolvadt zsíron megdinszteljük a hagymát, majd az is mehet a töltelékhez a kölessel együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd összedolgozzuk.
  5. Ha a káposzta kész, és a levelek kicsit ki is hűltek, elkezdhetjük a tekerést. A nagyobb, kemény ereket vágjuk ki. Ez a káposzta akkor az igazi, ha kicsik a töltelékek, úgyhogy a nagyobb leveleket tegyük félre, és inkább a kicsikkel dolgozzunk.
  6. Ha az összes töltelék elfogyott, a maradék levelet vágjuk fel szálasra, de ne túl vékonyra.

A paradicsomos mártáshoz

  1. Egy fazék aljára tegyünk egy vékony sor aprókáposztát, majd egy sor tölteléket, közé pedig tegyünk oldalas darabkákat. Rétegezzük így, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  2. Öntsük rá a paradicsomlevet, tegyünk bele babérlevelet, 5-6 szem borsot, és a barna, jól megmosott vöröshagymát.
  3. Letakarva, kis lángon főzzük, amíg el nem készül. Nekem ez most jó 2 és fél óra volt, de van, aki csak 1 órát ajánl - káposztafüggő. Útközben kóstolgassuk, hogy nem kell-e utánafűszerezni. Ha a lé nagyon elfőne, akkor 1 dl alaplével pótolhatjuk.
  4. Akkor van kész, ha az aprókáposzta megpuhult.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 20 268
elküldve: 1
receptkönyvben: 152
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
487 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banya6868
banya6868 Wed, 2015-12-23 22:55

hát már bocsi, de én született szabolcsiként soha nem találkoztam köleses töltött káposztával. Rizzsel vagy kukoricadarával igen. Az utóbbi szerintem jobb.

vali57@freemail.hu
vali57@freemail.hu Wed, 2016-12-07 15:50

Igy igaz, mi szabolcsiak, inkább a rizset használjuk, és paradicsom mártást sem teszünk, rá, csak paradicsomlét!

1501