Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A biciklinyereg nem nőknek lett kitalálva: hogyan védjük az alfelünket biciklizéskor?

Itt a nyár, sok nő (is) pattan biciklinyeregbe, de mi van, ha ez folyamatos testi panaszokat okoz?  

Alapvetően a bicikli nyerge nem nőknek lett kitalálva. Még a legjobb, legpuhább, hatalmas bőrnyergen való biciklizés is nagyobb eséllyel okoz gondot egy nőnek, mint egy férfinak. Ennek oka az, hogy a férfiaknál a lágyszövetek úgymond elmozdíthatóak a nyereg útjából, a nőknél azonban nem.

Hogy ülünk a nyergen?

Nyilván számít, hogy milyen pozícióban ülünk a nyergen. Ha olyan biciklink van, amin egyenesen ül az ember, akkor előbb-utóbb azt fogja érezni, hogy a feneke fáj. Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni, hiszen attól alakul ki a fájdalom, hogy nagyon sokszor egymás után ütközik az alfelünk a nyereggel.

Ha húsz kilométernél többet tekerünk, szinte biztos, hogy érezni fogjuk. Ez olyan, mintha valami folyamatosan ütögetné a hátsó felünket. Ha egy nap biciklizés után megnézzük, hogy mi a helyzet, akkor előfordulhat, hogy lila foltokat észlelünk kétoldalt.

Ha csak néha-néha ülünk biciklire, akkor esélyes, hogy ezt minden egyes alkalommal tapasztalni fogjuk, de ha sokat tekerünk, akkor egyre kevésbé. A fenékfájást teljesen elkerülni csak akkor lehetne, ha hatalmas szivacsot applikálnánk a nyeregre, és ezen sajnos a biciklisnadrág viselése sem változtat.

A biciklisnadrág arra való, hogy a nemiszerveinket védje az ütésektől és a dörzsölődéstől, hiszen ezek nagyon érzékenyek. Sokan nem tudják, de az ilyen nadrágok alá nem kell fehérneműt felvenni, hiszen annak az anyaga és a varratai hozzájárulnak a gondok kialakulásához.

Fertőzések

A bakteriális és gombás fertőzések elkerülésének érdekében a sportorvosok azt ajánlják, hogy biciklizés előtt semmiképpen se borotváljuk le a bikinivonalunkat. A borotva felsérti a bőrt, ami a biciklin való dörzsölődés hatására még irritáltabbá válik, és ebből a szőrtüszőgyulladástól kezdve egészen a csúnya fertőzésekig, tályogokig bármi kialakulhat.

A felfázós tüneteknek is oka van

Tisztálkodni viszont érdemes, hiszen a folyamatos nyergen való mozgás a bél baktériumait gyakorlatilag átmasszírozza a húgycsőbe, ami miatt ilyenkor felfázásos tüneteket észlelhetünk. Ennek az elkerüléséhez nem kell semmiféle antibakteriális hatású mosakodószer, viszont a női intimmosakodószerek használata nem rossz ötlet.

Ha bőrünk hajlamos a kipirosodásra, akkor kenjük be vastagon például pelenkakrémmel, ez is segíthet: akkora mennyiséget kell használni, hogy a biciklizés után még a zuhany alatt kelljen lemosni a maradékot.

Alapvetően a bringázás egészségesebb, mint amennyire veszélyes, így, ha kicsit odafigyelünk rá, hogy ne is alakuljon ki semmilyen probléma, a nyeregben is élvezhetjük a nyarat.

Ezeket láttad?


via

címlapfotó: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!