Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Béres Alexandra és Theo Papa hortobágyi palacsintája is megbukott az élelmiszerbiztonsági teszten

Az interneten rendelt, házhoz szállított készételek közül most 21 „hortobágyi” elnevezésű palacsintát vizsgált kedveltségi és hatósági szempontok mentén a NÉBIH. 

Összesen 21 hortobágyi palacsintát vizsgáltak a NÉBIH munkatársai: 10 klasszikusnak mondható húsos palacsintát, valamint 11 speciális változatot. A teszt során a termékek hivatalos érzékszervi bírálatát is elvégezték a szakemberek, ahogyan a már megszokott kedveltségi kóstolás sem maradt el.

Az eredmény: hét házhoz szállító vállalkozás – Anyucika, Béres Alexandra, Bocsi Viki, Egészségkonyha, Friss Food, Jófalat, Theo Papa – hortobágyi palacsintája már a mikrobiológiai teszten sem ment át, ami azt jelenti, hogy az ételekben szennyezettséget jelző mikroorganizmust talált a hatóság, ezért azonnal ki is zárták őket a versenyből.

A klasszikus, húsos hortobágyi palacsinták versenyét az Interfood nyerte, második a Cityfood, harmadik a Bonappétit lett. A speciális hortobágyi palacsinták között első a Vitál Konyha, második a Norbi Update, harmadik az Interfood.

Közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét. Szomorú tapasztalat, hogy ez az élelmiszerbiztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Volt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5°C közötti hőmérséklet helyett 24,1°C-osan szállítottak ki, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázat.

A NÉBIH laboratóriumaiban a palacsintákat összesen mintegy 300 szempontból vizsgálták. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények 21 termékből 7-nél mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ezek jelenlétének hátterében feltehetően hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai hibák, nem megfelelő hőmérsékleten zajló készen tartás és kiszállítás állhat.

Két termékben toxintermelő Bacillus cereus (spórás) baktériumot mutattak ki, ami, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor az érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna.

A nem megfelelő mikrobiológiai eredmények az élelmiszerbiztonsági előírások megszegésére utalnak, ezért az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tart a hatóság.

Szintén sok problémával találkoztak a hatósági szakemberek az ételek jelölésének vizsgálatakor. A vásárlók tájékoztatására szolgáló élelmiszerjelölésre szigorú szabályok vonatkoznak, melynek csupán öt terméknél tettek maradéktalanul eleget a gyártók.

Azokon az élelmiszereken, amelyeken tápanyag összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tüntetnek fel, kötelező tápérték jelölést is szerepeltetni. Ilyen állítás például a „light”, „könnyű”, „fitt”, „fitness”. Ennek az előírásnak 7 speciális palacsinta nem felelt meg a megvizsgált 11-ből.

Szintén problémát okozott az internetes ételrendelést jellemző gyártói, forgalmazói átláthatatlan kapcsolatrendszer, a rendelt és kiszállított termékek eltérése, a vállalkozó által feltüntetett és a valójában kapott tömegbeli eltérés. A laikus kóstolók és hivatalos érzékszervi bírálók a legtöbb termék minőségét is kifogásolták.

Ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szumiku
szumiku / szumiku Fri, 2016-11-11 14:26

Már elnézést a negatív kommentért, de életem rossz értelemben vett legemlékezetesebb pizzája Theo Papás volt ( csak azért rendeltem, mert nagyon fáradt voltam, és nem volt kedvem főzni... nagy hiba volt!), több mint másfél órát vártunk rá, jéghideg volt, a tésztája mint egy lángosé, a feltét undorító... az egész undorító volt... sajnálom, hogy a párom kifizette...