Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos jelzés kerül rá

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Változnak a banán címkéjén található információk a legújabb EU-s rendelet szerint. Ez leginkább azon tudatos vásárlók számára lesz megnyugtató, akik szeretnek tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen terméket fogyasztanak, és az honnan érkezett hozzánk. Mutatjuk, melyik banántípus címkéje hogyan változik.

Banánvásárlás
Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos jelzés kerül rá

Az Európai Unió új szabályozása előírja, hogy a friss, érlelő banánokon fel kell tüntetni a származási országot. A 2023/2429 EU-rendelet szerint ugyanakkor ezek a banánok nem tartoznak a friss gyümölcsökre vonatkozó általános vagy egyedi forgalmazási előírások hatálya alá.

A friss banánnak azonban meg kell felelnie az általános címkézési követelményeknek, például az 1169/2011/EU rendelet előírásainak, amelyek a csomagolt élelmiszerekre vonatkoznak.

Vaníliás banánpuding

Az amerikai banana pudding elsősorban az USA déli államaiban közkedvelt, ott előszeretettel készítik családi, egyéb közösségi összejövetelekre. Igazán népszerűvé egy Magnolia Bakery ...

2 hozzávalós banánfánk

A nyári meccsnézések tökéletes kiegészítője ez a kéthozzávalós recept. Mivel a Philips Airfryer Combi forrólevegős sütőnek az sem okoz gondot, ha ilyen kevés alapanyagból kell ...

Legtutibb banánkenyér

Hűvös őszi napok melankóliája ellen hoztunk nektek egy isteni finom és puha banánkenyeret, ami nem mellesleg tej hozzáadása nélkül készül. Sokáig friss marad a benne lévő olajnak ...

Az ömlesztett banán esetében meg kell adni a gyümölcs teljes nevét, a származási országot és a gyártó adatait. Ha a banánt csomagolják, akkor a kereskedelmi minőségről szóló törvénynek megfelelően a kereskedő cég címét, valamint a nettó tömeget és a tételazonosító kódot is meg kell adni.

Immunerősítő smoothie

A téli időszakban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk be a szervezetünkbe. Erre a legjobb módszer, ha rostban gazdag gyümölcsöket, és zöldségeket ...

Banánpalacsinta

Az amerikai palacsinta egy igazi klasszikus brunchkaja, amit ezúttal banánnal készítettünk el, ami nem csak remek ízt ad neki, de tartalmasabbá is teszi. A palacsintahalmokat tetszőleges ...

Klasszikus vakondtúrás-torta

A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó ...

Ömlesztve értékesített banán jelölésén kötelező feltüntetni:

  • az étel pontos nevét (például: Cavendish banán)
  • a származási ország teljes nevét
  • a gyártó nevét

Kiskereskedelmi csomagolásban értékesített banán jelölésén kötelező feltüntetni:

  • az étel pontos nevét
  • a származási ország teljes nevét
  • az élelmiszerpiacon működő szervezet nevét vagy a cégnevet és címet
  • nettó tömeget
  • a gyártási tétel azonosító kódját

Forrásunk volt.


Még több izgalmat itt találsz:

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...