Nem mindegy, hogy használod: 4 tipp a növényi tejszínes és főzőkrémes ételekhez

Aki dolgozott már növényi tejszínnel, tudhatja, hogy ez sem egy könnyebb világ, mint a „rendes” tejtermékeké. Ahhoz, hogy ne csapódjon ki semmi, kövessük az alábbi tanácsokat.

Annak ellenére, hogy a növényi tejszínek teljesen más alapanyagokból állnak össze, mint az állati tejtermékek, meglepő módon ez előbbieknél is megmaradnak egyes problémák, amelyek a tejszínnel főzésre jellemzőek. Ugyanúgy kicsapódhat, szétválhat a vegán alternatíva, sőt, ezen kívül néhány további tényezőre is érdemes odafigyelni. Lássuk, mi a növényi tejszínek használatának titka!

Sárgarépa-krémleves pirított kenyérrel és petrezselyemmel tálalva
4 tipp a növényi tejszínes és főzőkrémes ételekhez

Használd szobahőmérsékleten

Az állati és növény tejszínek legnagyobb ellensége egyaránt az extrém hőmérséklet. Ahhoz, hogy minél kisebb különbséget kelljen kiegyenlíteni a forró étel és a tejszín között, érdemes elkerülni a hűtőben való tárolást.

Persze csak akkor, ha a termék jellege ezt megengedi: az UHT növényi tejszínek maradhatnak simán a kamrapolcon, egyedül akkor tegyük hűtőbe a megvásárolt terméket, ha azt a csomagoláson jelölve látjuk.

A hűtött tejszínek esetében pedig gondoskodjunk arról, hogy a terméknek legyen kellő ideje a főzés előtt szobahőre engedni: pár órával a munka kezdete előtt tegyük ki őket a konyhapultra.

Rázd fel alaposan

A legtöbb növényi tejszín vízből, növényi zsiradékból és valamilyen sűrítőanyagból áll, ezekkel érhető el a selymes, krémes állag, ami szinte megtévesztésig hasonlít a „rendes” tejtermékekre.

Persze ezek a hozzávalók nem akarnak mindig egyesülni, hosszabb tárolás után például előfordulhat, hogy a tejszín szétválik. Éppen ezért minden hasonló terméket érdemes felbontani, majd visszazárni (hogy megbontsuk a vákuumzárat) és ekkor felrázni.

Előfordulhat, hogy valamennyi anyag a csomagolásban marad: ezt némi vízzel vagy az éppen készülő étel szaftjával kiöblíthetjük és hozzáadhatjuk az edényhez.

Végezz hőkiegyenlítést

A már korábban említett okok miatt érdemes hőkiegyenlítést végezni, mielőtt a növényi tejszínt hozzáadnánk a lábas rotyogó tartalmához. Ehhez tegyük egy tálba a terméket, majd kanalazzunk hozzá a leves/főzelék/ragu forró levéből, keverjük el és öntsük vissza a fazékba.

Ne forrald közvetlenül

Az is külön fontos, hogy csak akkor kerüljön a tejszín az ételbe, amikor az már majdnem teljesen kész. A hozzáadás után már ne végezzünk komoly főzést-forralást, mert ez a tejszín kicsapódásához vezethet. Melegítsük össze pár perc alatt a fogást, majd zárjuk el alatta a lángot és tálaljunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több segítség a húsmentes főzéshez:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek