Ezért kell vigyázniuk a dohányosoknak a B-vitaminnal

Mint kiderült, a B6- és B12-vitamin hosszú távú, nagy dózisban történő fogyasztása növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál.

A dohányzás drasztikusan növelheti a tüdőrák kockázatát, azonban van két vitamin, mely még tovább fokozhatja annak kialakulását: a B6- és B12-vitamin. Azok a dohányzók, akik nagy mennyiségben szedtek ilyen vitaminokat, nagyobb százalékban lettek tüdőrákosak - állapította meg egy kutatás, amely a Journal of Clinical Oncology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

Ezért kell vigyázniuk a dohányosoknak a B-vitaminnal

A kapott adatok azt mutatják, hogy ha hosszú ideig, nagy dózisban szedik a dohányos férfiak a B-vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítőket, akkor nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot. Ez az eredmény eléggé aggasztó, és további vizsgálatokat igényel

– magyarázta Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

Mint kiderült, a nagy dózis a dohányos férfiaknál napi 20 milligrammnál több B6-vitamint, vagy 55 mikrogrammnál több B12-vitamint jelent. Érdekesség, hogy nőknél nem figyelték meg ezt a jelenséget, egyelőre tehát rejtély, hogy miért veszélyeztetettebbek a férfiak.

Forrásunk volt.


Még több vitamin:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek