B12 - te hallottál már róla?

Ha egészségesek vagyunk, nem hallunk róla sokat, de kevesen tudják, hogy hiánya komoly betegséget okoz. Vegán étrenden élőknek különösen oda kell figyelniük pótlására! 

A B12-vitamin a vízben oldódó B-vitamincsoport tagja, és annak ellenére, hogy alig hallunk róla, rendkívül fontos vitamin. Szerepet játszik a vörös vértestek képzésében, a sejtanyagcsere folyamataiban, az idegrendszer működésében, a DNS-szintézisben. Napi ajánlott mennyisége gyermekeknek 1,4-1,8, felnőtteknek 2,4-2,6, várandós kismamáknak, szoptató nőknek 2,8 mikrogramm.

A B12-vitamin hiányában kialakuló betegségek egyike a vészes vérszegénység, amire azért kell különösen odafigyelni, mert lassan alakul ki, és csak későn ismerhető fel. Változatos, állati eredetű alapanyagokat (hús, belsőségek, hal, tojás, tej, tejtermékek) is tartalmazó étrenden élő, felszívódási zavarokban, emésztőrendszeri betegségekben nem szenvedőknél a B12-vitamin bevitele és hasznosulása általában megfelelő.

Akiknél azonban valóban felmerülhet a B12-vitamin hiánya, az a kizárólag növényi alapú, vegán étrenden élők, hiszen az ő esetükben az állati eredetű alapanyagok hiányában a szervezet nem jut ehhez a vitaminhoz a szükséges mennyiségben. Ráadásul érdekes együtthatás, hogy a növényi alapanyagokban gazdag étrendre jellemző a magas folsavbevitel is, amely viszont elrejtheti a B12-vitamin hiányának tüneteit. A vegán étrenden élőknek ajánlott a háziorvossal egyeztetni a szükséges B12-vitamin pótlásának formájáról és mennyiségéről.

Az állati eredetű termékeket is fogyasztó pesco, ovo, lakto, ovo-lakto vegetáriánusok általában nem igényelnek pótlást, de fontos, hogy étrendjükben megfelelő hangsúlyt kapjanak az állati eredetű alapanyagok.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Köszönöm és Sok Boldogságot a picurnak! by <a href="http://www.proweb365.com">ProWeb365</a>

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty