Az agyunk úgy van berendezve, hogy kívánja a gyorskaját

Nem véletlen, hogy olyan nehéz lemondani az egészségtelen ételekről: egy holland kutatás most bebizonyította, hogy az agyunk sokkal jobban figyel az ilyen ételekre, mint az egészségesekre.

Biztosan te is álltál már a hűtő vagy a szekrény előtt éjszaka, nassolni vágyva, de mellette azért gondolkodtál rajta, hogy mégsem kéne ilyenkor már cukrot vagy zsírt tömni magadba – egy friss kutatás szerint nem csoda, hogy ilyenkor mégis inkább a rossz kaját találod meg, az agyad ugyanis úgy van berendezve, hogy jobban emlékezzen rá, hová tetted, mint az egészséges ételeket.

A holland Wageningen Kutatóegyetem kutatásából kiderült, hogy az emberi agy úgy fejlődött, hogy megjegyezze, hol találhatók a magas kalóriatartalmú ételek. Ez valószínűleg azért van így, mert a vadászó-gyűjtögető időkben, az éhínségesebb idők alatt sokat számított, hogy az emberek fel tudták-e idézni a jó lelőhelyeket és vadászhelyeket.

A kutatás maga nagyon izgalmas volt: a szakértők 512 embert raktak be egy útvesztőbe, ahol különböző helyeken különböző ételeket helyeztek el, vagy különböző fogások illatát vezették be. Az opciók az almától és uborkától egészen a chipsekig, csokis sütikig terjedtek. Az útvesztő után a résztvevőknek be kellett jelölniük, hogy melyik ételre emlékeznek, és hogy ezek hol voltak a labirintusban. Az alanyok nem tudták, hogy később ez lesz a feladatuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 27 százalékkal pontosabban mondták meg a gyorskaják és édességek helyét a labirintusban, mint az egészséges ételekét, és 28 százalékkal jobban tippeltek a magas kalóriatartalmú ételeknél, mint az alacsonyabbak esetében. A sós vagy édes ízek között nem volt különbség, és az sem számított, hogy a résztvevők melyik ételt szerették, és melyiket nem.

Szakértők szerint az, ami korábban egyébként előny lehetett az emberek számára a túlélésben, ma már hátrányt jelent, hiszen mindig a rendelkezésre állnak a magas kalóriatartalmú, több energiát adó ételek. Így ez a beállítottság hozzájárulhat az elhízáshoz, ami ma már komoly népbetegségnek számít globálisan, és Magyarország is nagyon rosszul áll az egészséges testsúly területén.

Ezeket olvastad már?

Így született meg a gyorskaja

Múlt héten megpróbáltunk rendet tenni a különböző fogalmak között. Most lássuk, mióta léteznek, és hogyan alakultak ki, és miként keresztezték egymás útját!

Dacota

Forrásunk volt.

Szerző: S. Nagy Niki

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...