Az agyunk úgy van berendezve, hogy kívánja a gyorskaját

Nem véletlen, hogy olyan nehéz lemondani az egészségtelen ételekről: egy holland kutatás most bebizonyította, hogy az agyunk sokkal jobban figyel az ilyen ételekre, mint az egészségesekre.

Biztosan te is álltál már a hűtő vagy a szekrény előtt éjszaka, nassolni vágyva, de mellette azért gondolkodtál rajta, hogy mégsem kéne ilyenkor már cukrot vagy zsírt tömni magadba – egy friss kutatás szerint nem csoda, hogy ilyenkor mégis inkább a rossz kaját találod meg, az agyad ugyanis úgy van berendezve, hogy jobban emlékezzen rá, hová tetted, mint az egészséges ételeket.

A holland Wageningen Kutatóegyetem kutatásából kiderült, hogy az emberi agy úgy fejlődött, hogy megjegyezze, hol találhatók a magas kalóriatartalmú ételek. Ez valószínűleg azért van így, mert a vadászó-gyűjtögető időkben, az éhínségesebb idők alatt sokat számított, hogy az emberek fel tudták-e idézni a jó lelőhelyeket és vadászhelyeket.

KFC sült csirke

Állítólag ez a titkos KFC recept. Hogy így van-e, azt tesztelje le mindenki maga, de az tuti, hogy oltári finom!

Big Mac szendvics házilag

A világ leghíresebb hamburgerének házi változata...vigyázzatok vele, mert egy szendvics kétszer annyira laktat, mint az éttermi verzió...

A kutatás maga nagyon izgalmas volt: a szakértők 512 embert raktak be egy útvesztőbe, ahol különböző helyeken különböző ételeket helyeztek el, vagy különböző fogások illatát vezették be. Az opciók az almától és uborkától egészen a chipsekig, csokis sütikig terjedtek. Az útvesztő után a résztvevőknek be kellett jelölniük, hogy melyik ételre emlékeznek, és hogy ezek hol voltak a labirintusban. Az alanyok nem tudták, hogy később ez lesz a feladatuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 27 százalékkal pontosabban mondták meg a gyorskaják és édességek helyét a labirintusban, mint az egészséges ételekét, és 28 százalékkal jobban tippeltek a magas kalóriatartalmú ételeknél, mint az alacsonyabbak esetében. A sós vagy édes ízek között nem volt különbség, és az sem számított, hogy a résztvevők melyik ételt szerették, és melyiket nem.

Sütőtökös sajttorta

Itt a sütőtökszezon, szóval ideje elkezdeni mindenféle finomságot készíteni ebből a csodás alapanyagból! Ez a sajttorta például kiváló választás lehet, mert egyáltalán nem ...

Szakértők szerint az, ami korábban egyébként előny lehetett az emberek számára a túlélésben, ma már hátrányt jelent, hiszen mindig a rendelkezésre állnak a magas kalóriatartalmú, több energiát adó ételek. Így ez a beállítottság hozzájárulhat az elhízáshoz, ami ma már komoly népbetegségnek számít globálisan, és Magyarország is nagyon rosszul áll az egészséges testsúly területén.

Ezeket olvastad már?

Így született meg a gyorskaja

Múlt héten megpróbáltunk rendet tenni a különböző fogalmak között. Most lássuk, mióta léteznek, és hogyan alakultak ki, és miként keresztezték egymás útját!

Dacota

Forrásunk volt.

Szerző: S. Nagy Niki

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...