Az agyunk úgy van berendezve, hogy kívánja a gyorskaját

Nem véletlen, hogy olyan nehéz lemondani az egészségtelen ételekről: egy holland kutatás most bebizonyította, hogy az agyunk sokkal jobban figyel az ilyen ételekre, mint az egészségesekre.

Biztosan te is álltál már a hűtő vagy a szekrény előtt éjszaka, nassolni vágyva, de mellette azért gondolkodtál rajta, hogy mégsem kéne ilyenkor már cukrot vagy zsírt tömni magadba – egy friss kutatás szerint nem csoda, hogy ilyenkor mégis inkább a rossz kaját találod meg, az agyad ugyanis úgy van berendezve, hogy jobban emlékezzen rá, hová tetted, mint az egészséges ételeket.

A holland Wageningen Kutatóegyetem kutatásából kiderült, hogy az emberi agy úgy fejlődött, hogy megjegyezze, hol találhatók a magas kalóriatartalmú ételek. Ez valószínűleg azért van így, mert a vadászó-gyűjtögető időkben, az éhínségesebb idők alatt sokat számított, hogy az emberek fel tudták-e idézni a jó lelőhelyeket és vadászhelyeket.

A kutatás maga nagyon izgalmas volt: a szakértők 512 embert raktak be egy útvesztőbe, ahol különböző helyeken különböző ételeket helyeztek el, vagy különböző fogások illatát vezették be. Az opciók az almától és uborkától egészen a chipsekig, csokis sütikig terjedtek. Az útvesztő után a résztvevőknek be kellett jelölniük, hogy melyik ételre emlékeznek, és hogy ezek hol voltak a labirintusban. Az alanyok nem tudták, hogy később ez lesz a feladatuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 27 százalékkal pontosabban mondták meg a gyorskaják és édességek helyét a labirintusban, mint az egészséges ételekét, és 28 százalékkal jobban tippeltek a magas kalóriatartalmú ételeknél, mint az alacsonyabbak esetében. A sós vagy édes ízek között nem volt különbség, és az sem számított, hogy a résztvevők melyik ételt szerették, és melyiket nem.

Szakértők szerint az, ami korábban egyébként előny lehetett az emberek számára a túlélésben, ma már hátrányt jelent, hiszen mindig a rendelkezésre állnak a magas kalóriatartalmú, több energiát adó ételek. Így ez a beállítottság hozzájárulhat az elhízáshoz, ami ma már komoly népbetegségnek számít globálisan, és Magyarország is nagyon rosszul áll az egészséges testsúly területén.

Ezeket olvastad már?

Így született meg a gyorskaja

Múlt héten megpróbáltunk rendet tenni a különböző fogalmak között. Most lássuk, mióta léteznek, és hogyan alakultak ki, és miként keresztezték egymás útját!

Dacota

Forrásunk volt.

Szerző: S. Nagy Niki

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...