Fogyás egyszerűen?

Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!

Alapszabályként halljuk, hogy együnk kevesebbet, és mozogjunk többet! Persze azt már nehezebb kitalálni, hogy mihez képest és mennyivel – ezt érdemes szakemberrel együtt személyre szabottan meghatározni –, de addig is gondolkozzunk el az alábbi tippeken!

1. Legyen kisebb az a tányér!

A túlsúlyhoz vezető egyik fő ok még manapság is az, hogy túl sokat eszünk. Egy egyszerű vizuális trükkel segíthetünk ezen – használjunk kisebb tányért! Erre a kisebb tányérra tegyük ki a saját adag ételünket, és ne repetázzunk!

2. Együnk több fehérjét!

A jó minőségű fehérje alapja a megfelelő fogyókúrának. Nem kell persze végletekben gondolkoznunk, de kutatások igazolják, hogy féléves időtávon a magasabb fehérjebevitel gyorsabb fogyást eredményez. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben! A fehérjék hosszan tartó telítettségérzetet biztosítanak, felpörgetik az anyagcserét, megfelelő fizikai aktivitással kombinálva pedig a magasabb fehérjefogyasztás hozzájárul a testzsír/izomszövet-arányok javításához.

3. Válasszunk alacsony energiasűrűségű ételeket!

Egyszerűen lefordítva alacsony energiasűrűségű alapanyagok azok, amelyek 10 dkg-ja kevés kalóriát tartalmaz. Ezek fő képviselői természetesen a magas víztartalmú zöldségek és a belőlük készült ételek – majonézes vagy olajos öntet, illetve bő zsírban vagy sűrű besameles csőbensütés nélkül. Érdemes púposra pakolni velük a szendvicsünket vagy ebédnél a (kisebb) tányérunk felét!

4. Csökkentsük a szénhidrátok mennyiségét!

Mindenhonnan ez folyik, igaz? A szénhidrátok mennyiségének csökkentése persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékben el kell hagyni őket. Tudni kell közülük jól válogatni – felejtsük el a cukros ételeket, édességeket, üdítőitalokat, fogyasszunk kevesebb tésztát, rizs- és burgonyaköretet, de bátran együnk sok zöldséget! Ha valaki úgy dönt, csökkenti az egyszerű szénhidrátok mennyiségét az étrendjében, akkor nagy valószínűséggel valóban fogyni fog – hiszen elhagyva a cukros ételeket, és a pizzáról a salátára helyezve a hangsúlyt (és zsírszegény ételkészítési eljárásokat alkalmazva) csökkenni fog a kalóriabevitele.

5. Aludjunk és mozogjunk! Persze nem egyszerre...

Az anyagcserénk megfelelő működésének alapvető feltétele a megfelelő mennyiségű pihenés, és a rendszeres fizikai aktivitás is. Szánjunk mindkettőre elég időt, szervezetünk hálás lesz érte!

(via Business Insider)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!