Fogyás egyszerűen?

Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!

Alapszabályként halljuk, hogy együnk kevesebbet, és mozogjunk többet! Persze azt már nehezebb kitalálni, hogy mihez képest és mennyivel – ezt érdemes szakemberrel együtt személyre szabottan meghatározni –, de addig is gondolkozzunk el az alábbi tippeken!

1. Legyen kisebb az a tányér!

A túlsúlyhoz vezető egyik fő ok még manapság is az, hogy túl sokat eszünk. Egy egyszerű vizuális trükkel segíthetünk ezen – használjunk kisebb tányért! Erre a kisebb tányérra tegyük ki a saját adag ételünket, és ne repetázzunk!

2. Együnk több fehérjét!

A jó minőségű fehérje alapja a megfelelő fogyókúrának. Nem kell persze végletekben gondolkoznunk, de kutatások igazolják, hogy féléves időtávon a magasabb fehérjebevitel gyorsabb fogyást eredményez. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben! A fehérjék hosszan tartó telítettségérzetet biztosítanak, felpörgetik az anyagcserét, megfelelő fizikai aktivitással kombinálva pedig a magasabb fehérjefogyasztás hozzájárul a testzsír/izomszövet-arányok javításához.

3. Válasszunk alacsony energiasűrűségű ételeket!

Egyszerűen lefordítva alacsony energiasűrűségű alapanyagok azok, amelyek 10 dkg-ja kevés kalóriát tartalmaz. Ezek fő képviselői természetesen a magas víztartalmú zöldségek és a belőlük készült ételek – majonézes vagy olajos öntet, illetve bő zsírban vagy sűrű besameles csőbensütés nélkül. Érdemes púposra pakolni velük a szendvicsünket vagy ebédnél a (kisebb) tányérunk felét!

4. Csökkentsük a szénhidrátok mennyiségét!

Mindenhonnan ez folyik, igaz? A szénhidrátok mennyiségének csökkentése persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékben el kell hagyni őket. Tudni kell közülük jól válogatni – felejtsük el a cukros ételeket, édességeket, üdítőitalokat, fogyasszunk kevesebb tésztát, rizs- és burgonyaköretet, de bátran együnk sok zöldséget! Ha valaki úgy dönt, csökkenti az egyszerű szénhidrátok mennyiségét az étrendjében, akkor nagy valószínűséggel valóban fogyni fog – hiszen elhagyva a cukros ételeket, és a pizzáról a salátára helyezve a hangsúlyt (és zsírszegény ételkészítési eljárásokat alkalmazva) csökkenni fog a kalóriabevitele.

5. Aludjunk és mozogjunk! Persze nem egyszerre...

Az anyagcserénk megfelelő működésének alapvető feltétele a megfelelő mennyiségű pihenés, és a rendszeres fizikai aktivitás is. Szánjunk mindkettőre elég időt, szervezetünk hálás lesz érte!

(via Business Insider)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...