Atkins-diéta - könnyedén

Az Atkins diéta az egyik legnépszerűbb diéta hazánkban is. Az új Atkins-diéta - könnyedén c. könyv azoknak segíthet, akik túl bonyolultnak találták az étrend felépítését.

Az új Atkins-diéta - könnyedén

Megjelent a Jaffa kiadó gondozásában Colette Heimowitz Az új Atkins-diéta - könnyedén című könyve. A könyv a szerző szándékai szerint azoknak nyújt iránymutatást, akik már próbálkoztak az Atkins-diétával, de annak szakaszait, felépítését túl bonyolultnak találták.

A megalkotója, Dr. Atkins nevével fémjelzett diéta az Egyesült Államokban született négy évtizeddel ezelőtt. A négy egymásra épülő szakaszból álló étrend alapja a kontrollált, a kezdeti szakaszban rendkívül alacsony, majd fokozatosan bővített napi szénhidrátbevitel.

Egyszerű fokhagymás sült oldalas recept

Az új Atkins-diéta - könnyedén bemutatja a diéta általános alapelveit, és gyakorlati tanácsokat ad a mindennapi megvalósításra heti mintaétrendekkel, receptekkel. Eloszlat néhány, a diétával kapcsolatban az évek során felmerült tévhitet, és sikertörténetekkel mutatja be az elérhető eredményeket.

Minden fogyókúrába fogónak, azoknak is, akik az Atkins-diétának fognak neki, tisztában kell lennie azzal, hogy a szénhidrátok szervezetünk alapvető energiaforrásai, kiiktatásuk az étrendünkből szükségtelen, sőt veszélyes. Az ismertetett könyv érdeme, hogy különbséget tesz a szénhidrát típusok között, és eloszlatja azt a tévhitet, hogy az Atkins-diéta teljes szénhidrátmegvonáson alapul. Ugyanakkor személy szerint rendkívül alacsonynak tartom a napi ajánlott szénhidrátbevitelt nem csak a bevezető szakaszban (20 g/nap), hanem az utolsó, élethosszig tartó szakaszban is (<100g/nap). A kiegyensúlyozott táplálkozásban és -fogyókúrában is az ajánlott szénhidrátbeviteli mennyiség a napi energiaszükséglet 50-55%-a. Friss kutatások igazolják, hogy az ennél alacsonyabb szénhidrát-arány ugyan 6 hónapos időtartam alatt nagyobb súlycsökkenéshez vezet, de 12 hónapra vetítve már kiegyenlítődnek az eredmények a kiegyensúlyozott fogyókúrában ajánlott aránnyal. Ugyanakkor kutatások igazolják azt is, hogy a magasabb fehérje-bevitel károsan hat a vesék működésére.

A fentiekre tekintettel minden fogyni vágyónak azt ajánlom, hogy forduljon szakemberhez, dietetikushoz, aki az egyéni körülményeknek, állapotnak megfelelő személyre szabott étrend összeállításával segítheti célja elérésében. Egészségünk megőrzése érdekében továbbá nagyon fontos a megfelelő fizikai aktivitás, ez segíthet minket kitűzött célunk elérésében is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.