Egzotikus teák délről

A három legismertebb teát már "megkóstoltuk". Most következzenek a kevésbé ismert, de legalább annyira ízletes társaik.

Tea télen-nyáron >>

Először is nézzük meg közelebbről, hogy mi a különbség ateák között – a színükön kívül. Rengeteg fajta létezik belőlük, ami megkülönbözteti őket, az a származás, az íz, az illat, a kinézet, illetve, hogy milyen folyamatoknak vetették alá őket.

A tea tárolása >>

Vöröstea

Dél-Afrika szívében nő a vörös fokföldi rekettye. Ezek hajtásaiból készül a rooibos tea, amely jóval közelebb áll a gyógynövény-teákhoz. Fermentációtól függően létezik zöld és vörös színben. A rooibos teák előnye, hogy nem vegyszerezik, és természetes módszerekkel kezelik. Ásványi anyagokban és antioxidánsban igen gazdag. Alacsony a csersavtartalma, így kíméletes a gyomorhoz. Reggel élénkít, este ellazít. Melegen nyugtat, hidegen pedig remek üdítőitalként szolgál.

Hűsítő italtippek a nyári forróságban >>

Csipkebogyó tea

Honeybush

A rooiboshoz hasonlóan a honeybush is Dél-Afrikából származik, sőt még a jellegük is hasonló, ízre azonban a honeybush – ahogy már a neve is mutatja – édesebb, mézesebb ízvilágú. A teához a cserje virágait és leveleit is felhasználják. Ma már ezeket a bokrokat ültetvényeken is termesztik, de még mindig inkább preferálják, a vadon termő változatait. A fermentálást követően az amúgy zöld színe sötétbarnára változik, és ezzel az eljárással nyeri el végül egyedi illatát és ízét.

Jázminos teaszelet >>

Zöldtea: varázslatos és sokoldalú >>

Oolong tea

Másik nevén a wulong teák Délkelet-Kínából származnak. Mindkét változat jelentése „fekete sárkány”. Szüretelés után kiválogatják, tisztítják, fonnyasztják, majd a leveleket összesodorják. Ez után kezdődhet a fermentáció. Részleges vagy félig erjesztett teaként ismerjük. Az oxidációt menet közben leállítják, így a tea a zöld és a vörös tea között nyeri el végleges színét, amely a mély sárgától a halvány vörösig terjed. Íze édeskés, kissé gyümölcsös és virágos aromájú, éppen ezért a szakértők a „teák pezsgőjének” nevezik.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.