![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/AM/Oe/fQMeFWwaQBIFXepWKIJGVpfybUZeZUlxseddSfSH.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=a20647f4b0eb720d44a1fe90191ee94b)
Először is nézzük meg közelebbről, hogy mi a különbség ateák között – a színükön kívül. Rengeteg fajta létezik belőlük, ami megkülönbözteti őket, az a származás, az íz, az illat, a kinézet, illetve, hogy milyen folyamatoknak vetették alá őket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/WR/cJ/MFuyU3yIXdaAyGMOPt3md8HQ7hdM9LlQrTiXnjHx.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e26e1f422301568b8936f37fd1830411)
Vöröstea
Dél-Afrika szívében nő a vörös fokföldi rekettye. Ezek hajtásaiból készül a rooibos tea, amely jóval közelebb áll a gyógynövény-teákhoz. Fermentációtól függően létezik zöld és vörös színben. A rooibos teák előnye, hogy nem vegyszerezik, és természetes módszerekkel kezelik. Ásványi anyagokban és antioxidánsban igen gazdag. Alacsony a csersavtartalma, így kíméletes a gyomorhoz. Reggel élénkít, este ellazít. Melegen nyugtat, hidegen pedig remek üdítőitalként szolgál.
Hűsítő italtippek a nyári forróságban >>
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/7w/r6/JDRs0lRqpyfgVGSniIky0Nn7k1j8PTB1jqPdomcW.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=eed5ddb0c2ac445d44c85deaa371da6d)
Honeybush
A rooiboshoz hasonlóan a honeybush is Dél-Afrikából származik, sőt még a jellegük is hasonló, ízre azonban a honeybush – ahogy már a neve is mutatja – édesebb, mézesebb ízvilágú. A teához a cserje virágait és leveleit is felhasználják. Ma már ezeket a bokrokat ültetvényeken is termesztik, de még mindig inkább preferálják, a vadon termő változatait. A fermentálást követően az amúgy zöld színe sötétbarnára változik, és ezzel az eljárással nyeri el végül egyedi illatát és ízét.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Pw/aH/S3gI6EQMS0O4QXp29vwkKB7OJvYhY2w5PQOBfMmj.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b9b34635297423c096950394e1638104)
Zöldtea: varázslatos és sokoldalú >>
Oolong tea
Másik nevén a wulong teák Délkelet-Kínából származnak. Mindkét változat jelentése „fekete sárkány”. Szüretelés után kiválogatják, tisztítják, fonnyasztják, majd a leveleket összesodorják. Ez után kezdődhet a fermentáció. Részleges vagy félig erjesztett teaként ismerjük. Az oxidációt menet közben leállítják, így a tea a zöld és a vörös tea között nyeri el végleges színét, amely a mély sárgától a halvány vörösig terjed. Íze édeskés, kissé gyümölcsös és virágos aromájú, éppen ezért a szakértők a „teák pezsgőjének” nevezik.