Az alma az aduász

Mi mindenre jó az alma amellett, hogy az orvost távol tartja? Például megőrizhetjük vele a sütemények frissességét! Vajon Ádám és Éva is ismerte az alábbi trükköket?

Sütemények frissentartása

Nagyobb mennyiségű bolti vagy épp saját kezűleg gyártott sütemények frissességét úgy őrizhetjük meg a legegyszerűbben – ahelyett, hogy a hűtőbe tennénk - , hogy ha egy fél almával együtt tároljuk őket. Gondoltátok volna? Így jóval hosszabb ideig elállnak, és kevésbé száradnak ki, mint a frigóban.

Hogyan lesz szaftos sült csirke?

Ezt a trükköt valószínűleg jó néhány tapasztalt háziasszony ismeri: az egészben sült szárnyas belsejébe helyezzünk egy egész almát, mielőtt a sütőbe kerülne. Ezzel a módszerrel zamatos, szaftos, és puha sült kerülhet az asztalra.

Érleljünk vele paradicsomot!

Sajnos van, hogy a kerti paradicsom valamilyen nem kívánatos tényező hatására nem érik be. Ilyenkor bátran szedjük le, tegyük papírzacskóba egy almával együtt, és néhány nap múlva már fogyasztásra kész állapotban lesznek paradicsomjaink.

Paradicsom alapanyag

Tudtad?

Egy darab rohadt alma képes egy egész ládányi zöldséget/gyümölcsöt tönkretenni. Annyi etilént bocsájt ki magából, hogy ha a közelébe teszünk egy csokor vágott virágot, még az is pikk-pakk elhervad a környezetében!

Puhítsunk vele tömbbé állt cukrot!

A barnacukornak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy sajnos a párás levegőn képes összeállni egy tömbbe. Ilyenkor tegyük a cukrot egy lezárható zacskóba, helyezzünk mellé egy szelet almát, és egy-két napig tartsuk száraz helyen. A cukor így újra felpuhul.

Túlzásba vitt só

Ha véletlenül megszaladna a sómennyiség a levesben vagy a pörköltben, csak helyezzünk bele egy szelet almát - hasonlóan működik a dolog, mint a burgonyával. Főzzük az ételt tovább az almával körülbelül tíz percig, majd emeljük ki az ételből.

Dekoráljunk!

Készíthetünk asztali dekorációt vagy gyertyatartót is almából, ahogyan nagyanyáink is tették!

Végezetül, ha csak valami almás fogásra vágynánk, mutatjuk, mi miket sütünk-főzünk belőle a legszívesebben:

(via: Reader's Digest)

Címlapról ajánljuk

További cikkek