Allergiával a járványban: most érdemes óvatosabbnak lenni

Az idei allergiaszezonban gondosan oda kell figyelniük magukra az allergiában szenvedőknek - figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

A fák virágzásával indul az idei allergiaszezon, ez az első hullám a pollenallergiáé, majd augusztusban következik a parlagfű-allergiások szezonja, figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, Müller Veronika. Az irritált nyálkahártya és a szervezet küzdelme a pollenekkel szemben legyengítheti az immunrendszert, így az sérülékenyebbé, érzékenyebbé válhat. Aki már régóta allergiás, jól ismeri a tüneteit, így felkészülhet a szezonra. A fontos csak az, hogy gondosan szedje a gyógyszereit, és minden lehetséges módszerrel csillapítsa a tüneteket. Az asztmások gondos gyógyszerhasználatára is felhívta a figyelmet az orvos.

Ha valaki idén először észlelne magán allergiás tüneteket - viszkető szemeket, orrot, vizes orrfolyást - , de a tünetei jól megkülönböztethetőek a koronavírusétól, akkor váltson ki vény nélkül kapható allergiagyógyszereket, vagy vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, aki felírhat e-receptet is. Allergiák gyakran jelenhetnek meg felnőttkorban is, korábbi előjel nélkül, és ha nem társul melléjük súlyos végtagfájdalom, láz és komolyabb torokfájás, akkor valószínűleg csak allergiásak vagyunk. Ennek ellenére mindig érdemes óvatosnak lenni, és orvossal konzultálni a tüneteinkről.

"Mivel az allergiák gyulladásos állapotot idéznek elő a légzőszervekben, így sérülékenyebbé válik az immunrendszer, ami aztán könnyebben átengedheti a vírusokat is"

- mondja a CNN által megkeresett orvos. Minden lehetséges gyógymódot be kell vetni, ami segít abban, hogy a gyulladást és a váladékképződést csökkentsük. Az allergiákra specializálódott orvos azt javasolja, hogy akinek minden évben ugyanabban az időszakban komoly pollenallergiája van, már a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni a gyógyszereit. Ha pedig ismeri azokat a tényezőket, amelyek kiválthatják a tüneteit, mindenképp kerülje az olyan helyzeteket, amelyekben ezek nagyobb eséllyel jöhetnek elő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek