Alaplé 2.évad: minden, amit a halfilézésről tudni akartál

A Nosalty és a CompactTv közös sorozatának második évadában a leggyakoribb hústípusokkal foglalkozunk. Csirke, disznó marha – pipa! Nem maradt más hátra, mint a halak. Lássuk, mit érdemes tudni az előkészítésükről!

Mi, magyarok ugyan sokkal kevesebb halat fogyasztunk, mint kellene, de van pár halfajta, ami így is ismerős legtöbbünk számára. Lazac, ponty, durbincs, pisztráng, harcsa – a legtöbbet már kóstoltuk ilyen-olyan formában.

Halak esetén legalább olyan fontos a frissesség, mint bármilyen másik húsnál. A friss hal kellemesen óceánillatú, a szeme tiszta, a húsa feszes és ruganyos, a kopoltyúk pedig mélyvörösek. Ha ezek valamelyike nem stimmel, nehogy megvegyük!

Bár halvásárláskor többnyire tisztított, belsőségek nélküli halakkal találkozunk, filézni mindenképpen érdemes megtanulnunk. Filézéskor először egy filéző késsel végigvágjuk a halat hosszában a szálkák, vagyis a gerinc egyik oldalán. A húst fokozatosan lefejtjük a csontról, mindig egy-egy vágással többet szabadítva fel. A leoperált szeletből halszálkacsipesz segítségével kiszedjük a benne maradt szálkákat, és már sütésre készek is vagyunk.

Praktikus lehet még megtanulni a pillangófilézést, vagyis amikor egy egész halat (pl. durbincsot) hosszában kettévágunk és kifilézünk úgy, hogy középen viszont egyben marad. Ehhez először egy filéző ollóval alul szétvágjuk a halfejet, majd késsel a hal hasát is végigvágjuk a gerinc egyik oldalán. Ezután fordítunk a halon egy negyedet, és a másik oldalán is leválasztjuk a húst a csontról. Kész is a pillangóforma!

A lazac abból a szempontból különleges eset, hogy ezzel filéként is akár egész nagy darabban találkozhatunk. Persze nemcsak maga a lazac méretes, de a szálkái is sokkal nagyobbak a legtöbb halénál, így még fontosabb, hogy mind kiszedjük. Futtassuk végig az ujjainkat a húson, így érezni fogjuk, hol van benne szálka, amit aztán csipesszel gyerekjáték eltávolítani. Nagyobb darab lazacnál érdemes levágni a has felőli, zsírosabb részt, mielőtt keresztben elkezdenénk kisebb filédarabokra vágni. Akkor sem kell aggódnunk, ha meg is kell nyúznunk a halat: a késsel csak vágjunk be picit a bőr és a hús közé, majd kézzel húzzuk le a bőrét – alkaredzésnek is remek gyakorlat. A bőr nélküli halat már egészen hajszálvékonyra is szeletelhetjük.

A legnehezebb feladat, ha nekünk is kell kibelezni a halat. Ha még a pikkelyek is rajta vannak, akkor először egy éles késsel tisztítsuk meg, majd jöhet a has felvágása. A halakat érdemes nem túl mélyen bevágva felnyitni, mert a belsőségeket nem szeretnénk megsérteni, jobb egyben kivenni őket. Amikor a hal már mondhatni üres, vágjuk le a fejét, majd irdaljuk be a hal két oldalát. Végül tetszés szerint filézhetjük, vagy felszeletelhetjük keresztben is, ha mondjuk pontypatkóra vágyunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nézd meg az Alaplé korábbi részeit is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek