Alaplé 2.évad: minden, amit a halfilézésről tudni akartál

A Nosalty és a CompactTv közös sorozatának második évadában a leggyakoribb hústípusokkal foglalkozunk. Csirke, disznó marha – pipa! Nem maradt más hátra, mint a halak. Lássuk, mit érdemes tudni az előkészítésükről!

Mi, magyarok ugyan sokkal kevesebb halat fogyasztunk, mint kellene, de van pár halfajta, ami így is ismerős legtöbbünk számára. Lazac, ponty, durbincs, pisztráng, harcsa – a legtöbbet már kóstoltuk ilyen-olyan formában.

Halak esetén legalább olyan fontos a frissesség, mint bármilyen másik húsnál. A friss hal kellemesen óceánillatú, a szeme tiszta, a húsa feszes és ruganyos, a kopoltyúk pedig mélyvörösek. Ha ezek valamelyike nem stimmel, nehogy megvegyük!

Bár halvásárláskor többnyire tisztított, belsőségek nélküli halakkal találkozunk, filézni mindenképpen érdemes megtanulnunk. Filézéskor először egy filéző késsel végigvágjuk a halat hosszában a szálkák, vagyis a gerinc egyik oldalán. A húst fokozatosan lefejtjük a csontról, mindig egy-egy vágással többet szabadítva fel. A leoperált szeletből halszálkacsipesz segítségével kiszedjük a benne maradt szálkákat, és már sütésre készek is vagyunk.

Praktikus lehet még megtanulni a pillangófilézést, vagyis amikor egy egész halat (pl. durbincsot) hosszában kettévágunk és kifilézünk úgy, hogy középen viszont egyben marad. Ehhez először egy filéző ollóval alul szétvágjuk a halfejet, majd késsel a hal hasát is végigvágjuk a gerinc egyik oldalán. Ezután fordítunk a halon egy negyedet, és a másik oldalán is leválasztjuk a húst a csontról. Kész is a pillangóforma!

A lazac abból a szempontból különleges eset, hogy ezzel filéként is akár egész nagy darabban találkozhatunk. Persze nemcsak maga a lazac méretes, de a szálkái is sokkal nagyobbak a legtöbb halénál, így még fontosabb, hogy mind kiszedjük. Futtassuk végig az ujjainkat a húson, így érezni fogjuk, hol van benne szálka, amit aztán csipesszel gyerekjáték eltávolítani. Nagyobb darab lazacnál érdemes levágni a has felőli, zsírosabb részt, mielőtt keresztben elkezdenénk kisebb filédarabokra vágni. Akkor sem kell aggódnunk, ha meg is kell nyúznunk a halat: a késsel csak vágjunk be picit a bőr és a hús közé, majd kézzel húzzuk le a bőrét – alkaredzésnek is remek gyakorlat. A bőr nélküli halat már egészen hajszálvékonyra is szeletelhetjük.

A legnehezebb feladat, ha nekünk is kell kibelezni a halat. Ha még a pikkelyek is rajta vannak, akkor először egy éles késsel tisztítsuk meg, majd jöhet a has felvágása. A halakat érdemes nem túl mélyen bevágva felnyitni, mert a belsőségeket nem szeretnénk megsérteni, jobb egyben kivenni őket. Amikor a hal már mondhatni üres, vágjuk le a fejét, majd irdaljuk be a hal két oldalát. Végül tetszés szerint filézhetjük, vagy felszeletelhetjük keresztben is, ha mondjuk pontypatkóra vágyunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nézd meg az Alaplé korábbi részeit is:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...