Szomorú: a szegényebb réteg alapélelmiszerei drágulnak a legdurvábban

Az élelmiszer árak drasztikus növekedése mindenkit érint, mégis a legszegényebbek bevásárlása drágul leginkább. Raskó György agrárközgazdász az Esti gyorsban azt is elmondta miért.

Nem lehet nem észrevenni, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával egyre többet fizetünk, hiába kerülnek ugyanazok a tételek a kosarunkba. Ráadásul a legszegényebbek élelmiszerei drágulnak a leginkább.

Konzervet nézegető bácsi
A legszegényebbek bevásárlása drágul a leginkább

Míg 2020-ban 26 ezret, mára már 49 ezer forintot költünk havonta átlagosan élelmiszerre. Raskó György agrárközgazdász beszélt arról, hogy paradox módon éppen azok az élelmiszerek drágulnak leginkább, amiket a legszegényebbek fogyasztanak:

ilyen például a zsír, a szalonna, a liszt, a tej, a kenyér és a burgonya, míg a kaviár és a csokoládé ára sokkal kisebb mértékben növekszik.

Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése miatt most ott tartunk, hogy egy négytagú család 1,1 millióval többet kell költsön évente élelmiszerre. A szegénységgel arányosan nő, hogy mennyit kell költsön egy család élelmiszerre, ami akár 30-40 százaléka is lehet a havi jövedelemnek.

Az agrárközgazdász szerint átmenetileg le kéne vinni 5 százalékra az élelmiszerek áfáját, és el kéne törölni a kiskereskedelmi büntetőadót.

Nem szabad elfeledkezni a népegészségügyi adóról (neta) sem, aminek a felfüggesztése szintén nagy segítség lenne. Utóbbi kettő 330 milliárd forintot jelentett a Magyarországon élő családoknak.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk neked:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...