Figyelem, új jelölés jelent meg az élelmiszerek címkéjén

Ha egy fura, új jelölést vettél észre a boltban vásárolt élelmiszer címkéjén, akkor most segítünk az értelmezésében!

„Egyre több terméken tűnik fel az úgy nevezett Nutri-Score élelmiszerjelölés, amely egy A-tól E-ig terjedő betű- és színskálát alkalmazva szemlélteti, hogy mennyire egészséges egy adott élelmiszer rendszeres fogyasztása" – számolt be a hírről a Trade magazin oldala.

Figyelem, új jelölés jelent meg az élelmiszerek címkéjén

Már a legismertebb márkák is alkalmazzák az új jelölést

Bár a Nutri-Score élelmiszerjelölés egyelőre még csak önkéntes alapon működik, ám egyre több élelmiszeripari vállalat (Nestlé, Danone és Pepsi) valamint élelmiszerláncok (Aldi, Lidl és Auchan) is alkalmazzák a rendszert.

A Nutri-Score végülis abban segít a fogyasztóknak, hogy könnyebben megítélhető legyen számukra az élelmiszerek táplálkozásértéke.

Íme a Nutri-Score jelölés

Mit jelentenek az A, B, C, D és E betűk a Nutri-Score esetén?

„A Nutri-Score értékek értelmezése nagyon egyszerű. A zölddel jelölt termékek („A”, „B”) fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk. A sárgával („C”) jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani. A piros színnel (D, E) jelölt termékeket kisebb mennyiségben vagy alkalmanként lehet fogyasztani, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak például telített zsírsavakat, cukrot vagy sót, amelyek mennyiségét a mindennapi étrendünkben korlátozni kell" – írja a Tápértékjelölés.hu oldala.

A NOVA rendszer is segíthet a döntésben

De a Nutri-Score jelölésen kívül még a NOVA rendszer is segíthet a vásárlóknak a döntésben. Utóbbi egy tudományos alapokon nyugvó élelmiszerbesorolási rendszer, melynek célja az ultrafeldolgozott élelmiszerek, rövidítve UPF-ek (angolul: ultra-processed foods) azonosítása.

Az UPF élelmiszerek elismerését három alapelv határozza meg: az összetevőket, a készítési módszereket és a gazdasági érdekeket veszi figyelembe

– írja a cikk.

Az UPF-ek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a termék fogyasztását, emiatt pedig gyakran tartalmaznak úgynevezett ipari adalékokat. Ilyenek például a tartósítószerek, a színezékek, az állományjavítók és az ízfokozók.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...