Figyelem, új jelölés jelent meg az élelmiszerek címkéjén

Ha egy fura, új jelölést vettél észre a boltban vásárolt élelmiszer címkéjén, akkor most segítünk az értelmezésében!

„Egyre több terméken tűnik fel az úgy nevezett Nutri-Score élelmiszerjelölés, amely egy A-tól E-ig terjedő betű- és színskálát alkalmazva szemlélteti, hogy mennyire egészséges egy adott élelmiszer rendszeres fogyasztása" – számolt be a hírről a Trade magazin oldala.

Figyelem, új jelölés jelent meg az élelmiszerek címkéjén

Már a legismertebb márkák is alkalmazzák az új jelölést

Bár a Nutri-Score élelmiszerjelölés egyelőre még csak önkéntes alapon működik, ám egyre több élelmiszeripari vállalat (Nestlé, Danone és Pepsi) valamint élelmiszerláncok (Aldi, Lidl és Auchan) is alkalmazzák a rendszert.

A Nutri-Score végülis abban segít a fogyasztóknak, hogy könnyebben megítélhető legyen számukra az élelmiszerek táplálkozásértéke.

Íme a Nutri-Score jelölés

Mit jelentenek az A, B, C, D és E betűk a Nutri-Score esetén?

„A Nutri-Score értékek értelmezése nagyon egyszerű. A zölddel jelölt termékek („A”, „B”) fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk. A sárgával („C”) jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani. A piros színnel (D, E) jelölt termékeket kisebb mennyiségben vagy alkalmanként lehet fogyasztani, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak például telített zsírsavakat, cukrot vagy sót, amelyek mennyiségét a mindennapi étrendünkben korlátozni kell" – írja a Tápértékjelölés.hu oldala.

A NOVA rendszer is segíthet a döntésben

De a Nutri-Score jelölésen kívül még a NOVA rendszer is segíthet a vásárlóknak a döntésben. Utóbbi egy tudományos alapokon nyugvó élelmiszerbesorolási rendszer, melynek célja az ultrafeldolgozott élelmiszerek, rövidítve UPF-ek (angolul: ultra-processed foods) azonosítása.

Az UPF élelmiszerek elismerését három alapelv határozza meg: az összetevőket, a készítési módszereket és a gazdasági érdekeket veszi figyelembe

– írja a cikk.

Az UPF-ek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a termék fogyasztását, emiatt pedig gyakran tartalmaznak úgynevezett ipari adalékokat. Ilyenek például a tartósítószerek, a színezékek, az állományjavítók és az ízfokozók.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne ha vesszük a fáradtságot és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Airfyerben sült kenyér

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...