Így válassz edénykészletet, hogy simán elboldogulj a konyhában

Ha lelkesen falod a gasztrovideókat, biztosan gyakran ámulva figyeled, mennyi edényt és konyhai eszközt használnak bennük. Valójában azonban egy jól összeválogatott, minőségi anyagokból készült alapedénykészlettel már könnyedén megteheted az első lépéseket a konyhában. (x)

A végtelenségig lehet halmozni a konyhai segédeszközöket, szerszámokat és különleges edényeket, egészen addig, amíg el sem férnek a szekrényekben. Valóban vannak olyan konyhai technikák, amelyekhez speciális eszközökre lehet szükség, de lássuk be, a hétköznapi főzéshez vagy akár az ünnepi sütögetéshez sokszor épp elegendő egy időtálló alapedénykészlet a jól bevált darabokkal.

Így válassz edénykészletet, hogy simán elboldogulj a konyhában

Segítünk, hogyan válogasd össze a kezdőszettedet!

Sokféle anyagból, változatos technikával és bevonatokkal készült edények közül választhatsz, ezért első lépésként érdemes szem előtt tartanod milyen tűzhelyed van: gázon, elektromos- vagy indukciós főzőlapon készíted-e az ételeket.

Válassz olyan edényeket, amelyek minden tűzhelyen helytállnak, azzal biztosan nem foghatsz mellé.

A rozsdamentes acélból készült főzőedények mindenféle célnak megfelelnek, tartósak, könnyen kezelhetőek és higiénikusak. Az alumínium edények mellett szól nagyon jó hővezető képességük, amely garantálja az egyenlő hőeloszlást a főzőedény alja és oldala között: gyors és energiatakarékos is. Könnyű kezelhetőségük miatt kiválóan használhatók a mindennapi főzés során.

Különösen a serpenyők esetében áll rendelkezésre többféle bevonat, amely meghatározza az edények használhatóságát és élettartamát. Mind a kerámia, mind a teflonbevonatú serpenyők különösen jó tapadásmentességet nyújtanak, ezzel csökkentik a sütéshez szükséges zsiradék mennyiségét. A kerámiabevonatok tovább bírják karcolódás, kopás nélkül, és akár 270 Celsius-fokra is hevíthetjük őket. A teflonok használata 240 fok felett nem javasolt, ugyanakkor javukra válik, hogy könnyen használhatóak, és gyorsan tisztíthatóak. A teflonedények esetében érdemes a jó minőségű anyaggal bevont serpenyőkbe invesztálni, hiszen nem mindegy, hogy az első palacsintasütés után mondják fel a szolgálatot, vagy évekig készül bennük a vasárnapi rántott hús.

Van még néhány szempont, amit vegyél figyelembe

Ha mosogatógépet használsz, győződj meg róla, hogy a kiszemelt serpenyőket is berakhatod-e. Különösen az edények esetében érdemes egy szettből választanod, mert a könnyen egymásba rakható készlettel rengeteg helyet spórolhatsz meg. Nem mindegy, hogy milyen nyéllel, fülekkel szerelték fel a készletedet: a rozsdamentes acélból készült serpenyőket például nyugodtan rakhatod sütőbe is, de találsz olyan teflonedényt is, amely akár 150 Celsius-fokig is jól érzi magát a melegben. A főzőedények esetében a biztonságos és jól megtervezett fülek és fedők megóvnak a konyhai balesetektől, forrázástól.

Végül: ha fontos számodra, hogy óvd a környezetet, válassz olyan termékeket, amelyek nagyrészt újrahasznosított anyagokból készülnek.

Most pedig nézzük, melyek lesznek konyhád alapdarabjai!

1.) 3 vagy 5 literes lábas

Levesek, főzelékek, pörköltek készítéséhez, de akár a szimpla tésztafőzéshez is elengedhetetlen egy legalább 3 literes főzőedény, de a vasárnapi húsleveshez vagy családi összejövetelekhez már akár az 5 literesre is szükség lehet. Érdemes olyat választanod, amelynek alja többrétegű bevonattal készült, ez tartósabb, és egyenletesebben melegszik.

2.) Nyeles lábas

A szószok, sok kavargatást igénylő mártások készítése elképzelhetetlen egy jó fogású lábas nélkül, de a reggeli tejbegrízt is könnyebb lesz ebben megfőzni. Itt is érdemes a többrétegű rozsdamentes acélt előnyben részesíteni.

3.) Serpenyő

Érdemes legalább két méretben beszerezned, mert a tapasztalatok szerint az egyik mindig a mosogatógépben várakozik. Az elegáns és elpusztíthatatlan rozsdamentes acél serpenyőkkel élmény a főzés, de kezdő szakácsok könnyebben kerülhetik el az étel letapadását, ha a bevonatos serpenyők mellett döntenek.

4.) Wok

Bár az elsősorban az ázsiai konyhában elterjedt wok elsőre nem tűnik alapnak, de hatalmas segítség, ha gyakran készítesz tésztaételeket, vagy imádod a rizottót. Biztosan találkoztál már azzal a problémával, amikor a gondosan elkészített húsos vagy zöldséges ragudhoz szeretnéd hozzákeverni a köretet, és újabb és újabb edényeket veszel elő, mert egyszerűen nem fér bele. A wokkal nincs többé ilyen problémád, ráadásul csábító méretei miatt biztosan kedvet is kapsz majd az egészséges, gazdagon zöldséges fogások főzéséhez.

5.) Pároló serpenyő

A párolás az egyik leghálásabb konyhai technika, amellyel a legtöbbet hozhatjuk ki a zöldségekből. Könnyebben tudsz párolt köreteket vagy akár egytálételeket készíteni, ha a magasabb oldalú, vastagabb fala miatt egyenletesebb hőelosztást biztosító kerámia- vagy teflonbevonatos darabokat választod.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek