Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

És akkor most egy időre felejtsd el az avokádós pirítóst!

Az avokádó évezredek óta terem, valamiért mégis csak pár éve jelent meg minden gasztroérzékeny, nyugati ember pirítósán. A kajatrendek éllovasa ezzel komoly galibát okoz.

Az avokádót már Magyarországon is gyakran használjuk zöldségként a konyhában: saláták összetevője, ételek ízesítője, számos recept fő hozzávalója, viszont gyümölcsként használják desszertek és fagylaltok készítésére is. A legtöbben mégis általában nyersen fogyasztják: pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval újhullámos hipszter-reggeli, salátaként vagy a mexikóiak népszerű guacamoléjaként is trendi étellé vált.

Az avokádófát rendkívül értékes növényként tartják számon az egész világon, mivel termése az avokádó, a tápanyagok gazdag forrása. Azonban az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés, ugyanis Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente húszezer hektár erdőt tarolnak le, hogy a területet mezőgazdasági célokra hasznosítsák.

Az erdők 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki, hogy a felkapott élelmiszerrel ellássák a nyugati világot.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.

Guillermo Haro környezetvédelmi ügyész aláhúzta: Michoacánban állítják elő a világ avokádóexportjának nyolcvan százalékát, de az állam erdői “minden avokádóexportnál nagyobb vagyont jelentenek”.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet a guacamole szósz alapját is jelentő avokádó iránt az Egyesült Államokban. Az árak is megugrottak. – írja cikkében a hvg.hu is.

A kereslet növekedésében az is szerepet játszott, hogy az országban egyre több spanyolajkú él, akik körében rendkívül népszerű ez az étel, illetve a nagyvárosi, hipszter gasztrotrendek éllovasaként napjaink egyik legdivatosabb ételalapanyaga lett.

Az agrártárca a hiány enyhítése érdekében azt tervezi, hogy az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesítése esetén engedélyezi a Hass avokádó behozatalát Kolumbiából, ez pedig nem jó hír a helyi termelőknek, hiszen még a konkurencia is erősödik piacon.

És ezt olvastad már?

[via MTI/HVG]

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hegyilány
hegyilány Thu, 2016-11-10 06:50

A nálunk kapható avokádó többnyire Izraelből érkezik, ott nem irtanak érte erdőt a sivatagban... Mondjuk az ő vízgazdálkodásuk se kimondottan fenntartható, de ha csak a mexikói erdők miatt aggódik az ember, nyugodtan ehet itthon avokádót.

Ja, és én se mondanám épp mai trendnek, mi is a kilencvenes évek eleje óta esszük rendszeresen.

mkata
M.Kata / mkata Sat, 2016-11-05 18:51

"...mégis csak pár éve jelent meg...". 1985-86 óta készítem, folyamatosan. Szeretjük az avokádó krémet. Pár éve :)

Praline
Praline Fri, 2016-11-04 12:50

Egyszer csináltam guacamole szószt, hát valami borzalom. A kutya viszont megette, a szőre feltűnően villogott napokon keresztül az avokádóban lévő sok vitamin miatt.
Szerintem magában a legfinomabb, friss kiflire, zsömlére valami frenetikus. Aki még nem kóstolta, a jó minőségű avokádónak olyan az íze mint a vajnak.

Villanykörte
Villanykörte Sun, 2016-11-06 10:17

Nem számít, hogy mennyire tartod finomnak a guacamolét ez az étel egy azok közül, amit soha sem szabadna a kutyádnak adni.
Az avocado tartalmaz egy persin nevű összetevőt, ami egy gombaölő méreg. A nem allergiás emberekre veszélytelen, de nagyobb mennyiségben mérgező lehet a kutya számára. Amennyiben otthon tartasz avokádófát, akkor tartsd a kutyát távol a palántától, mert a persin megtalálható a levelekben, magban és a szárban, ahogyan a termésben is.