És akkor most egy időre felejtsd el az avokádós pirítóst!

Az avokádó évezredek óta terem, valamiért mégis csak pár éve jelent meg minden gasztroérzékeny, nyugati ember pirítósán. A kajatrendek éllovasa ezzel komoly galibát okoz.

Az avokádót már Magyarországon is gyakran használjuk zöldségként a konyhában: saláták összetevője, ételek ízesítője, számos recept fő hozzávalója, viszont gyümölcsként használják desszertek és fagylaltok készítésére is. A legtöbben mégis általában nyersen fogyasztják: pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval újhullámos hipszter-reggeli, salátaként vagy a mexikóiak népszerű guacamoléjaként is trendi étellé vált.

Az avokádófát rendkívül értékes növényként tartják számon az egész világon, mivel termése az avokádó, a tápanyagok gazdag forrása. Azonban az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés, ugyanis Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente húszezer hektár erdőt tarolnak le, hogy a területet mezőgazdasági célokra hasznosítsák.

Az erdők 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki, hogy a felkapott élelmiszerrel ellássák a nyugati világot.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.

Guillermo Haro környezetvédelmi ügyész aláhúzta: Michoacánban állítják elő a világ avokádóexportjának nyolcvan százalékát, de az állam erdői “minden avokádóexportnál nagyobb vagyont jelentenek”.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet a guacamole szósz alapját is jelentő avokádó iránt az Egyesült Államokban. Az árak is megugrottak. - írja cikkében ahvg.huis.

A kereslet növekedésében az is szerepet játszott, hogy az országban egyre több spanyolajkú él, akik körében rendkívül népszerű ez az étel, illetve a nagyvárosi, hipszter gasztrotrendek éllovasaként napjaink egyik legdivatosabb ételalapanyaga lett.

Az agrártárca a hiány enyhítése érdekében azt tervezi, hogy az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesítése esetén engedélyezi a Hass avokádó behozatalát Kolumbiából, ez pedig nem jó hír a helyi termelőknek, hiszen még a konkurencia is erősödik piacon.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Töltsd is meg az avokádót!

Azon felül, hogy az avokádó roppant egészséges és finom, még több lehetőséget rejt magában, ha például töltelékkel dobjuk fel a közepét. Itt van néhány tipp, hogyan kezdjük!

admin

[via MTI/HVG]

Hozzászólások

Gaaanita

A fenébe, pedig imádom!

Praline

Egyszer csináltam guacamole szószt, hát valami borzalom. A kutya viszont megette, a sz?re felt?n?en villogott napokon keresztül az avokádóban lév? sok vitamin miatt. Szerintem magában a legfinomabb, friss kiflire, zsömlére valami frenetikus. Aki még nem kóstolta, a jó min?ség? avokádónak olyan az íze mint a vajnak.

Villanykörte

Nem számít, hogy mennyire tartod finomnak a guacamolét ez az étel egy azok közül, amit soha sem szabadna a kutyádnak adni. Az avocado tartalmaz egy persin nev? összetev?t, ami egy gombaöl? méreg. A nem allergiás emberekre veszélytelen, de nagyobb mennyiségben mérgez? lehet a kutya számára. Amennyiben otthon tartasz avokádófát, akkor tartsd a kutyát távol a palántától, mert a persin megtalálható a levelekben, magban és a szárban, ahogyan a termésben is.

M.Kata

"...mégis csak pár éve jelent meg...". 1985-86 óta készítem, folyamatosan. Szeretjük az avokádó krémet. Pár éve :)

Törölt felhasználó

A nálunk kapható avokádó többnyire Izraelb?l érkezik, ott nem irtanak érte erd?t a sivatagban... Mondjuk az ? vízgazdálkodásuk se kimondottan fenntartható, de ha csak a mexikói erd?k miatt aggódik az ember, nyugodtan ehet itthon avokádót. Ja, és én se mondanám épp mai trendnek, mi is a kilencvenes évek eleje óta esszük rendszeresen.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?