A Mikulásvirágon túl: így gondozd kedvenc karácsonyi virágaidat

Nem túl hosszú életű a mikulásvirágod? Mondhatni, egy hét után már egy darab levele sincs? Elkeseredni nem szabad, válassz más alternatívát. Segítünk, hogy mit!

Ha nem vagyunk nagy mesterei a mikulásvirág gondozásának, akkor válasszunk egy másik karácsonyi növényt. Mondjuk is, kikre gondoltunk!

Karácsonyi kaktusz

Nincs szükség extra igények teljesítésére: nem szereti a túl sok és a túl erős fényt, és a 15-16°C körüli hőmérséklet a legkomfortosabb számára. A karácsonyi kaktusz igazán hálás növény, virágzása ugyanis akár több hétig is eltarthat. Meglehetősen szívós és ellenálló növény, a kertbe kiültetve képtelenség teljesíteni az igényeit – a fagypontközeli hőmérsékletet például kifejezetten rosszul viseli, azt viszont élvezi, ha a levegő párásabb. Nincs szüksége termetes cserépre, kis helyen is nagyon jól tudja magát érezni, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű földbe ültessük.

 Amarillisz

Méltóságteljes méretével az ünnepi lakás méltó ékessége, igazai karácsonyi hangulatú növény. A virágzás alatt a 15–18 °C-os hőmérséklet a legmegfelelőbb a növény számára. Arra figyeljünk, hogy a cserepet két-három naponta meg kell forgatni, különben ferde lesz a fény felé kúszó amarillisz szára. Hetente egyszer elég megöntözni. Két locsolás között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét.

Orchidea

Az orchideák félárnyékos helyen egész évben virágozhatnak. Az ültetési közeget mindig tartsuk nyirkosan, de a víz ne álljon meg a cserépben, a pangó vízre ugyanis az orchidea gyökerei különösen érzékenyek. Ha a 20°C körüli hőmérsékletet biztosítani tudjuk számára, az orchideánk nagyon meghálálja.

Ciklámen

A ciklámen hűvösben érzi jól magát. Öntözéskor nem kerülhet víz a gumóra és a bimbókra, ezért állítsuk a növényt lapos tálkába, és csak abba öntsünk vizet. Az elnyílott virágokat ne vágjuk le, inkább csavarjuk meg a szárukat. Így közvetlenül a gumótól válnak majd el, nem marad a helyükön csonk, amelyen könnyen megtelepedhetnek a kórokozók.

Rozmaring

A rozmaring nem igényel sok törődést, főleg azoknak ajánlott, akiknek meggyűlik a baja a növények gondozásával. Tegyük a fűszernövényünket egy napfényes ablak elé a ház leghűvösebb szobájában. Csak enyhe öntözést igényel, de a magas páratartalmat szereti, ezért rakjuk a cserepet vizes tálkára helyezett kavicsokra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!