Alatta ér a csók: mi mindent tudsz a fagyöngyről?

A fehér fagyöngyöt leginkább karácsonyi díszként ismerjük, azonban többek között az egészségünkre is kedvező hatást gyakorol.

A fagyöngyről sokaknak az jut eszébe, hogy ez alatt a fehér bogyós, cserjeszerű ágakkal rendelkező növény alatt lehet karácsonykor megcsókolni egymást. De ezen felül mi mindent tudsz róla? Mi hoztunk pár érdekességet!

Fotó: Getty Images

Élősködő

A fehér fagyöngy egy fákon élősködő növény, ami a fák kérgeiből szívja el a számára szükséges tápanyagokat. A növény Európán túl Amerikában, Ázsiában és Afrikában is elterjedt.

Világszerte 1300 fagyöngyfaj létezik. Az Egyesült Államok és Kanada több mint 30 fajnak ad otthont.

Kaphatóak fagyöngyöt tartalmazó gyógyszerek

Fagyöngyöt tartalmazó készítmények a hazai gyógyszertárakban és drogériákban is elérhetők, elsősorban a magas vérnyomással küzdőknek ajánlva, teák, tinktúrák, kapszulák formájában.

Most mérgező vagy sem?

A tudomány válasza: szájon át fogyasztva nem mérgező a fagyöngy. A fagyöngyös készítmények esetleges mérgező tulajdonságait vizsgálva kiderült, hogy a gyomor és a bélcsatorna kémhatása és enzimatikus környezete biztosítja azt, hogy mérgező anyagok ne szívódhassanak fel.

Fotó: Getty Images

A fagyöngyök 20 fajtája veszélyeztetett, szóval vigyázzunk, mit szedünk le az erdőből a karácsonyi partira.

Egy kis fagyöngy-történelem

Az amerikai fagyöngy tudományos neve 'Phoradendron', ami görögül a 'fa tolvaját' jelenti. Bár nem valódi parazita, a fagyöngy belemélyeszti gyökereit a gazdafába, és elszívja a tápanyagokat, hogy pótolja saját fotoszintézisét.

A „fagyöngy" szó angol megfelelőjének, a „mistletoe" megnevezésnek fordítása nem igazán romantikus hangzású. Évszázadokkal korábban az emberek úgy vélték, hogy a fagyöngy ott veti meg a gyökerét, ahol a madarak az ürüléküket hagyják. A 'mistal' egy angolszász szó, aminek jelentése 'trágya', míg a 'tan' 'faágat' jelent, szóval az angol 'mistletoe' elnevezés valójában azt jelenti 'trágya a faágon'.

Fotó: Getty Images

Fontos forrás az állatok számára

Sok madárfaj táplálkozik fagyönggyel, és használja a fészke elkészítésére is. A pillangók erre a növényre rakják le petéiket, nektárja pedig táplálékul szolgál. A fagyöngy a méhek számára is fontos nektárforrás.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!