Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így válassz húst, zöldséget és tojást a boltokban vagy a piacon

A jó étel a jó alapanyagnál kezdődik – ez nem csak egy étterem számára fontos, de az otthoni főzésnek is fontos aranyszabálya.

A hazai és régiós McDonald’s-éttermeket évente több mint 1000 tonna salátával és zöldséggel, 600-800 tonna marhahússal, közel 2 millió darab tojással ellátó magyar termelők most okos vásárlási tanácsokkal segítik a boltba vagy piacra járókat.

Illat, szín és textúra

Ha valóban friss marhahúsra van szükségünk, akkor érdemes lehet előnyben részesíteni a magyar – tanácsolja Kovács Róbert, aki közel három évtizede szállít marhahúst a Meki húsfeldolgozó partnerének. A vákuumcsomagolt húsok a csomagolási technológiának köszönhetően tudják megőrizni a minőségüket, sőt, bizonyos bontásban – főként a speciális steak húsok terén – legtöbbször csak így elérhetők.

Marhahús vásárlásánál ügyeljünk, hogy élénkvörös színű húst vegyünk, hagyományos húsboltokban vagy a piacokon történő vásárlásnál pedig ne szégyelljük akár meg is szagolni a húst, hiszen a friss árunak és kevésbé frissnek egyaránt jellegzetes, könnyen megkülönböztethető aromája van. Ha az árus ezt nem engedi, az már önmagában árulkodó lehet.

Fogások marhahúsból:

Nyáron a húst ne szállítsuk forró autóban hazáig hűtőtáska nélkül, mert emiatt napokkal is lerövidülhet a szavatossági idő. A megvásárolt húst a hűtőszekrény alsó részében tároljuk, ami a készülék leghidegebb része: a hőmérséklet ne legyen 1- 2°C-nál magasabb. Ha csomagolt húst veszünk, fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő a bontatlan állapotra vonatkozik. Felbontás után rövid időn belül fel kell használni: fontos a megfelelő hőkezelés, az esetlegesen megmaradt húst pedig célszerű lefagyasztani.
Ügyeljünk arra, hogy mindig az elkészítési módnak megfelelő húsokat válasszunk. A legtöbb húsrész alkalmas lehet a hosszas párolással, főzéssel készült ételek, például gulyás készítéséhez. Ha igazán ízletes marhahúst akarunk fogyasztani, akkor nem szabad megijedni a kissé faggyús, márványos hústól: ez a zsiradék ugyanis az ízhordozó, így nagymértékben gazdagítja az ételünk ízét. A hirtelen sütésre a zsírral kellően átszőtt szelethúsok, steakek a legalkalmasabbak. Ez a műfaj nálunk még gyerekcipőben jár, de a – a külföldi mellett – kapható már jó minőségű hazai eredetű hús is ebből a kategóriából.

Mindent a szemnek!

A saláta rendkívül kényes termék, a vásárlásnál kiemelten fontos, hogy a frissességet ellenőrizzük – hívja fel a figyelmet Becsey Zoltán, aki több mint húsz éve szállít be salátát a McDonald’s partnerének, az Eisberg Hungary Kft.-nek. A szállítás során a leggyakoribb gondot a hűtőlánc megszakadása jelenti: ilyenkor a saláta levele meglankad vagy fonnyadttá válik. Amennyiben vizesedések láthatóak a csomagolt salátában és a saláta vágásfelülete elszíneződött, hiába van még esetleg több nap hátra a szavatossági időből, mégsem érdemes megvásárolni. Ezzel szemben egy lejárathoz közeli termék, amely frissnek néz ki, nyugodtan megvehető, bírni fogja tovább is.

Megvásárlás után is ügyelni kell a fel nem használt mennyiség gondos hűtésére, hogy a saláta élvezeti értéke sokáig megmaradhasson. Rukkola és madársaláta esetében – ha a tárolás közben kissé vizessé válik a termék – érdemes a tasakon kicsi rést nyitni, és így helyezni a hűtőbe a csomagot. Egy jól kezelt, megfelelően tárolt saláta legalább 8-10 napig fogyasztható minőségromlás nélkül.

Paradicsomot akár otthon is

A paradicsom íze egyre fontosabb a termesztésben és a nemesítésben, a fogyasztók pedig egyre több féle típusú paradicsommal találkozhatnak a boltokban, piacokon. Első ránézésre nehéz arra következtetni, hogy az adott formájú, színű paradicsomtól milyen ízt várhatunk, de az biztos, hogy az érettség tökéletes fokán lévő termés lesz igazán jó ízű – mondja Lóczi János, a Szentesi Gazdaszövetkezet Kft. ügyvezetője. Érdemes figyelni, hogy milyen fajtájú paradicsomot választunk, mert ha egy típus íze megtetszik, később könnyebb lesz a polcokon újra megtalálni.

Nagy divat a paradicsom otthoni termesztése is, ami nem csoda, hiszen akár kiskertben, balkonládákban is könnyen termeszthető. A paradicsom melegigényes növény, öntözni pedig alulról érdemes úgy, hogy a leveleket lehetőleg ne érje víz. Vigyázni kell arra is, nehogy túladagoljuk a vizet, mert a növény könnyen vegetatívvá válhat, azaz sok levelet és szárat termel és kevesebb termést. Ha ez mégis előfordul, csak akkor öntözzük újra, ha a növény levelei már meglankadtak, a felesleges leveleket és hajtásokat pedig törjük le. Fontos az is, hogy tudjuk, milyen típusú paradicsomra lesz szükségünk: vannak magasabb szárazanyag-tartalmú fajták, amelyek jobban, hosszabb ideig eltarthatók, és vannak magasabb Brix-fokkal (nagyobb cukortartalommal) rendelkező típusok, amelyek általában jobb ízűek lehetnek.

Tojástévhit és kódfejtés

Válasszuk a jó minőségű, magyar tojást: ezeket héjra nyomtatott kódsorban, az első szám után található HU jelzésről ismerhetjük fel – tanácsolja dr. Németh Zoltán, az étteremlánc számára évi közel kétmillió tojást beszállító Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója. A kód számai ezen túl a tojás számos más jellemzőit is elárulják, az első szám például azt, hogy milyen technológiai körülmények között tartják a tyúkokat. A kedvezőbb ára miatt Magyarországon a legkeresettebbnek a ketreces tojás számít, ezt kódsor 3-as kezdőszáma jelzi. A McDonald’s ugyanakkor az állatjóléti szempontból kedvezőbb mélyalmos technológiát részesíti előnyben – az ilyen tojásokon a kódsor 2-es számmal kezdődik, míg az 1-es a szabad tartást, a 0 pedig az ökológiai gazdálkodást jelenti.

A szakember szerint közkeletű félreértés, hogy hűtőben kell tartani a tojást, hiszen ezzel inkább rontunk, semmit javítanánk a helyzeten. A tojás közel egy hónapot szobahőmérsékleten is kitűnően eláll, saját kiváló biológiai védőmechanizmusainak köszönhetően. Ugyanakkor a már feltört tojást célszerű azonnal a hűtőszekrénybe tenni, és minél hamarabb felhasználni.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!