Sokan kértétek, most letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

Ti hogy álltok a tejszínkérdéssel? Használtok főzőtejszínt, vagy maradtok a zsíros habtejszínnél? Néztetek már rá a címkékre? Mi most megtettük!

Sokan panaszkodnak, hogy nem lehet jól felverni a bolti habtejszíneket, 'főző' társaik meg ugye nem tekinthetők igazán tejszínnek.

Volt is egy átfogó cikk és kommentvita erről itt az oldalon, nézzétek, itt!

  • Mi legyen?
  • Miért van ez?
  • És akkor az országszerte elérhető változatokból melyiket válasszuk?
  • Melyikben mi található? Melyik a legfinomabb, melyik a leginkább műanyag?

Teszteltünk.

  • Tisztázni kell, hogy a tejszín valóban a tej színe, tehát a tej tetejéről összegyűjtött zsírréteg, ami legalább 36%-os volt régen, hála a tehénnek, de a szakácsok és kritikus tejszínfelhasználók szerint ma sem létezik ez alatt semmi.

FŐZŐ vs HAB

  • A ma kapható tejszínek nagy része viszont főzőtejszín, amit ezen említett embertársaink nem ismernek el, hiszen csupán8-22% között mozog zsírtartalmuk, gyakorlatilag arra jók, hogy krémesítsenek egy szószt vagy mártást, de felverhetetlenek, cserébe tele vannak adalékkal.
  • A habtejszínek a közhiedelemmel ellentétben NEM kizárólag édességekbe, tejszínhabhoz valók, hiszen jobb esetben cukrozatlanok, de azért nézzünk rá a címkére. Tehát amibe főzőt tennénk, abba hab is mehet. Pont. Utóbbiak zsírtartalma minimum 30%,de nagy ritkán fellelhetünk még masszívabb ún. heavy cream-et (USA, több, mint 36%) vagy double cream-et (48%), ezekből tényleg kőkemény habot lehet verni.

Adalékanyagok

  • A teszt során találtunk vizet, xantán gumit, stabilizátorokat, szentjánoskenyérlisztet bennük, a leggyakoribb azonban a karragén volt, ami a szervezet számára feldolgozhatatlan poliszacharid, (E 407) mennyiségkorlátozás nélkül alkalmazható adalékanyag. Szerepe, hogy a zsírt és vizet összetartsa, megakadályozza, hogy az emulzió szétváljon. (A tejszínben vastagon kiválna a sűrű, krémes zsír, ami amúgy tök természetes.)

A lényeg

  • A tejszínnnél tehát az a helyzet, hogy minél zsírosabb, annál jobb, sőt, csak akkor jó. Ez most nem fogyókúra, nincs mese, itt most a magasabb százalék lesz a nyerő. Ne adjuk alább, mert adalékos, híg, felverhetetlen tejszínnel nem sokra megyünk.

Tejszínes kedvenceitekből:

A TESZT

  • Most 15, országszerte elérhető tejszínféleséget hoztunk, főzőt, habot és tejszínnek nem nevezhető főzőkrémet, valamint néhány növényi tejszínt.

Íz, állag, összetevők és ár alapján a következő eredményt hoztuk:

15. HULALA cooking sauce - főzőszósz, növényi (pálma)zsírtartalom 23%

  • adalékok: írópor, kukoricakeményítő, maltodextrin, emulgeálószerek, stabilizátorok
  • ár: 269 Ft / 200 ml
  • vélemény: tejes étolaj ízű, folyós, ez ízlett nekünk legkevésbé. Tudjuk, ez nem igazán látott állatot, azonban tartalmaz tejszármazékot.

14. ALPRO - rizs főzőkrém, (növényi) zsírtartalom 8%

  • adalékok: víz, napraforgóolaj, rizs, emulgeálószer, tengeri só, stabilizátorok (xantán, karragén)
  • ár: 449 Ft / 250 ml
  • vélemény: krémes, de egyáltalán nem tejszínízű (mert nem az), vegánok barátja

13. MIZO főzőtejszín - zsírtartalom 10%

  • adalékok: stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, karragén, guargumi, savanyúság szabályzó)
  • vélemény: vizes, tartósítószer ízű
  • ár: 249 Ft / 200 ml

12. MILKLAND félzsíros főzőtejszín - zsírtartalom 12%

  • adalékok: félzsíros tejszín, karragén
  • vélemény: vizes, folyós, édeskés, műtejszín ízű
  • ár: 189 Ft / 200 ml

11. OKÉ Főzőmester - zsírtartalom 8%

  • adalékok: tápiókakeményítő, karragén
  • vélemény: nem írták rá a 'tejszín' szót (helyette főzőmester), sűrű, pasztajellegű, édes
  • ár: 199 Ft / 200 ml

10. MILLI Főzőtejszín - zsírtartalom 20%

  • adalékok: ivóvíz, módosított kukoricakeményítő, cellulóz, xantángumi
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon folyós, tartósítószer ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

9. PARMALAT Chef főzőtejszín - zsírtartalom 20%

  • adalékok: tejfehérje, módosított keményítő, karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon sűrű, testápolókrém-szerű állagú, tejszín ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

8. MILFINA főzőtejszín - zsírtartalom 22%

  • adalékok: karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, sűrű, tejes/tejfölös állag, habos, növényi, műízű
  • ár: 279 Ft / 300 ml

7. MEGGLE főzőtejszín - zsírtartalom 10%

  • adalékok: csak tejszín van benne! Az egyetlen ilyen főzőtejszín volt, ezért kapta az első helyet közöttük.
  • vélemény: folyós, vízszerű, édeskés
  • ár: 269 Ft / 200 ml

HABTEJSZÍNEK

6. MILKLAND habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: krémesen folyékony
  • ár: 269 Ft / 200 ml

5. MILFINA habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: folyékony tejszín íz
  • ár: 159 Ft / 200 ml

4. OKÉ habtejszín, féltartós zacskós - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén, savanyúságszabályzó anyagok, cukor ( 0,1%)
  • vélemény: az egyetlen, amiben van cukor, krémes, sűrűbben folyós
  • ár: 299Ft / 250 ml

3. PARMALAT Chef habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékanyagok: karragén
  • vélemény: folyós, tejes, de tejszíntartalma 99,9 %!!!
  • ár: 369 Ft / 200 g

2. FUCHS pasztőrözött habtejszín - zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyagok: -
  • vélemény: 100% tejszíntartalom, folyósan sűrű, zsíros, tejesebb íz
  • ár: 230 Ft / 200 g

1. CSERPES tejszín - zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyag: -
  • vélemény: sűrűbb, tejszínesebb, homogénebb, "tehéníz"
  • ár: 470 Ft / 0,33 l

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek