Sokan kértétek, most letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

Ti hogy álltok a tejszínkérdéssel? Használtok főzőtejszínt, vagy maradtok a zsíros habtejszínnél? Néztetek már rá a címkékre? Mi most megtettük!

Sokan panaszkodnak, hogy nem lehet jól felverni a bolti habtejszíneket, 'főző' társaik meg ugye nem tekinthetők igazán tejszínnek.

Volt is egy átfogó cikk és kommentvita erről itt az oldalon, nézzétek, itt!

  • Mi legyen?
  • Miért van ez?
  • És akkor az országszerte elérhető változatokból melyiket válasszuk?
  • Melyikben mi található? Melyik a legfinomabb, melyik a leginkább műanyag?

Teszteltünk.

  • Tisztázni kell, hogy a tejszín valóban a tej színe, tehát a tej tetejéről összegyűjtött zsírréteg, ami legalább 36%-os volt régen, hála a tehénnek, de a szakácsok és kritikus tejszínfelhasználók szerint ma sem létezik ez alatt semmi.

FŐZŐ vs HAB

  • A ma kapható tejszínek nagy része viszont főzőtejszín, amit ezen említett embertársaink nem ismernek el, hiszen csupán 8-22% között mozog zsírtartalmuk, gyakorlatilag arra jók, hogy krémesítsenek egy szószt vagy mártást, de felverhetetlenek, cserébe tele vannak adalékkal.
  • A habtejszínek a közhiedelemmel ellentétben NEM kizárólag édességekbe, tejszínhabhoz valók, hiszen jobb esetben cukrozatlanok, de azért nézzünk rá a címkére. Tehát amibe főzőt tennénk, abba hab is mehet. Pont. Utóbbiak zsírtartalma minimum 30%, de nagy ritkán fellelhetünk még masszívabb ún. heavy cream-et (USA, több, mint 36%) vagy double cream-et (48%), ezekből tényleg kőkemény habot lehet verni. 

Adalékanyagok

  • A teszt során találtunk vizet, xantán gumit, stabilizátorokat, szentjánoskenyérlisztet bennük, a leggyakoribb azonban a karragén volt, ami a szervezet számára feldolgozhatatlan poliszacharid, (E 407) mennyiségkorlátozás nélkül alkalmazható adalékanyag. Szerepe, hogy a zsírt és vizet összetartsa, megakadályozza, hogy az emulzió szétváljon. (A tejszínben vastagon kiválna a sűrű, krémes zsír, ami amúgy tök természetes.)

A lényeg

  • A tejszínnnél tehát az a helyzet, hogy minél zsírosabb, annál jobb, sőt, csak akkor jó. Ez most nem fogyókúra, nincs mese, itt most a magasabb százalék lesz a nyerő. Ne adjuk alább, mert adalékos, híg, felverhetetlen tejszínnel nem sokra megyünk.

 

Tejszínes kedvenceitekből:

A TESZT

  • Most 15, országszerte elérhető tejszínféleséget hoztunk, főzőt, habot és tejszínnek nem nevezhető főzőkrémet, valamint néhány növényi tejszínt.

Íz, állag, összetevők és ár alapján a következő eredményt hoztuk:

15. HULALA cooking sauce – főzőszósz, növényi (pálma)zsírtartalom 23%

  • adalékok: írópor, kukoricakeményítő, maltodextrin, emulgeálószerek, stabilizátorok
  • ár: 269 Ft / 200 ml
  • vélemény: tejes étolaj ízű, folyós, ez ízlett nekünk legkevésbé. Tudjuk, ez nem igazán látott állatot, azonban tartalmaz tejszármazékot.

14. ALPRO – rizs főzőkrém, (növényi) zsírtartalom 8%

  • adalékok: víz, napraforgóolaj, rizs, emulgeálószer, tengeri só, stabilizátorok (xantán, karragén)
  • ár: 449 Ft / 250 ml
  • vélemény: krémes, de egyáltalán nem tejszínízű (mert nem az), vegánok barátja

13. MIZO főzőtejszín – zsírtartalom 10%

  • adalékok: stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, karragén, guargumi, savanyúság szabályzó)
  • vélemény: vizes, tartósítószer ízű
  • ár: 249 Ft / 200 ml

12. MILKLAND félzsíros főzőtejszín – zsírtartalom 12%

  • adalékok: félzsíros tejszín, karragén
  • vélemény: vizes, folyós, édeskés, műtejszín ízű
  • ár: 189 Ft / 200 ml

11. OKÉ Főzőmester – zsírtartalom 8%

  • adalékok: tápiókakeményítő, karragén 
  • vélemény: nem írták rá a 'tejszín' szót (helyette főzőmester), sűrű, pasztajellegű, édes
  • ár: 199 Ft / 200 ml

10. MILLI Főzőtejszín – zsírtartalom 20%

  • adalékok: ivóvíz, módosított kukoricakeményítő, cellulóz, xantángumi
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon folyós, tartósítószer ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

9. PARMALAT Chef főzőtejszín – zsírtartalom 20% 

  • adalékok: tejfehérje, módosított keményítő, karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon sűrű, testápolókrém-szerű állagú, tejszín ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

8. MILFINA főzőtejszín – zsírtartalom 22%

  • adalékok: karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, sűrű, tejes/tejfölös állag, habos, növényi, műízű
  • ár: 279 Ft / 300 ml

7. MEGGLE főzőtejszín – zsírtartalom 10%

  • adalékok: csak tejszín van benne! Az egyetlen ilyen főzőtejszín volt, ezért kapta az első helyet közöttük.
  • vélemény: folyós, vízszerű, édeskés
  • ár: 269 Ft / 200 ml

HABTEJSZÍNEK

6. MILKLAND habtejszín – zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: krémesen folyékony
  • ár: 269 Ft / 200 ml

5. MILFINA habtejszín – zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: folyékony tejszín íz
  • ár: 159 Ft / 200 ml

4. OKÉ habtejszín, féltartós zacskós – zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén, savanyúságszabályzó anyagok, cukor ( 0,1%)
  • vélemény: az egyetlen, amiben van cukor, krémes, sűrűbben folyós
  • ár: 299Ft / 250 ml

3. PARMALAT Chef habtejszín – zsírtartalom 30%

  • adalékanyagok: karragén
  • vélemény: folyós, tejes, de tejszíntartalma 99,9 %!!!
  • ár: 369 Ft / 200 g

2. FUCHS pasztőrözött habtejszín – zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyagok: - 
  • vélemény: 100% tejszíntartalom, folyósan sűrű, zsíros, tejesebb íz
  • ár: 230 Ft / 200 g


1. CSERPES tejszín – zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyag: -
  • vélemény: sűrűbb, tejszínesebb, homogénebb, „tehéníz”
  • ár: 470 Ft / 0,33 l 

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

villers
villers v, 2017-02-19 10:57

Nem is értem az egészet. Miért kell egy főzőtejszínt összehasonlítani egy habtejszínnel. Másra és másért veszi az ember. Aki meg egy főzőtejszínt fel akar verni, az meg is érdemli, már bocsánat :). Nekem eddig minden habtejszínt sikerült felverni, a titok, hogy jól le kell hűteni, és ennyi...

r.evike
r.evike szo, 2017-02-18 10:47

Ahogy nézem, sajnos csak Budapesten és környékén lehet kapni.

etella
etella / etella p, 2017-02-17 18:01

Egy alkalommal nem sikerült rendesen felverni a tejszínt, azóta mindég habfixálót teszek bele és együtt verem kemény habbá.