8+4 dolog, ami talán örökre eltűnik az életünkből a vírus hatására

Vajon soha többé nem fogunk majd pacsizni, önkiszolgáló büfékben enni és koccintani?

Bár már szabad téren merünk találkozni a barátainkkal, nem öleljük meg őket. Bár szabadon sétálunk, moziba és színházba még mindig nem megyünk - de vajon mely szokásaink térnek majd vissza, ha egyszer tényleg véget ér a járvány, és melyek azok, amik örökre eltűnnek az életünkből? Az Insider megpróbálta kitalálni.

Kézfogás

Elképesztően furcsa dolog integetve bemutatkozni, de az is viszonylag szokatlan, hogy nem puszilkodunk, ölelkezünk, és egyáltalán nem fogunk kezet. A koreaiaknál bevált helyettesítő mozdulat, hogy a könyökeiket érintik össze, de még az ökölpuszi is valamivel higiénikusabb a kézfogásnál. Mivel a vírusok és baktériumok a kezünkön - amivel a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz nyúlkálunk gyakran öntudatlanul - tapadnak meg a legkönnyebben, a kézfogással gyorsan terjedhetnek a fertőzések, így ez a gesztus talán sose jön vissza a szokásaink közé. Ugyanitt a lelkes pacsiknak is annyi - jósolják a szakértők.

A büfék

Amerikában minden olyan étterem, salátabár bezárt, ahol önkiszolgáló rendszerben, kihelyezett, nagy ételtárolókból szedhettek maguknak a vendégek. Ez a nálunk leginkább fogadásokon és szállodai büfékben népszerű rendszer nem igazán biztonságos, mivel az emberek szorosan egymás mögött állnak sorban, és mind egymás után fogják meg ugyanazokat a tálalóeszközöket.

via GIPHY

Kóstolók

Itthon is óriási népszerűségnek örvendtek a bevásárlóközpontokban és hiperekben kínált aprócska kóstolófalatkák - úgy tűnik, egy ideig ilyennel sem fogunk találkozni.

Érintőképernyők

Bevásárlóközpontokban, a postán, a bankban érintőképernyős információs táblákat használnak minden nagyvárosban. Úgy tűnik, mivel ezeket is rengeteg ember tapogatja végig egymás után nap, mint nap, igazi baktérium- és vírustelepeknek számítanak, így nem biztonságos a használatuk.

Ezt olvastad már?

Soha többé nem próbálgathatunk rúzsokat a boltban?

Többször használatos bevásárlótáskák

A sors fintora: mikor épp kezdtünk mind hozzászokni, hogy saját bevásárlószatyrokat és táskákat viszünk magunkkal a boltba, éppen akkor váltak veszélyessé ezek a környezetbarát eszközök. Amerikában több államban is betiltották őket, mert veszélyesnek érezték a pénztárosokra nézve - annak ellenére, hogy még mindig nem bizonyított a vírus felületeken való élettartama.

Nem cseresznyézünk egy tálból

Bár egy óriási éttermi vacsora után jólesik megosztani a desszertet, a szakértők szerint ez sem biztonságos. Magával az étellel a vírus nem terjed, de a szánkba vett kanálon keresztül a nyálunk a desszertre kerülhet, így pedig megfertőzheti a másikat.

via GIPHY

Sorban állás

Ha szorosan egymás mögött állnak az emberek, könnyen egymásra lehelhetik, tüsszenthetik, köhöghetik azokat az apró nedvességcseppeket, melyeken keresztül terjedhet a vírus. Még nehezen szokunk hozzá, hogy a felrajzolt csíkokra álljunk a pénztárnál a boltban, pedig valószínűleg a jövőben is így kell majd várakoznunk.

via GIPHY

Koccintás

A bárokban és iszogatós összejöveteleken a koccintás sem túl biztonságos dolog, úgyhogy a jövőben kreatívabb megoldásokkal kell ezt a fontos társas rítust helyettesítenünk, mondjuk úgy, ahogy a karanténban ezek a szomszédok, akik hosszú pálcákat erősítettek a poharaikra.

via GIPHY

Készpénzmentes és digitális

  • Ahogy már egyre több helyen működik az érintéses, készpénzmentes fizetés, erre törekszenek majd a fizetőkapuknál az autópályákon is, ahol majd előre, emailben lehet megváltani a jegyeket.
  • Sokkal kevesebb lesz a távoli üzleti út, ritkábban fog repülni az is, akinek eddig gyakran kellett, és a repülés körülményei is sokkal szigorúbban lesznek meghatározva.
  • A szorosan egymás mellé helyezett irodai asztaloknak is vége, új munkahelyi körülményekre lesz szükség.
  • Doktorhoz is ritkábban járunk majd - divatba jöhet a digitális orvosi konzultáció az emberi találkozások csökkentése érdekében.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek