Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7+1 retró édesség gyerekkorunkból, amit kivételesen UTÁLTUNK

Azért a '80-'90-es évek sem volt fenékig tejfel, ami az édességeket illeti. Volt pár, amit - nosztalgia ide vagy oda - a többség sehogy sem bírt megszeretni.

Rendszerváltás ide vagy oda, a vasfüggyönyt követően sem úsztunk egy csapásra Milkában és Bounty-ban, előtte meg pláne...van pár őskövület édesség, amit a nagymamánk vagy a szüleink előszeretettel vásároltak nekünk, és valahogy mindig volt belőlük a szekrényben is...de bárcsak ne lett volna. Bárcsak.

Most kivételesen olyan retró termékeket kerestünk nektek, amelyeknek ízét és emlékét MÉG A NOSZTALGIA SEM szépíti meg:

1. MEDVECUKOR

Egy emberként szisszentünk fel említésére – a bocskorszíjként is ismert édesgyökeres (illetve ánizsos), fekete, nyúlós édesség a majálisok egyik fő kelléke volt – de valahogy nem gyerekízlésre termett. Ouzoban, na abban oké.

Ezt láttad?

21 retró játék, amitől folyik az örömkönnyünk

2. KRUMPLICUKOR

A burgonyakeményítőből készült igencsak egyszerű és olcsó édesség is ott figyelt minden búcsúban, de a boltokban is elcsíphettük – sőt, még ma is. Már ha akarjuk. Embert nem ismerek, aki szereti.

3. MACICSOKI, AFRICANA, AMERICANA

Többen is rávágták, hogy ezeket nem szerették, és egyetértünk – úgy tűnik, a nálunk elérhető földimogyorós édességek minősége finoman szólva sem volt az igazi a rendszerváltás közeli években. Avas ízű, kifejezetten kellemetlen élményként emlékszünk ezekre.

4. TÖRÖKMÉZ

Annyira nem vonzott sose, hogy szerintem a látványánál sem jutottam tovább, de akik kóstolták sem a rajongói – legalábbis a szerkesztőségben. Tudtátok, hogy az eredetiben méz sincs? Konkrétan szódabikarbónával dúsított cukorszirup!

Ha mégis kipróbálnád, tessék a recept:

5. KONZUM SZALONCUKOR

Eredetileg csokibevonat nélküli, full cukorból álló aromás szaloncukor. „Először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte” – olvasható egy visszaemlékezésben.

 

6. HITLERSZALONNA

A nevét hagyjuk is, de az állag! És az íz! A napközis buktából undorral vegyes értetlenkedéssel borítottam ki az összefüggő, műízű, rózsaszín lekvárrudat.

7. MESESAJT

A csokoládés krémsajt – érthetetlen a jelenség, az ötlet, az egész...ismertek olyat, aki szerette? Kolléganőnk emlékszik rá, hogy a '80-as években az uzsonna mellé adták!

+ 1. TÉLI FAGYI

Én nem szerettem volna ide sorolni, de annyian mondták, hogy elviselni sem tudják, hogy plusz egynek beveszem. Pedig milyen jó volt a kemény csokiréteg a tetején!

Ezeket a retró cikkeinket is nézd meg:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2020-04-28 01:26

Ebben az írásban az a vicc, hogy a cikkírónak fogalma sincs, még az évszámokról sem. Ezek nem 80-90, hanem a 70-80-as évek édességei voltak, ott kezdődik. Csokis sajt? Megosztó egy találmány volt az biztos, hogy a régi idők autómobiljai hogyan kerültek a képekre, az pedig örök rejtély marad. Egyszer-kétszer belefutottam én is, erőlködtem vele, nem igazán lett kedvenc. A törökmézet például sokakkal ellentétben én szerettem, egészen addig, ameddig a darazsakkal nem kellett küzdeni érte. Azon a ponton mindig elég volt belőle, hogy a csomagolópapírról ne is beszéljünk, ami rendszeresen beleragadt, és eggyé vált vele. Nekem a krumplicukor szemétre való volt, a közelébe nem mentem, akárcsak a hitler szalonna. A csokoládék tekintetében egyszerű volt a helyzet: ezek voltak, meg persze a tibi és boci csoki, macskanyelv, kajla nugát, és a töltött, krémes csokoládék, amik ma retro édességnek számítanak. Nyilván ezekről nem lehetett volna rosszallóan írni, mert mit is szólna a brand jelenlegi külföldi gazdája. Azért ez is vicces, mert a maguk idejében ugyanolyan minőségű volt mindegyik, tehát pont lehetett volna fikázni azokat is. Független mindettől, ha a szerző élt volna valóban abban az időben, akkor azt is tudná, hogy a trafikokban, nagyobb szupermárketekben igenis lehetett kapni "nyugat"ról beesett édességeket is, legfeljebb nem volt jellemző. A 90-es években pedig már kezdett bejönni nyugatról minden, úgy hogy az iránytű baromira eltévedt. Lehet, hogy őslényeknek számítunk MI, akik akkor voltunk gyerekek, de legalább olyan írjon cikket azokról az időkről, aki élt is benne, és majszolta ezeket velünk együtt. A rendszerváltáskor éppen elkezdte az általános iskolát, honnan lenne fogalma, hogy MI miben nőttünk fel 20 éven keresztül előtte???

KDarky
KDarky Tue, 2019-12-03 00:41

Mesesajthoz sajnos nem volt szerencsém. A Többit mind a mai napig bármikor megeszem. :D

A kedves cikkíró elég finnyás, és a legkevésbé nem osztom a véleményét.

Manna70
Manna70 Sun, 2019-06-23 16:02

Ezek közül én csak a téli fagyit szerettem, de a környezetembe én lógtam ki a sorból, mert szinte mindenki szerette ezeket.

witch
witch / witch Wed, 2019-05-29 15:57

Mivel a hetvenes evekben voltam gyerek, ismerem ezeket az "edessegeket". Sokkal jobban szerettem a piros mogyorost, melodiat, sport- balaton- es vadasz szeletet, melba kockat. Es azok a fantasztikus toltott csokik dio- ananasz- meg eperkremmel! Szoval volt akkor is sok, szamomra finomabb edesseg. De az, hogy kinek mi a finom az teljesen relativ. Van aki a csokoladeba martott tucskot-bogarat szereti, mert azon nott fel. :o)
u.i.: a kedvenc cukorka mixem pedig francia drazse duna kaviccsal, sajat recept, hehe.

zsuzsi965
zsuzsi965 Mon, 2019-05-27 12:41

ez a Breczjudit 83-ban született. Nem értem, miért osztja az észt a retró édességekről, és főleg miért használ többes számot. Az én gyerekkoromban, 60-70-es évek, kb. ez volt a teljes paletta. A mesesajt kivételével mindegyiket szerettem :) némelyik ma is kapható, de a minősége, az íze meg sem közelíti a régiét :(

libaláb
libaláb Sat, 2019-05-25 11:42

A Hitler szalonna és a télifagyi volt a kedvencem :)
Egyébként sírba visz ez a hangzatos X+1 cím mindenhol. A változatosság kedvéért legközelebb legyen már X-2... :D

Bogika78
Bogika78 Fri, 2019-05-24 22:24

Pont a medvecukor volt a kedvencem!!!! Ma is imádom, az az ánizsos íze nekem nagyon bejön. Lehet, hogy fura, de én a retró édességek közül a négercsókot utáltam. A tojáshabot ma sem bírom megenni, a madártejben sem szeretem. Ízlések és pofonok...

72
72 Wed, 2019-05-22 14:09

A bocskorszíjaz egyettlen ezek közül amit sosem ettem meg :D
A többivel ne mvolt gondunk .. már amikor jutott..

Unknown Soldier
Unknown Soldier Tue, 2019-05-21 19:49

Kedves Brecz Judit!
Attól,hogy ti ott a szerkesztőségben mindegyiket kivételesen UTÁLTÁTOK,az nem azt jelenti,hogy akkor mindenki UTÁLTA!!! Én mindegyiket IMÁDTAM! Szerencsére 1-2-t még mai napig is lehet kapni. Most már ismersz olyanokat,akik szeretik a krumplicukrot!
A törökmézben nincs méz... A mai tejek meg tehenet se láttak!

lidiavarga27
lidiavarga27 Tue, 2019-05-21 13:47

Tisztelettel jelentkezem a krumplicukorra !!!!!!!!! Nagyon szerettem-szeretem !! már régen nem találkoztam vele. A gyümölcsíz pedig egykoron a legegéségesebb készitmény volt,mert tiszta szín gyümölcsből készitették,nem volt benne semmi féle adalékanyag !!!! A 80-90 évek gyermekei azért fanyalogtak,mert ők már találkoztak,banánnal-narancsal,milka csokival stb-stb-stb !! A cíkkírónak szíve-joga nem szeretni ezeket az édeségekett de meglehetőssen neveletlen dolog másoknak ételről undorral beszélni !!!! A fiatalságának tudom be,hogy a N I N C S szó valódi jelentését nem ismeri !!! Kívánom,hogy ne is keljen megismernie !!

ga zsi
ga zsi Tue, 2019-05-21 11:42

A mesesajtot imádtam! a többivel sem volt bajom, talán csak a bocskorszíjat nem szerettem, dehát ízlések és pofonok......
olyan ez, mint a közvéleménykutatás. megkérdezünk 10-20, esetleg 100 embert és már meg is van az ország véleménye.
Mindenki utálta ezeket, kivéve, akik nem.

tamaskertesz66
tamaskertesz66 Tue, 2019-05-21 10:55

A mesesajt kivételével mindegyiket szerettem!Úgy látszik a cikkírónak fogalma sincs hogy abban az időben milyen édességekből lehetett választani.Valószínűleg nem is élt abban a korban,ezért sikerült ilyen szubjektívra ez a lista!

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2019-05-21 09:59

Túlzásnak érzem ezt a fanyalgást, amikor a megjelölt édességek voltak azt sem engedhette meg magának a legtöbb szülő, hogy megvegye a gyerekének. A hitlerszalonna mélybordó volt a sokféle gyümölcstől (zöldségtől) a medvecukor érdekes ízű, inkább kuriózumnak számított, a télifagyi ma is megállja a helyét. Napközis buktát akik meg tudja sütni abban a minőségben az tud valamit. Elnézve különböző csoportokat, és abban megszólalókat, munkáikat látva,inkább ne véleményezzenek. Ízlések és pofonok...magam sosem voltam édesszájú talán ezért is pl a Túró Rudi-t, az élelmiszeripar legelhibázottabb termékének tartom, de nem mondanám többes számban.

imreleutschuk49
imreleutschuk49 Tue, 2019-05-21 09:59

A "Mesesajt"-ra nem emlékszem, DE a többit mind kedveltem. Ha egyik-másik üzletlánc "retró het"-et tart, rendszeresen vásárlok, & próbálom az unokákkal is +ismertetni ezeket a termékeket. Nem mindegyik "jön be" nekik, de van ami kimondottan tetszik nekik. Semmi gond, marad az "opá"-nak, aki még 70 felett is imádja gyermekkora termékeit, igaz, az ízekkel néha "gondok" vannak.

Anagyferó
Anagyferó Tue, 2019-05-21 07:16

A Hitler-szalonnát magyarul vegyes gyümölcsíznek nevezik, ma is lehet kapni. Süteménybe nagyon jó és nem folyik ki belőle. Volt olyan idő, amikor nem volt más, csak a konzum szaloncukor. Gyermekkoromban azt is leloptuk a karácsonyfáról. A mese sajt volt a világ legidiótább találmánya. Csokis sajt? Brrrrrr.