7 különleges sajtféle, amiről lehet még nem hallottál, pedig érdemes lenne kipróbálnod

Ha szeretsz utazni, és szereted a sajtokat, akkor ezeket a különlegességeket mindenképp meg kell kóstolnod!

A világon több ezernyi sajt vár arra, hogy kipróbáld, de nem biztos, hogy mindegyikhez hozzájutsz a boltokban. Nálunk a francia trappista a nagy kedvenc, de nem vetjük meg a holland goudát, a svájci ementálit vagy az olasz mozzarellát sem, csak hogy a legismertebbeket említsük. Ha szeretsz utazni a nagyvilágban, megismerni más kultúrák konyhaművészetét, akkor ne feledkezz meg a sajtokról sem. Ezeket érdemes kipróbálnod:

1. Graviera (Görögország)

Görögország legismertebb sajtja a feta, a második legkedveltebb pedig a graviera, ami juhtejből készül, és körülbelül öt hónapig érlelik. Alapvetően Krétáról eredeztetik, de vannak olyan helyek az országban, ahol a kecske vagy tehéntej hozzáadásával készítik. Félkemény, zsíros, kissé édeskés sajtféle. Salátákban nagyon jól felhasználható.

2.Jarlsberg (Norvégia)

A sajt egy dél-norvégiai városkáról kapta a nevét. Snackként fogyasztható, de főzéshez is használható. Egy igazán sokoldalú, közepesen lágy sajt, ami ízre vajas, kissé diós. Legkevesebb 3 hónapig érik, de tovább is érlelhető.

3.Sainte-Maure de Touraine (Franciaország)

Sainte-Maure de Touraine egy közép-nyugat franciországi városka, ahol ezt a különleges sajtot kecskesajtot készítik. A francia sajt nagyon zsíros kecsketejből készül, lágy, kissé savanykás, vajas ízű. Különlegessége, hogy fahamuban hengerelik, ettől lett ilyen szürkés a kérge.

4.Gruyère (Svájc)

A svájciGruyères városa után kapta a nevét. Ez egy félkemény, nem pasztőrözött tehéntejből készülő, sárgás sajt, aminek jellegzetes illata és íze van, ami leginkább az érlelési időtől függ. Többfajta változata létezik, az édest általában 5-6 hónapig érlelik, a sóst 9-10 hónapig. Nagyon kedvelt sajt a sütésnél-főzésnél, de a svájci fondübe is rakható.

5. Sulguni (Grúzia)

A grúz konyha számos ételében feltűnik. A sajt Samegrelo régióból származik, puha, kissé savanykás, sós és rugalmas sajt. Általában tehén- vagy bivalytejből készül, de előfordul, hogy a kettő keverékéből. Rántva is készítik, mert a panír jól elfedi a sajt illatát.

6.Leipäjuusto (Finnország)

Úgy is hívják, hogy a finnek nyikorgó sajtja, mivel ha az ember ráharap, fura hangot ad ki. Előállításához nagyon jó tejre van szükség, ezért általában a frissen borjadzott tehén tejéből készítik, de használhatnak hozzá kecske-, vagy rénszarvastejet is. Hagyományosan grillezik, vagy kemencében egy picit rápirítanak, ezért szokás kenyérsajtnak is nevezni. Általában szeletekben tálalják, szeder- vagy eperlekvár kíséretében, de az sem ritka, hogy kávéval öntik le, vagy abba teszik. A kávé nagyon jó ízt ad a sajtnak.

7.Taleggio (Olaszország)

A taleggio már az ókori római írásokban is szerepel, a különleges sajtról például Cicero is említést tesz. Az észak-olaszországi eredetű sajt illata elég erős, íze mégis lágy és enyhén gyümölcsös. A taleggiot vékony sókristályokkal ízesített héj borítja. A sajt pasztőrözött tehéntejből készül, 6-10 hétig érlelik, általában kamrák fa polcain tárolják. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve is fogyasztható.

Ezeket olvastad már?

via TheDailyMeal

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek