Melyik lett a legjobb trappista sajt? Kiderült! 26 terméket vizsgált meg tüzetesen a NÉBIH

A szakemberek biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. Nézzétek, itt az eredmény!

18 magyar és 8 külföldi előállítású, összesen 26 trappista sajt átfogó vizsgálatát végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt.

A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat.

3 kedvencünk trappistából:

  • Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt.
  • Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.
  • Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is.
  • A NÉBIH laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1g/100g). A nitrát és nátrium-kloridvizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.
  • 10 trappista sajtnál találtak a NÉBIH szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására.
  • A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.

Itt az értékelésük:

  1. A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésűMizo trappista sajt végzett az élen.
  2. a második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt,
  3. míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...