7 kis fogadalom a gasztronómiai bakancslistádra

Az év eleje a nagy fogadkozások ideje. Idén ne ígérj magadnak túl nagyot, csak egy kis változást, amit biztos be is tudsz tartani - az is meg tudja változtatni az évedet!

A változás kis dolgokkal kezdődik, ennek ellenére általában nagy fogadalmakkal kezdjük az évet. Pedig a kis változtatások is nagy változásokat tudnak okozni, ráadásul a lelkesedésünk is könnyebben megmarad. Íme 7 apró, gasztróval kapcsolatos dolog, amit ha rendszeresen teszel, egész más lesz az idei éved, mint a tavalyi!

1. Írj családi szakácskönyvet!

Sokszor kesergünk rajta, hogy már soha nem eszünk olyan jó fánkot, mint amit a nagyi sütött, és ó, a Bella néni csülkös bablevese...ennek ellenére az évente egyszer látott rokonok verhetetlen mézes krémesét csak tömjük magunkba, nem gondolva a holnapra, meg arra, hogy senki nem főz száz éves koráig. Gondold végig, melyik családtagod mit készít a legjobban, és szerezd meg a receptet. Ha gyakran találkoztok, szorítsd a sarokba, és ne engedd el, amíg el nem mondja a titkot, ha pedig távol éltek egymástól, akkor zaklasd nyugodtan e-mailben vagy telefonon. Ha pedig van rá lehetőséged, hozz össze egy közös főzést - úgy aztán pláne száz százalék, hogy megtanulod az összes fortélyt!

2. Fedezz fel új boltokat!

Nem uncsi folyton mindent a lakó vagy munkahelyedhez legközelebbi boltban beszerezni? Állandóan ugyanabba a hipermarketbe járni? Nézz körül kicsit máshol is. Nyilván nem arra gondolok, hogy ugyanannak az boltláncnak egy másik üzletébe zarándokolj, de néha nem árt felfedezni új forrásokat is. Nézz utána, milyen speciális boltok vannak a környékeden, melyik hentes, sajtos, pék, zöldséges kínál különlegesen szép árut, és szoríts időt arra, hogy heti egyszer benézz oda, és ott vásárolj. Ha nem jársz piacra, akkor kezd el - ezerszer szebb árút fogsz kapni, mint egy szimpla boltban. Ha nagyobb városban élsz, keress egy speciális fűszerboltot, és vegyél pár új, sosem használt fűszert - amihez természetesen új recepteket is kell majd keresni. A főzés az alapanyagok beszerzésével kezdődik, meglátod, sokkal jobb szívvel állsz majd neki, ha már a beszerző körutat is élvezted!

3. Próbálj ki új recepteket!

Ha az ember minden nap főz, hajlamos észrevenni, hogy ugyanazt az ötven ételt ismételgeti. Jó, a család azt kéri, az a kedvenc, már olyan régen volt...idén változtass! Próbálj ki új konyhákat, új recepteket, új fűszereket. Nem kell mindjárt durván indítani, lehet, hogy egy húsleves rajongó család elsőre sikítófrászt kap egy mangós currytől, de egy ázsiai húslevessel meg lehet próbálkozni. A nehezebb ételeket szereted? Babfőzelék helyett készíts casoulet-et, vastag pizzatészta helyett vékonyat, csirkés Cézár saláta helyett egy kecskesajtos-céklásat, rizses hús helyett rizottót. Kisebb lépésekben könnyebb a változás, és meglátod, a végén alig várod majd, hogy valami újat próbálj ki.

4. Mozdulj ki!

Magyarországon sokáig csak akkor mentünk étterembe, ha valaki megszületett, vagy leértettségizett. Ezen pedig ideje változtatni! Kisebb és nagyobb városokban is egyre több étterem nyílik, a fővárosban pedig igazán megvan rá a lehetőség, hogy akár naponta új helyet teszteljünk. Ez persze főleg az anyagiakon múlik, de próbáld ki, hogy legalább havonta egyszer elmész egy új helyre. Nem kell végigenni a menüt, elég, ha csak azt megkóstolod, milyen a gombapaprikásuk, a pizzájuk, vagy a házi tésztájuk - lényeg, hogy tágítsd a látókörödet, és élvezd, hogy minden különösebb alkalom nélkül eléd teszik a tányért!

5. Magyar ember evés közben igenis beszél!

A legnagyobb hülyeség, amit valaha hallottam, az a "magyar ember evés közben nem beszél" szólás. Mi van? Az étkezés egyik lényege, hogy közben beszélsz - nyilván két falat között persze. Mindegy, hogy a háztartásban ketten vagy heten vagytok - ha rendszeresen főzöl, próbáld meg úgy időzíteni, hogy legalább este együtt üljetek asztalhoz. Teljesen lényegtelen, hogy sprotni van lilahagymával és pirítóssal, tegnapi maradék, vagy szépen összerakott három fogásos vacsora, teríts meg, üljetek le, és beszélgessétek át az egész vacsorát. Ilyenkor kapcsold ki a tévét, mindenki tegye el az okos telefont, és csak egymásra, na meg az ételre figyeljetek. Ez a rutin tesz annyit a családi békéért, mint egy egyhetes nyaralás a Bahama-szigeteken, és semmi extra erőfeszítést nem igényel. Ha egy hétig csináljátok, soha többé nem akartok majd a tévé vagy a számítógép előtt ülve enni.

6. Figyelj a környezetre!

Válaszd ki a szerinted leginkább környezetszennyező konyhai mozzanataidat, és dobd a kukába! Folyó vízzel mosogatsz? Egyszer használatos fertőtlenítő kendővel takarítasz? A lefolyóba öntöd az olajat? Bármelyikben is vagy ludas, sürgősen változtass rajta. Aláírom, hogy az összes eddigi programpont közül ez a legkevésbé mókás, de hosszú távon jól fogod magad érezni, ha a csapot csak öblítéskor nyitod ki, az olajat összegyűjtöd és leadod, és nem veszel többé száz év alatt lebomló mérgező kis kendőket, amiből 5 kell a konyhapult lepucolásához.

7. Főzz közösségben!

Vannak a "nemszeretem" konyhai teendők, amik hosszúak, koszosa, időigényesek - csak épp a végeredményt szeretjük nagyon. Ilyen a paradicsombefőzés, a lekvár eltevés, vagy a savanyítás. ne csináld egyedül! Szedj össze pár barátnőt, vagy rokont, akik ugyanarra készülnek mint te, és csináljátok kalákában! Régen a legtöbb háztartási munkát - a napi főzésen kívül - közösségben végeztek. Próbáljátok ki egyszer, meglátjátok, fele annyira nem lesz fárasztó, és a nap is hamarabb elszalad. Olyan baráti vacsorát is érdemes rendezni, ahol közösen főztök - sokkal kevésbé stresszes, mint ha egyedül készülődnél. A lényeg - közösen főzni midig nagyobb öröm, mint egyedül!

Ez is érdekelhet!

Megfogadtad, hogy életmódot váltasz? Ne halogass! Vágj bele most!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek