Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7-féle kókuszitalt teszteltünk - melyikre érdemes költeni?

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a különböző tejhelyettesítő növényi italok. Mostani tesztünkben a kókuszitalokat vettük górcső alá.

Ha 10-15 éve megkérdeztünk volna egy átlagembert a növényi „tejekről”, akkor valószínűleg furcsán nézett volna ránk, mivel még nem voltak annyira ismertek ezek a termékek. A vegán trendnek és a különböző diétáknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a növényi italok, ráadásul egyre többféle márka, változat (pl. rizstej, mandulatej és már zöldborsótej is) elérhető belőlük a boltokban. Mi most úgy döntöttünk, hogy a kókusztejeket teszteljük le.

A szerkesztőség tagjai között jó pár diagnosztizált és nem diagnosztizált laktózérzékeny van, ők vagy a laktózmentes tejet, vagy a kókuszitalokat preferálják a kávéjukban. Fontos megemlíteni, hogy a kókuszital nem ugyanaz, mint a kókusztej. Ugyan mindkettő az érett kókuszdió húsából készül, de a „tej” kókusztartalma jóval magasabb, mint az italoké. Éppen ezért alkalmasabb az előbbi például az ázsiai ételek készítéséhez:

A boltokban összesen hétféle kókuszitalt találtunk. Ha lehet hinni a csomagolásoknak, akkor egyik termék sem tartalmaz hozzáadott cukrot. 

Bodon Judit dietetikus tanácsai:

A tejfehérje-allergiásoknak minden, a laktózérzékenyeknek bizonyos tejtermékeket kell elhagyniuk az étrendjükből. Az ételkészítés során a tehéntejet növényi tejpótló italokkal helyettesíthetik, felhasználhatják kávés italokhoz, levesekhez, főzelékekhez, süteményekhez, turmixokhoz. Azt azonban fontos tudni, hogy bár színre hasonlítanak a tejpótló italok a tejhez, tápanyagtartalmuk jelentősen eltér a tejétől. Mind energia-, mind zsír-, mind fehérje-, mind szénhidráttartalmuk alacsonyabb, mint a tejé, ami első olvasásra lehet, hogy jól hangzik, de az alacsonyabb fehérjetartalmat hátrányként kell értelmezni. Mindig olvassuk el a termékek összetevőlistáját, gyakori, hogy a kókuszitalok valójában rizs alapúak, és tartalmazhatnak hozzáadott cukrot és sót is. Emellett kalcium- és vitamintartalmuk is alacsonyabb, ezért lehetőleg olyan termékeket válasszunk, amelyeket kalciummal, vitaminokkal dúsítanak, és hozzáadott cukortól mentesek. 

A teszt most is vakon zajlott, a hat kóstolónk egy átlátszó pohárból kóstolta az egyes italokat. Véleményünk ezúttal is szubjektív, az általunk felállított rangsorolást a cikk végén olvashatjátok. 

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK A TESZTELÉS SORRENDJÉBEN:

Adez Chilling Coconut

Vélemény: Ennek az italnak volt a legkókuszosabb és legédesebb illata, pedig a csomagolásán található felirat alapján nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ízre többen finomnak titulálták az italt, kellemes kókuszossága miatt.

Ár: 799 Ft / 800 ml

Összetétel: víz, kókusz kivonat (3,4 %), rizs (3,3 %)

Szénhidrát (100ml-ben): 3,2 g (cukor: 2g)

Happy Coconut Kokos Drink

Vélemény: Szép színű, kissé szürkés ital, egészen tejes állaggal. A tesztelők ugyanakkor elég vízízűnek érezték, csak minimálisan volt érezhető, hogy kókuszból készült.

Ár: 399 Ft/l

Összetétel: víz, rizs (3,8 %), kókusztej (3 %)

Szénhidrát (100ml-ben): 3,3 g (cukor 1,9 g)

Koko 

Vélemény: Állagra és színre ez a termék emlékeztetett legjobban a tehéntejre. Szép, fehér színű. A kóstolásnál picit érződött a kókuszíz, volt egy kis édes utóíze. Kávéba jó választás lehet tej helyett.

Ár: 895 Ft/l

Összetétel: víz, kókusztej 8,4 %, szőlőlésűrítmény

Szénhidrát (100ml-ben): 1,9 g (cukor 1,6 g) 

The Bridge – Bio Organic Coconut Drink

Vélemény: Annak ellenére, hogy a fogyasztás előtt ezt a terméket is felráztuk, elég halovány, átlátszó, vizes volt az ital. Ízre egy kicsit kesernyés, inkább gabonaízű, mint kókuszos.

Ár: 790 Ft/l

Összetétel: forrásvíz, kókusztej (9,4 %)

Szénhidrát (100ml-ben): 1,9 % (cukor 0,2 %)

enerBIO Kokosdrink Natur

Vélemény: Ez az ital is átlátszó volt, és kissé fura illatú. Sajnos az íze sem nyerte el a tesztelők tetszését.

Ár: 799 Ft/l

Összetétel: víz, 8 % zsírtalanított kókuszdió húsa

Szénhidrát (100ml-ben): 1,3 g (cukor: 1,3 g) 

Alpro Coconut Original

Vélemény: Szép fehér, homogén, ez is nagyon hasonlít színre és állagra a normál tejre. A kóstolás során enyhén édesnek, és kókuszosnak éreztük. Több tesztelőnek is ez a termék ízlett a legjobban.

Ár: 847 Ft/l

Összetétel: ivóvíz, kókusztej (5,3 %), rizs (3,3 %)

Szénhidrát (100ml-ben): 2,7 g (cukor: 1,9 g)

Joya Coconut

Vélemény: Piszkosfehér színű ital, aminek nem volt különösebb illata. Ízre vizes, leginkább semleges, csak picit érződik, hogy kókuszból készült.

Ár: 549 Ft/l

Összetétel: víz, kókusztej (5,3 %), rizs (3,8%)

Szénhidrát (100ml-ben): 2,6 g (cukor 1,9 g)

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT:

NÉV HOL VETTÜK? ÁR
1. Alpro Tesco 847 Ft/l
2. Adez CBA 799 Ft / 800 ml
2. Koko Biobolt 895 Ft/l
3. Happy Coconut Penny Market 399 Ft/l
4. Joya SPAR 549 Ft/l
5. The Bridge Biobolt 790 Ft/l
5. EnerBio Rossmann 799 Ft/l

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!